Τρίτη 22 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ»
Ολο και πιο δύσπιστοι οι Ελληνες απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Διευρύνεται εντυπωσιακά το «ανικανοποίητο» των Ελλήνων έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), με αύξηση της «δυσπιστίας» κατά 12% μέσα σ' ένα εξάμηνο, αλλά και των ευρωπαϊκών επιλογών της κυβέρνησης με αποκορύφωμα τη νοσταλγία της (...) δραχμής στην εποχή του ευρώ, του 72% των συμπατριωτών μας, διογκώνεται η ανησυχία για την καθημερινή φτώχεια και ανεργία αλλά και για την απειλή συμβατικού και πυρηνικού πολέμου, ενώ διαπιστώνεται «φιλική» διάθεση έναντι των λαών των υπό προσχώρηση χωρών, με εξαίρεση την Τουρκία για την ένταξη της οποίας διαφωνεί το 69% των Ελλήνων.

Πρόκειται για στοιχεία που προκύπτουν από την τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση της Κομισιόν, αφορούν στην περίοδο Μάρτης - Μάης του 2002 και δημοσιεύτηκαν χτες στις Βρυξέλλες στο «Ευρωβαρόμετρο» αριθμός 57.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η Κομισιόν διαπιστώνει ότι «σε αρκετά κράτη - μέλη της ΕΕ, ο πληθυσμός σ' αυτή τη φάση τείνει στο να μην έχει εμπιστοσύνη, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση της καχυποψίας, πάνω από 12 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφεται στην Ελλάδα, στην Ολλανδία και στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας μόλις το 58% εκφράζει γενική «εμπιστοσύνη» στην ΕΕ, ενώ το 34% δηλώνει, καθαρά, την αντίθεσή του. Ακόμη πιο έντονη είναι η γενική δυσαρέσκεια απέναντι στα «θεσμικά» όργανα της ΕΕ, αφού μόλις το 38% των Ελλήνων εκφράζουν «εμπιστοσύνη», το τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό δυσαρέσκειας μετά τους Βρετανούς, τους Σουηδούς και τους Αυστριακούς (!!!). Oσον αφορά στους «φόβους» των Ελλήνων από το ευρωπαϊκό «οικοδόμημα» το 78% ανησυχεί για μια «αύξηση της ανεργίας», το 71% ανησυχεί για «ενίσχυση των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας», ενώ το 65% ανησυχεί ότι «θα αποφασίζουν οι μεγάλες χώρες».

Οπως τονίζει η Κομισιόν «στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Αυστρία, ο πιο διάχυτος φόβος είναι αυτός της αύξησης της ανεργίας». Από την ταξινόμηση των «μεγάλων φόβων» στην ΕΕ, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση κατέδειξε πως το 65% «φοβάται» μια αύξηση των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας, το 65% μια αύξηση της ανεργίας, το 55% «την απώλεια των κοινωνικών κεκτημένων», το 53% την «επιβολή των αποφάσεων από τα μεγάλα κράτη - μέλη», το 49% μια «οικονομική κρίση», το 41% την «απώλεια της ιθαγένειας και της εθνικής κουλτούρας», και το 34% «φοβάται» ότι η κάθε «χώρα δε θα υπάρχει πλέον ως τέτοια». Σύμφωνα με την επισήμανση της Κομισιόν «η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι οι δύο μόνες χώρες όπου ο φόβος μιας οικονομικής κρίσης συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη τριάδα ανησυχιών. Η Βρετανία είναι η μόνη χώρα όπου η απώλεια της "εθνικής ταυτότητας" και το "τέλος" της χώρας αποτελούν τις δύο από τις τρεις μεγαλύτερες ανησυχίες».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δημοσκόπηση όσον αφορά στο ερώτημα: «είστε υπερήφανοι για την εθνική σας ταυτότητα;» Σύμφωνα με την Κομισιόν «σε 12 από τα 15 κράτη - μέλη, η αίσθηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας είναι πλειοψηφική έναντι της αποκλειστικής ταύτισης με την εθνική». Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου 97% δηλώνουν «υπερήφανοι» που είναι Ελληνες, και αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ. Σε αντίστοιχο ερώτημα μόλις το 63% των Ελλήνων δήλωσαν «περήφανοι που είναι Ευρωπαίοι», το πέμπτο μικρότερο ποσοστό στην ΕΕ. Τη μικρότερη «εθνική ταυτότητα» φαίνεται να έχουν οι Γερμανοί, οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί, ενώ τη μεγαλύτερη «ευρωπαϊκή ταυτότητα» διεκδικούν οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Δανοί. Η Κομισιόν διαπιστώνει ότι «το 75% των ερωτηθέντων που κατακρίνουν την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ ταυτίζονται με την εθνικότητά τους». Και καταλήγει ότι «το 85% των ερωτηθέντων είναι περήφανοι για την εθνική τους ταυτότητα, από το 70% των Γερμανών μέχρι το 97% των Ελλήνων». Είναι αδιευκρίνιστο γιατί οι Γερμανοί δηλώνουν τόσο μεγάλο ποσοστό «απολεσθείσης εθνικής ταυτότητας». Οπωσδήποτε, όμως, η ΕΕ είναι μια «κατασκευή».

Ελληνική ιδιαιτερότητα

Το 64% των Ελλήνων επιμένει ακόμα ότι η ένταξη στην ΕΕ ήταν «θετική», αλλά μόλις το 41% των ερωτηθέντων εξέφρασε «λύπη» σε ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ (!!!) Στην ερώτηση πώς εκτιμούν την τελευταία «πενταετία», το 33% απάντησε ότι η ζωή τους «καλυτέρεψε», το 34% ότι παρέμεινε «στάσιμη» και το 32% ότι «χειροτέρεψε». Η δημοσκόπηση καταδείχνει μια διευρυμένη απαισιοδοξία των Ελλήνων, αφού το 37% δηλώνει ευθέως ότι είναι «ανικανοποίητο από τη ζωή» του. Οι Ελληνες δηλώνουν κατά πλειοψηφία ότι δεν έχουν «εμπιστοσύνη» στην κυβέρνηση (55% κατά, 39% υπέρ), στη δημόσια διοίκηση (65% κατά, 31% υπέρ), στα πολιτικά κόμματα (81% κατά 16% υπέρ), στα συνδικάτα (51% κατά, 41% υπέρ), στις επιχειρήσεις (60% κατά, 32% υπέρ) και στις «μη κυβερνητικές οργανώσεις» (50% κατά, 36% υπέρ).

Φαίνεται να «εμπιστεύονται» το Κοινοβούλιο (51% υπέρ, 45% κατά), τη Δικαιοσύνη (61% υπέρ, 36% κατά), την αστυνομία (58% υπέρ, 40% κατά), τις Ενοπλες Δυνάμεις (80% υπέρ, 17% κατά), την Εκκλησία (62% υπέρ, 35% κατά) και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις (55% υπέρ, 36% κατά).

Το πιο εντυπωσιακό, νέο στοιχείο της δημοσκόπησης της Κομισιόν είναι ότι το 72% των Ελλήνων «νοσταλγεί» την εποχή της δραχμής, το μεγαλύτερο ποσοστό σ' ολόκληρη την ΕΕ. Στην «προσήλωση στο παλιό εθνικό νόμισμα» την Ελλάδα ακολουθεί η Ιταλία, η Φιλανδία, η Γαλλία και η Ολλανδία. Φαίνεται να αδιαφορούν οι Ιρλανδοί και, παραδόξως, οι Γερμανοί. Στην ερώτηση περί «προσήλωσης στο ευρώ» το 53% των Ελλήνων δηλώνει «ναι» και το 47% «όχι». Αντίθετα το 67% των Γερμανών δηλώνει «όχι» και μόνο το 27% «ναι». Στο σύνολο της ΕΕ οι πρώτοι μήνες της ευρω-κυκλοφορίας δε φαίνεται να δημιούργησαν πολλές συμπάθειες, αφού το 55% δυσανασχετεί και μόλις το 40% δηλώνει «προσηλωμένο».

Οι Ελληνες εκφράζουν τη μεγαλύτερη αντίδραση στην ΕΕ όχι μόνο στο ευρωνόμισμα, αλλά και στην πολιτική Ευρώπη, όπως προωθείται επί το αυταρχικότερον από τις «μεγάλες δυνάμεις» στη λεγόμενη «Διακυβερνητική Διάσκεψη» (ΔΔ) που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2004. Ετσι, στο βασικό ζήτημα της πολιτικής αναθεώρησης δηλαδή «υπέρ ή κατά του βέτο» στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, το 69% των Ελλήνων είναι «υπέρ» της διατήρησης του βέτο, και μόλις το 12% είναι υπέρ της κατάργησης. Κάνει εντύπωση, εδώ και χρόνια, η ιδιαίτερη πολιτική συμπεριφορά των Ελλήνων στις πανευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις, όπου συχνά και σε «καυτά» ζητήματα διαφέρουν από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με την Κομισιόν οι Ελληνες έχουν τη μικρότερη «εμπιστοσύνη» στην ΕΕ στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) (!!!) Πρόκειται για εντυπωσιακή απόσταση των Ελλήνων από τη «μαζική» προπαγάνδα που κυριαρχεί στην ΕΕ. Οι Ελληνες έχουν τη λιγότερη «εμπιστοσύνη» στην ΕΕ απέναντι στην τηλεόραση, (34% έναντι 55% του μέσου κοινοτικού όρου), τη λιγότερη «εμπιστοσύνη» στην ΕΕ απέναντι στο ραδιόφωνο (48% έναντι 61%) και τη δεύτερη λιγότερη εμπιστοσύνη, μετά τους Βρετανούς, στον γραπτό Τύπο (34% έναντι 44% του μέσου κοινοτικού όρου): Τη μεγαλύτερη δυσπιστία, μετά τους Ελληνες εκφράζουν οι Ιταλοί, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι «ανησυχίες» των Ελλήνων, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τη μεγαλύτερη, σε επίπεδο ΕΕ, ανησυχία για αύξηση της ανεργίας («φοβάται» το 78%) και τη μεγαλύτερη ανησυχία για παγκόσμιο πόλεμο («φοβάται» το 68%).

Ολόκληρη η δημοσκόπηση για την Ελλάδα έχει ως εξής: «οικονομική κρίση (59% ναι, 37% όχι), αύξηση ναρκωτικών και εγκληματικότητας (71% ναι, 25% όχι), ανεργία (78% ναι, 18% όχι), απώλεια κοινωνικών κεκτημένων (59% ναι, 33% όχι) απώλεια εθνικής ταυτότητας (57% ναι, 38% όχι), επιβολή απόψεων από τα μεγάλα κράτη - μέλη (65% ναι, 28% όχι), εξαφάνιση της χώρας (40% ναι, 55% όχι), παγκόσμιος πόλεμος (68% ναι, 31% όχι), πυρηνικός πόλεμος στην Ευρώπη (62% ναι, 35% όχι), συμβατικός πόλεμος στην Ευρώπη (62% ναι, 32% όχι), πυρηνικό ατύχημα (83% ναι, 15% όχι), όπλα μαζικής καταστροφής (78% ναι, 19% όχι), εθνικές συγκρούσεις στην Ευρώπη (68% ναι, 29% όχι), τρομοκρατία (85% ναι, 14% όχι), οργανωμένο έγκλημα (84% ναι, 15% όχι), επιδημίες (79% ναι, 20% όχι).

Διεύρυνση

Οσον αφορά την επερχόμενη διεύρυνση της ΕΕ, το 50% των Ευρωπαίων της ΕΕ είναι υπέρ και το 30% είναι κατά, αλλά από τις 13 υποψήφιες για ένταξη χώρες μόνο οι τέσσερις έχουν την πλειοψηφία της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, η Ουγγαρία (48% υπέρ, 31% κατά), η Μάλτα (47% υπέρ, 30%), η Πολωνία (44% υπέρ 35% κατά) και η Κύπρος (43% υπέρ, 34% κατά). Για την ένταξη της Τουρκίας 47% είναι κατά και 31% υπέρ. Οσον αφορά τους Ελληνες, υποστηρίζουν την ένταξη όλων των υποψηφίων χωρών εκτός από την Τουρκία (69% κατά, 20% υπέρ), την οποία υποστηρίζει η κυβέρνηση. Την ένταξη της Κύπρου υποστηρίζει το 89% των Ελλήνων, ενώ 4% δηλώνει κατά. Οι Ελληνες είναι και ο μόνος ευρωπαϊκός λαός που υποστηρίζει με τόση θέρμη την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ (62% υπέρ, 20% κατά), έναντι 30% υπέρ και 47% κατά του μέσου κοινοτικού όρου. Οι Ελληνες υποστηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, των Σκοπίων (43% υπέρ, 39% κατά) και της Ισλανδίας, αλλά όχι της Αλβανίας (60% κατά, 27% υπέρ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ