Τρίτη 22 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διέρρευσε το σχέδιο λύσης του ΟΗΕ

Το περιεχόμενο του σχεδίου λύσης που, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», θα υποβληθεί από τα Ηνωμένα Εθνη, αναδημοσιεύει μερίδα του τουρκοκυπριακού Τύπου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το σχέδιο προνοεί τρία κράτη, ελληνοκυπριακό, τουρκοκυπριακό και κοινό, με πλήρη ισότητα και πολυδιάστατη κυριαρχία. Στα δυο συστατικά κράτη θα αναγνωρίζεται κυριαρχία σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, ενώ η εξωτερική κυριαρχία θα ανήκει στο κεντρικό κράτος, οι αρμοδιότητες του οποίου θα περιορίζονται σε θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, την εξωτερική πολιτική, την άμυνα και την οικονομία. Το προεδρικό σύστημα θα μετατραπεί σε κοινοβουλευτικό με πρόεδρο εκ περιτροπής και με το κάθε κράτος να έχει τον πρωθυπουργό και τη Βουλή του. Η Κάτω Βουλή θα απαρτίζεται από βουλευτές, ο αριθμός των οποίων θα εξαρτάται από τον πληθυσμό κάθε πλευράς, ενώ στην Ανω Βουλή ο αριθμός των βουλευτών θα είναι ίσος.

Οι έποικοι θα παραμείνουν στο ψευδοκράτος και θα αποκτήσουν την ιθαγένεια του νέου κοινού κράτους, ενώ στους Ελληνοκυπρίους θα τεθούν περιορισμοί στις τρεις ελευθερίες.

Σύμφωνα με το σχέδιο, όπως δημοσιεύεται, το μεταβατικό στάδιο θα διαρκέσει μια δεκαετία. Στη συνέχεια οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να επιστρέψουν στις εστίες τους, υπό τον όρο ότι δε θα υπερβαίνουν το 10 τοις εκατό του τουρκικού πληθυσμού.

Δε γνωρίζει η κυπριακή κυβέρνηση

Η κυβέρνηση δεν έχει ενώπιόν της, αλλά ούτε και γνωρίζει το περιεχόμενο οποιουδήποτε σχεδίου λύσης των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, διαβεβαιώνει ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Διαβεβαιώνει επίσης για άλλη μια φορά ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς και ότι θα προσπαθεί για όσο χρόνο χρειαστεί προκειμένου να επιλυθεί το Κυπριακό.

Αναχωρώντας χτες το πρωί για την Πράγα για να παραστεί σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δέκα υπό ένταξη χωρών, ο Ι. Κασουλίδης είπε ότι από πληροφορίες και από έγγραφα των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών συνάγονται κάποια συμπεράσματα, γι' αυτό και η κυβέρνηση ενεργεί είτε προληπτικά είτε ουσιαστικά. Σε σχέση με πληροφορίες από τα κατεχόμενα ότι ενόψει λύσης γίνεται καταγραφή των ελληνοκυπριακών περιουσιών, ο Ι. Κασουλίδης υπέδειξε ότι τα πάντα είναι καταγεγραμμένα στο Κτηματολόγιο.

Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο

Δίωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε χτες κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ενημέρωσε το Σώμα για τις συνομιλίες που είχε την Παρασκευή στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υποβλήθηκαν διευκρινιστικές ερωτήσεις που απαντήθηκαν από τον Πρόεδρο.

Ο εκπρόσωπος κλήθηκε να αναφερθεί στην απογευματινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο Ντε Σότο. Είπε πως αυτή έγινε υπό το φως των συνομιλιών που ο Πρόεδρος είχε στην Αθήνα και πως σ' αυτήν ο Πρόεδρος Κληρίδης προσπάθησε να διευκρινίσει και κάποιες δηλώσεις που έγιναν.

Ερωτηθείς σχετικά με την καθυστέρηση που σημειώνεται στο θέμα της μη λειτουργίας των δυο τεχνικών επιτροπών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «σίγουρα από τη στιγμή που τα χρονικά πλαίσια γίνονται πιο πιεστικά, η απώλεια χρόνου έχει σημασία». Πρόσθεσε πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν έτοιμη προς αυτήν την κατεύθυνση και δεν έχει καμία ευθύνη για τη μη λειτουργία των υποεπιτροπών». Ο Μ. Παπαπέτρου είπε πως δεν υπάρχει οτιδήποτε καινούριο σχετικά με την υποβολή σχεδίου λύσης, προσθέτοντας ότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και την κατάσταση της υγείας του Τουρκοκυπριακού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

«Η υποβολή ή όχι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ασφαλώς νομίζω πως ένας από τους παράγοντες που θα ληφθούν υπόψη είναι κατά πόσον η άλλη πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί», είπε ο εκπρόσωπος.

Προς αντικατάσταση του Ντενκτάς;

Το ενδεχόμενο διαδοχής του Ραούφ Ντενκτάς φαίνεται να εξετάζει σοβαρά η Αγκυρα λόγω της κατάστασης της υγείας του.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι κυβερνητικοί και στρατιωτικοί κύκλοι της Αγκυρας φαίνεται να εμπιστεύονται περισσότερο τον υπουργό Εξωτερικών των Τουρκοκυπρίων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και αυτός θεωρείται ο πιθανότερος διάδοχος του Ραούφ Ντενκτάς.

Οι άλλοι δυο μνηστήρες είναι ο πρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου και ο πολιτικός Μουσταφά Ακιντζί.

Πάντως σύμφωνα με τον αρχηγό του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι εξελίξεις έφεραν αβεβαιότητα και σύγχυση στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο Μ. Ταλάτ, ο οποίος, όπως ανέφερε, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ραούφ Ντενκτάς, εξέφρασε την εκτίμηση πως, με βάση την ενημέρωση γύρω από την κατάσταση της υγείας του κατοχικού ηγέτη, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς στο άμεσο μέλλον.

Η ασθένεια του Ραούφ Ντενκτάς προβληματίζει, όπως ήταν φυσικό, και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ