Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες

Στο έλεος του καιρού οι κάτοικοι του νομού. Πλημμύρισαν σπίτια και μαγαζιά, ζημιές σε καλλιέργειες και στο οδικό δίκτυο

Πέτροβας Σπύρος

ΓΙΑΝΝΕΝΑ (Της ανταποκρίτριάς μας Μ. ΠΕΡΓΑΝΤΗ).--

Πλημμύρες και καταστροφές σε καλλιέργειες, σημεία του οδικού δικτύου, σπίτια και καταστήματα σε πολλές περιοχές του νομού Ιωαννίνων από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν το βράδυ της Κυριακής και χτες Δευτέρα. Κλιμάκια της ΝΑΣ και ο υποψήφιος νομάρχης Απ. Τασούλας βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές και μίλησαν με τους κατοίκους.

Μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, στις περιοχές της Καλούτσιανης και της Ανατολής, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Σοβαρές ζημιές επίσης, έγιναν στο οδικό δίκτυο Μαστοροχωρίων και Ιωαννίνων - Κόνιτσας από κατολισθήσεις. Στην Κόνιτσα καταστροφές έγιναν σε αγροτικές καλλιέργειες αλλά και μέσα στην πόλη της Κόνιτσας, στο οδικό δίκτυο και στο «Παζαρόπουλο», στα μαγαζιά δηλαδή όπου στεγάζεται το παζάρι που γίνεται κάθε χρόνο, το Σεπτέμβρη.

Κλιμάκιο της «Πρωτοβουλίας Ανάπτυξης Κόνιτσας» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Μ. Ντίνο, περιόδευσε στην περιοχή. Με ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση απαιτεί τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, αντιπλημμυρικών έργων και αποχετευτικού συστήματος στην Κόνιτσα.

Στο οδικό δίκτυο της διευρυμένης κοινότητας Πωγωνιανής και του Δήμου Ανω Πωγωνίου με πρωτεύουσα το Κεφαλόβρυσο, έγιναν κατολισθήσεις και ζημιές στην άσφαλτο. Οπως διαπίστωσαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ, Χ. Μεντής και Θ. Ράτσικας που περιόδευσαν στην περιοχή, στο Ανω Πωγώνι έχουν πάθει καταστροφές από τις πλημμύρες μαγαζιά και γύρω στα 70 σπίτια. Στο Κεφαλόβρυσο ζημιές έχουν γίνει, περίπου, σε 40 σπίτια. Οι γέφυρες του οδικού δικτύου που συνδέουν με το Κεφαλόβρυσο τα γύρω χωριά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνη η διέλευση από αυτές. Μια που συνδέει τα χωριά Ωραιόκαστρο και Αγιο Κοσμά με το Κεφαλόβρυσο και άλλες δύο γέφυρες που το συνδέουν με τα χωριά Κακόλακκο, Μερόπη, Παλιόπυργο και Κάτω Μερόπη.

Από την κακοκαιρία ολοκληρωτική είναι η καταστροφή των αμπελώνων στο Δήμο Ζίτσας, από τις βροχοπτώσεις. Ο δήμαρχος της Ζίτσας και νυν υποψήφιος της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Ενότητας» Νίκος Σιαπατώρης, δήλωσε στο «Ρ» πως η δημοτική αρχή της Ζίτσας που κατοικείται κυρίως από αμπελουργούς, στέκεται στο πλευρό τους και ζητά να γίνουν έγκαιρα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και να δοθούν οι αποζημιώσεις.

Με δηλώσεις του, εξάλλου, ο υποψήφιος νομάρχης Ιωαννίνων Απόστολος Τασούλας επισήμανε: «Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και οι αρμόδιοι φορείς (Περιφέρεια, Νομαρχία) δε μερίμνησαν για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών πρόληψης. Αλλά και να είναι σε θέση για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία. Οι ευθύνες των αρμοδίων και της κυβέρνησης με την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν είναι σοβαρές. Καλούμε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα την κατάσταση, να αποκαταστήσει τις ζημιές και να αποζημιώσει τους πληγέντες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ