Σάββατο 5 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Λίγο πριν οι πολίτες κληθούν να δώσουν την ψήφο τους στις υπάρχουσες δημοτικές κινήσεις στην Αθήνα, θα πρέπει να θυμηθούν ορισμένα πράγματα, που φυσικά ούτε θα ακουστούν από τα τηλεοπτικά παράθυρα, ούτε θα γραφούν στα ταμπλόιντ. Είναι η πορεία της «Συμπαράταξης» τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ενα σχήμα που ξεκίνησε με τον μακαρίτη Λέοντα Αυδή και συνεχίζεται σήμερα από τον Σπύρο Χαλβατζή. Εκατοντάδες παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, συνεχής παρουσία στο δήμο και τους οργανισμούς του, αλλά κυρίως κοντά στους εργαζόμενους της πρωτεύουσας. Σήμερα την ίδια στιγμή που τα ΜΜΕ παίζουν αποκλειστικά Ντόρα και Παπουτσή, τα στελέχη της «Συμπαράταξης» βρίσκονται στους χώρους των εργαζομένων, συζητούν τα προβλήματά τους και αναλύουν τις προτάσεις που θα κάνουν την πόλη βιώσιμη και ανθρώπινη. Κυρίως επισημαίνουν αυτό που οι άλλοι ...ξεχνούν: Οτι μόνο με αγώνες μπορούν να γίνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, όταν οι συνυποψήφιοί τους μοιράζουν αφειδώς υποσχέσεις που δε θα τηρήσουν ποτέ. Η ψήφος στη «Συμπαράταξη» δεν είναι μόνο ψήφος αγώνα, αλλά και ψήφος αξιοπρέπειας.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Μιμούνται τις κατσαρίδες

Ρομπότ με χαρακτηριστικά εντόμων έχουν κατασκευαστεί από επιστήμονες, με σκοπό να συμβάλουν στην έρευνα άλλων πλανητών και κυρίως του Αρη. Ηδη είναι γνωστό ότι μετά από μια πυρηνική καταστροφή η κατσαρίδα θα είναι από τα ελάχιστα όντα που θα επιβιώσουν. Ετσι τα μηχανικά - έντομα αποτελούν το μοντέλο και παράλληλα τις προσδοκίες της επιστημονικής κοινότητας για τη διερεύνηση του διαστήματος.

Χημική μόλυνση από οικιακά απόβλητα

Διάφορα χημικά που χρησιμοποιούνται για να καταστήσουν τις οικιακές συσκευές βραδυφλεγείς, είναι επικίνδυνα, προξενώντας σοβαρές μολύνσεις στο περιβάλλον, όπως αποδείχτηκε από πρόσφατες έρευνες Νορβηγών ερευνητών που ανίχνευσαν μια σειρά χημικών, τα οποία όπως ισχυρίζονται μπορεί να αποδειχτούν πιο επικίνδυνα από τις διοξίνες. Οσο η αρχή της πρόληψης δεν αποφασίζεται διεθνώς, τόσο το ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον θα απειλείται.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
«ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» τ. 51

Με αφιέρωμα στα απορρίμματα κυκλοφορεί το τεύχος της «Οικο-ενημέρωσης». Ενα πρόβλημα που αποτελεί πραγματικό βρόχο για τις σύγχρονες κοινωνίες. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα γίνεται λόγος για κοινωνίες απορριμμάτων. Για τη διαχείριση των απορριμμάτων πολλά έχουν ειπωθεί και μάλιστα θα πρέπει νομάρχες και δήμαρχοι να κριθούν από τα πεπραγμένα τους και σ' αυτόν τον τομέα. Στο ίδιο τεύχος υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, την τσιμεντοποίηση από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ και πολλές ειδήσεις από το εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ