Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
24ΩΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΩΝ ΙΚΑ
Πιλότος ανατροπών και περικοπών

Προάγγελος ανατροπών των εργασιακών σχέσεων των γιατρών και των εργαζομένων, αλλά και περικοπών στις παροχές υγείας του ΙΚΑ αποτελεί ο τρόπος της πιλοτικής λειτουργίας οχτώ μονάδων -έξι στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη - που αποφάσισε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος. Με την απόφαση αυτή - που έπεται της απόφασης για την έγκριση της προκήρυξης 550 θέσεων γιατρών Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης πριν δυο μέρες -φαίνεται να δρομολογείται και το «οριστικό πλαίσιο» για την τύχη των 5.300 γιατρών του ΙΚΑ: Οτι δηλαδή παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες η μονιμοποίησή τους, ενώ η όποια εργασιακή σχέση τους με το ΙΚΑ θα υπόκειται στους εκβιασμούς που θα προκύψουν απ' τους νέους - συνολικά - σχεδιασμούς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται τρεις μέρες πριν την 48ωρη απεργία των γιατρών του ΙΚΑ, με βασικό αίτημα την αντιμετώπιση των συμβασιούχων. Τα περιθώρια για μια τέτοια εξέλιξη έδωσε και η διοίκηση της Ομοσπονδίας των Γιατρών του ΙΚΑ, που σε τελευταία ανακοίνωσή της μίλησε για προκήρυξη των οργανικών θέσεων.

Ετσι η κυβέρνηση ανακοίνωσε την έγκριση της προκήρυξης των 550 θέσεων των γιατρών της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ενώ η Διοίκηση του ΙΚΑ αποφάσισε τη λειτουργία των οκτώ πιλοτικών μονάδων «για την αντιμετώπιση εκτάκτων και επειγόντων περιστατικών».

Δηλαδή οι μονάδες του ΙΚΑ μετατρέπονται σε ένα είδος Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών - που είναι υποχρέωση του κράτους - με χρήματα των ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Η 24ωρη υπό πλήρεις προϋποθέσεις επάνδρωση και τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων θα ήταν ένα θετικό βήμα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση απλώς εντάσσεται στην πολιτική περικοπών της κυβέρνησης και ταυτόχρονα αποτελεί και προπαγανδιστικό τρικ για την πολιτική της ότι τάχα οργανώθηκαν Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, όπως αναφέρθηκε στην εισήγηση.

Επιπλέον η απόφαση αυτή εμπεριέχει εργασιακές ανατροπές, καθώς προβλέπει 12ωρες βάρδιες για τους γιατρούς και υπόλοιπο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό που θα στελεχώνει τις μονάδες.

Λίγο μετά τη συνεδρίαση η Διοίκηση του Ιδρύματος σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι τόσο με την προκήρυξη των 550 θέσεων όσο και με την 24ωρη λειτουργία των μονάδων δημιουργείται το οριστικό πλαίσιο για τους γιατρούς του ΙΚΑ, που θα είναι πλήρους για αποκλειστικής απασχόλησης για όσους διοικούν τις μονάδες υγείας και τους οικογενειακούς γιατρούς, που θα εργάζονται στα ιδιωτικά τους ιατρεία στην περιφέρεια των κατά τόπους μονάδων υγείας.

Απ' ό,τι φαίνεται οι οικογενειακοί γιατροί δε θα είναι μόνιμοι και σε οργανική σύνδεση με τις διαδικασίες της πρόληψης. Απλώς θα είναι ιδιώτες γιατροί, συμβεβλημένοι με το ΙΚΑ, κατά τα πρότυπα ορισμένων ασφαλιστικών ταμείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ