Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Στο επίκαιρο και καυτό θέμα της ποιότητας της τηλεόρασης εστιάστηκαν χτες οι ομιλητές στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου με θέμα: «Η ποιότητα στην τηλεόραση». Για πολλοστή φορά έγινε καταγραφή της σημερινής τηλεοπτικής πραγματικότητας που υποβαθμίζει την ποιότητα και προσφέρει την ενημέρωση της παραπληροφόρησης. Παρά τις επανειλημμένες διαπιστώσεις είναι όμως γνωστό ότι τα κανάλια όλο και περισσότερο καθημερινά βυθίζονται στον κόσμο της ασημαντότητας, της απόκρυψης των πραγματικών προβλημάτων των πολιτών, επιχειρώντας ουσιαστικά τη χειραγώγηση της συνείδησης του λαού και της νεολαίας.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο οποίος στάθηκε σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα όπως είναι ο ρόλος που μπορεί να παίξει η τηλεόραση στη διαμόρφωση της ζωής και της σκέψης ενός μεγάλου αριθμού Ελλήνων. «Μιλάμε, όπως τόνισε, για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, με προσανατολισμό και αποπροσανατολισμό. Και αυτό είναι μία μορφή παιδείας».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος συσχέτισε το ζήτημα της ποιότητας στην τηλεόραση με το ζήτημα της δημοκρατίας, αφού όπως είπε «ποιότητα στην επικοινωνία σημαίνει δημοκρατικός διάλογος». Αναφέρθηκε σε ένα μηχανισμό αναπαραγωγής με τεράστια, όπως είπε, υπνωτιστική δύναμη που πλήττει καίρια τη δυνατότητα αυτονομίας στη διαμόρφωση γνώμης και την ανάληψη δράσης. Ο πρόεδρος της Βουλής στάθηκε και στο θέμα της ιδιοκτησίας των τηλεοπτικών σταθμών, υπογραμμίζοντας: «Δε θα υπήρχε πιο αφελές και επικίνδυνο πράγμα από το να βασιστούμε στην αγαθή προαίρεση του χεριού που ελέγχει την τηλεόραση». Αλληλένδετες με την αρχή της διαφάνειας, για τον Απόστολο Κακλαμάνη, είναι «οι αρχές της αποσυγκέντρωσης και του αποστρακισμού της σύνδεσης συμφερόντων ιδιοκτητών ΜΜΕ με τα συμφέροντα άλλων άσχετων προς τα ΜΜΕ που κατέχουν οικονομικών τους συμφερόντων».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε: «Δεν μπορεί να περνά απαρατήρητο ότι μεγάλα πολιτικά γεγονότα εξαφανίζονται, ότι θέσεις κομμάτων αποσιωπώνται ή διαστρεβλώνονται, ότι μεγάλες κινητοποιήσεις λαϊκές είναι τις περισσότερες φορές ως ουδέποτε γενόμενες» (ολόκληρη η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στις διπλανές στήλες).

Το δικό του «παράθυρο» άνοιξε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Χρήστος Πρωτόπαππας, ξεκινώντας την ομιλία του, λέγοντας ότι από τότε που αντιστράφηκαν οι όροι και η μικρή οθόνη αντί να αποτελεί το παράθυρο στον κόσμο, άρχισε να βγάζει τον κόσμο στα παράθυρα, από τότε η ποιότητα στην τηλεόραση κατέχει μια μόνιμη και δεσπόζουσα θέση. Στη συνέχεια όμως ο υπουργός Τύπου χώρισε τους τηλεοπτικούς σταθμούς στα δύο, λέγοντας ότι στο χώρο της τηλεόρασης υπάρχουν δύο ταχύτητες, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν ΜΜΕ αξιόπιστα, αλλά και μια μειοψηφία που μοιάζει να αποστρέφεται την πρόοδο και να αδιαφορεί για την κοινωνική διάσταση του ρόλου της. Δεν παρέλειψε για άλλη μία φορά να αναφερθεί στο κυβερνητικό έργο, για να καταλήξει και πάλι στη λύση του αυτοελέγχου και της αυτοδέσμευσης των ΜΜΕ.

Στο θέμα της ποιότητας, αναφέρθηκε ο γραμματέας της ΚΕ της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, θέτοντας παράλληλα θέμα και για την AGB, θεωρώντας το ως ζήτημα μείζονος σημασίας. Πολλές φορές, είπε, έχουμε καταγγείλει τη λειτουργία και το μονοπώλιο της AGB που λειτουργεί χωρίς θεσμικό πλαίσιο, καθώς και τα διαφημιστικά παιχνίδια που φαίνεται ότι παίζονται σε βάρος της ποιότητας και ερήμην της κοινής γνώμης.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος είπε ότι η τηλεοπτική δημοκρατία καταργεί τη δημοκρατική αυτονομία της πολιτικής, εξουθενώνει τη δημοκρατική αξία της συμμετοχής και του ελέγχου, ενταφιάζει κάτω από τηλεοπτικά σκουπίδια τα μεγάλα κοινωνικά πολιτισμικά και πολιτικά προβλήματα, χειραγωγεί τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων και των κοινωνικών προτιμήσεων.

Το συνέδριο γίνεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Τύπου και διοργανώνεται από τα τμήματα ΜΜΕ των Πανεπιστημίων Αθηνών, Παντείου και Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες του θα συνεχιστούν σήμερα και θα ολοκληρωθούν αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ