Τρίτη 22 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Περί ΣΥΝεργασιών...

Απ' αφορμή τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, πολλοί ήταν αυτοί που απεφάνθησαν πως η πολιτική του ΚΚΕ το οδηγεί στην «απομόνωση» και την «περιχαράκωση», εν αντιθέσει με την «πολιτική συνεργασιών» του ΣΥΝ, την οποία αντιπαραθέτουν ως παράδειγμα προς μίμηση! Το θέμα, βέβαια, των συμμαχιών και συνεργασιών χωράει πολλή συζήτηση, έχει όμως αξία να επισημάνουμε κάποια κατ' αρχήν συμπεράσματα από τη μάχη των εκλογών.

Σωστά πράττουν όσοι εγκαλούν το ΚΚΕ, διαισθανόμενοι την εν δυνάμει επικινδυνότητα της πολιτικής του για τα δικά τους ταξικά συμφέροντα. Το ΚΚΕ θα μπορούσε κάλλιστα, ακυρώνοντας και την ίδια τη φυσιογνωμία του, να προσφύγει σε εκλογικές συμπράξεις για πρόσκαιρα εκλογικά οφέλη. Δεν το έκανε. Οι συνεργασίες που εκφράστηκαν στις τοπικές εκλογές είχαν ωριμάσει και δοκιμαστεί στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων, η δυναμική τους αποτυπώθηκε στα εκλογικά ποσοστά και θα επιβεβαιωθεί ξανά και κυρίως στο κρίσιμο πεδίο των κοινωνικών αγώνων αύριο.

Το ίδιο το γεγονός της επίτευξής τους, στη βάση της αποδοχής της ανάγκης να χτυπηθεί ο νεοφιλελεύθερος δικομματισμός, είναι ένα κατ' αρχήν θετικότατο κρατούμενο. Οπως και το γεγονός ότι και στο χώρο της ΤΑ διαμορφώθηκε ένας πόλος, με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αντίστασης και διεκδίκησης. Ενας πόλος, που απαιτείται να διευρυνθεί με ένταση των προσπαθειών για συσπείρωση δυνάμεων.

Τι σχέση έχει αυτή η πολιτική συνεργασιών του ΚΚΕ με την πολιτική του Συνασπισμού; Την ίδια, που έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Δηλαδή, καμία. Το ΚΚΕ θέλει οι συνεργασίες του να ανοίγουν προοπτική και διέξοδο. Ο ΣΥΝ θέλει οι συνεργασίες να του αποφέρουν πρόσκαιρα εκλογικά οφέλη. Το ΚΚΕ θέλει οι συμμαχίες που διαμορφώνονται να οριοθετούνται σαφώς από το δικομματισμό και την πολιτική του. Ο ΣΥΝ με τις επιλογές του ενίσχυσε το δικομματισμό. Το ΚΚΕ θέλει και παλεύει για τον απεγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων και τη χειραφέτησή τους. Ο ΣΥΝ λειτουργεί ως ανάχωμα συγκράτησης της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Η πραγματική αριστερά, αδιαφορώντας για το όποιο κόστος ή το όποιο πρόσκαιρο όφελος, αρνείται να συμπράξει με το ΠΑΣΟΚ, να σπείρει αυταπάτες πως ένας δήμαρχος, όσο καλός κι αν είναι, μπορεί να φέρει την ...άνοιξη. Ο Συνασπισμός το δέχτηκε. Την πραγματική αριστερά, της σύγκρουσης με την πολιτική που θέλει την ΤΑ μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε θα δεχόταν να την πριμοδοτήσει. Το Συνασπισμό τον πριμοδότησε και με το παραπάνω, γνωρίζοντας πως θα τον έχει στο πλευρό και όχι απέναντί του. Γι' αυτό το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών, θετικό ή αρνητικό για το Συνασπισμό και το ΠΑΣΟΚ (και είναι μάλλον αρνητικό αυτή τη φορά), δεν μπορεί να χρεώνεται θετικά είτε αρνητικά στην αριστερά.

Κοντολογίς, αν κάποιοι λέγοντας ενότητα της αριστεράς εννοούν τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ ή έστω κάποιους μόνιμους γυρολόγους των «συνεργασιών», τότε το ΚΚΕ αυτήν την ενότητα, όχι μόνο δεν τη θέλει, αλλά θα την αντιπαλέψει αποφασιστικά. Ο δρόμος που έχει επιλέξει δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, πλην, όμως, είναι ο μοναδικός που εγγυάται εξελίξεις προς όφελος του λαού. Κι αυτόν το δρόμο το ΚΚΕ θα τον βαδίσει με επιτυχία μέχρι το τέρμα του.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ