Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Στα σκαριά απολύσεις και συρρίκνωση της παραγωγής

Νέες απολύσεις, απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και παραπέρα συρρίκνωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με την ενοικίαση ενός ακόμα κατασκευαστικού τους τμήματος, έχει στα «σκαριά» η γερμανική πολυεθνική HDV, η οποία, όπως όλα δείχνουν, έχει βάλει πλώρη για τη διάλυση της μεγαλύτερης ναυπηγικής μονάδας της χώρας. Τον κώδωνα του κινδύνου για τα εκτρωματικά σχέδια της πολυεθνικής, στην οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κυριολεκτικά χάρισε το ναυπηγείο, κρούει, με ανακοίνωσή της, η αγωνιστική παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ). Καλεί τους εργαζόμενους του ναυπηγείου να συσπειρωθούν στις γραμμές της, να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση απομονώνοντας τις υποταγμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, οι οποίες φέρουν τεράστιες ευθύνες για το έγκλημα που συντελέστηκε με την ιδιωτικοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες βαριές βιομηχανίες, με ιδιαίτερο ρόλο, εκτός των άλλων, και στην άμυνα της χώρας.

Ειδικότερα, η ΕΕΝΣ αποκαλύπτει ότι οι νέοι ιδιοκτήτες μόνο στα δόντια δεν έχουν κοιτάξει ακόμα τους εργαζόμενους. Ανθρωποι της εργοδοσίας έχουν επιδοθεί σε ...«αξιολογήσεις», συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια που αφορούν στη «συμπεριφορά των εργαζομένων», «αν είναι συνεργάσιμοι», ακόμα και για την εμφάνισή τους! Τελευταία επιδόθηκε ερωτηματολόγιο και στους εργαζόμενους που αφορά στην ...κατάσταση της υγείας τους! Επίσης, η διοίκηση ήδη έχει «βάλει χέρι» σε σημαντικές κατακτήσεις των εργαζομένων του ναυπηγείου καθώς αποφάσισε ότι από το 2003 το επίδομα άδειας θα καταβάλλεται με βάση τα 13 μεροκάματα και όχι τα 24 που ισχύει σήμερα, ενώ ήδη κατήργησε τα έκτακτα επιδόματα των Χριστουγέννων και του Πάσχα!

«Τμήματα ολόκληρα - συνεχίζει - υπολειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, με πλήρη αποσύνθεση. Το καθεστώς των εκτάκτων, των δελτίων παροχής υπηρεσιών, των ενοικιαζόμενων, των "κεφαλιάτικων", όλων αυτών των εργαζομένων με σχέσεις ομηρίας συνεχίζεται. Η αβεβαιότητα μαζί με την κινδυνολογία κυριαρχεί». Ενώ σε ό,τι αφορά στους σχεδιασμούς των ιδιοκτητών επισημαίνει: «Με δεδομένο ότι η HDV θεωρεί βασικό προϊόν του ναυπηγείου τα υποβρύχια, είναι αλήθεια ότι ετοιμάζονται για παραπέρα συρρίκνωση του προσωπικού; Είναι αλήθεια ότι μετά το κομμάτι που ενοικιάστηκε και τώρα σιδεροφράζεται και προορίζεται για τις ανάγκες αυτοκινητοβιομηχανιών, σειρά έχουν τα τρένα; Με τις επισκευές και τις δεξαμενές τι γίνεται, τελειώσαμε σαν Ναυπηγείο;».

Τονίζει δε ότι τα όσα συμβαίνουν σε βάρος των εργαζομένων του ναυπηγείου αποτελούν τμήμα της συνολικότερης επίθεσης που ετοιμάζουν οι δυνάμεις της πλουτοκρατίας με τη συνεργασία των υποταγμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών σε βάρος των εργασιακών σχέσεων. Σημειώνει ότι η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ έχουν προσκυνήσει αυτή την πολιτική και υπογραμμίζει: «Η Εργοστασιακή Επιτροπή μπορεί πραγματικά να υπερασπιστεί σήμερα και να παλέψει αύριο για διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, με βασική προϋπόθεση την ενότητα και τον αγώνα όλων μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ