Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΠΟΡΘΜΕΙΩΝ
Προς απεργία για τη μείωση στις συντάξεις

Με απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισαν να απαντήσουν οι ναυτεργάτες των πλοίων όλων των πορθμείων της χώρας στο πετσόκομμα των συντάξεών τους που προβλέπει η τροπολογία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, για τη δήθεν προσαρμογή των συντάξεων του ΝΑΤ στο 70% του μισθού και ήδη έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Προετοιμασίες για απεργία γίνονται και στα ρυμουλκά.

Τους ναυτεργάτες σήκωσαν στο πόδι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του ΝΑΤ, τα οποία αποκάλυψε η ΠΕΜΕΝ, από όπου προκύπτει ότι με τη νέα νομοθετική ρύθμιση οι συντάξεις των ναυτεργατών στα πορθμεία, στα ρυμουλκά και στα φορτηγά πλοία που εκτελούν πλόες εσωτερικού, θα υποστούν δραστική μείωση που θα φτάνει ειδικά για τους καπετάνιους και τους α' μηχανικούς ακόμα και το 41,2%!

Η απόφαση για απεργία πάρθηκε μέσα από τις έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες σε όλα τα πορθμεία και είναι θέμα ημερών η κήρυξή της. Ηδη το Σωματείο Αξιωματικών Πορθμείων Γραμμής Ρίου - Αντιρρίου και το Σωματείο Ναυτεργατών Πατρών και Πορθμείων Ρίου - Αντιρρίου και Αιγίου «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», απέστειλαν εξώδικες δηλώσεις προς τις εφοπλιστικές Ενώσεις και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. Εξώδικα προετοιμάζονται και από τα άλλα πορθμεία, ενώ εξώδικη δήλωση έχει αποστείλει και η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

Μάλιστα, το Σωματείο Αξιωματικών του πορθμείου του Ρίου απέστειλε προς τους αρμοδίους και τη σχετική απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης μέσα από την οποία παραθέτει και συγκεκριμένα στοιχεία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται: «Σύμφωνα με τους επίσημους πίνακες του ΝΑΤ τους οποίους σας επισυνάπτουμε με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, οι συντάξεις του Α' Πλοιάρχου και του Α' Μηχανικού θα μειωθούν κατά 344,69 ευρώ και 344,55 ευρώ αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, χωρίς την κατοχύρωση του επιδόματος Κυριακών 22% στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το οποίο αρνούνται να ικανοποιήσουν οι εργοδοτικές οργανώσεις των Πορθμείων Εσωτερικού και γενικότερα των φορτηγών πλοίων εσωτερικού (παρ' ότι υπάρχει έγγραφο - μνημόνιο με τις υπογραφές τους) θα έχουμε μείωση των συντάξεων και για όλες τις άλλες ειδικότητες των ναυτεργατών που κυμαίνονται από 119,11 ευρώ για τους υποπλοιάρχους, τους Β' Μηχανικούς, αλλά και για τους ναύτες 25,67 ευρώ το μήνα»!

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης, χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, δε δίστασε να προκαλέσει και από πάνω τους ναυτεργάτες απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Το πρώτο σχόλιο είναι να σοβαρευτούν. Το δεύτερο είναι να μάθουν να διαβάζουν και το τρίτο είναι να έρχονται να συζητάμε»! Ενώ ισχυρίστηκε: «Αυτό που λένε ότι με τη νέα νομοθεσία μειώνονται οι συντάξεις, δεν μπορεί να γίνει με διάταξη της τροπολογίας που ψηφίσαμε»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ