Σάββατο 4 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπορούμε να τους ανατρέψουμε τα σχέδια

Ολα δείχνουν πως το νέο χρόνο θα οξυνθούν παραπέρα τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του λαού, εξαιτίας και των συνεπειών της διεθνούς ύφεσης, αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Είναι, επίσης, σίγουρο ότι το σύστημα και οι στυλοβάτες του θα ρίξουν νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, ως απάντηση στην ύφεση, στην κρίση. Αρνητικές θα είναι και οι επιδράσεις, που θα ασκήσουν οι εξελίξεις στην περιοχή, όπως η προετοιμαζόμενη επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του Ιράκ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κλείσιμο του Κυπριακού με τη μορφή της συγκαλυμμένης διχοτόμησης, αλλά και η παραπέρα ανάπτυξη και όξυνση των αντιθέσεων, και λόγω της ευρωπαϊκής διεύρυνσης.

Αυτά εξάλλου - ανάμεσα σε άλλα - έρχεται να διαχειριστεί επισήμως η Ελληνική Προεδρία υπό την ηγεσία του Κ. Σημίτη και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να συνδιαχειριστεί ανεπισήμως - ως σκιώδης συμπροεδρεύουσα - η ΝΔ υπό τον Κ. Καραμανλή. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρίσκονται σε κοινή γραμμή πλεύσης, σε όλα τα βασικά ζητήματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς - επαναλαμβάνουμε - θα πλήξουν άσχημα τα λαϊκά εισοδήματα, τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα, όλα δείχνουν ότι, παρά το γεγονός πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν σ' αυτά τα σχέδια, εντούτοις, θα επιδιώξουν να οξύνουν τη δικομματική πόλωση έως τις εθνικές εκλογές, οι οποίες δεν αποκλείεται να γίνουν και μέσα στο 2003, το αργότερο, πάντως, οπωσδήποτε την άνοιξη του επόμενου χρόνου. Το βασικό τους μοτίβο και των ίδιων, αλλά και των προπαγανδιστών τους μέσα από τα κανάλια, είναι ότι η μάχη σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο διεξάγεται ανάμεσα σε αυτούς τους δύο. Λες και δεν υπάρχει τίποτα άλλο στον κόσμο πέρα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Σκοπός τους μοναδικός, ποιος θα πάρει την πρωτιά από τον άλλο, ποιος θα εγκλωβίσει μαζικά τον εργατόκοσμο.

Και οι δύο προωθούν τη δική τους πολιτική συμμαχιών. Το ΠΑΣΟΚ στη λογική της κεντροαριστερής διαχείρισης, έχοντας απλώσει προ πολλού τα δίχτυα του στο ΣΥΝ και τις άλλες δυνάμεις που κινούνται δορυφορικά περί αυτόν και όχι μόνον. Η ΝΔ στη λογική της κεντροδεξιάς διαχείρισης, με πρόθυμους συμπαραστάτες ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων από το χώρο του «προοδευτικού» κέντρου μέχρι την ακροδεξιά. Πλευρίζουν παράγοντες, πολιτικά πρόσωπα, διανοούμενους, καλλιτέχνες, οργιάζουν η ρουσφετολογία και η υποσχεσιολογία.

Αντίστοιχα, το λαϊκό κίνημα οφείλει να αναπτύξει τις δικές του συμμαχίες και συσπειρώσεις, έτσι ώστε ο ριζοσπαστικός πόλος να γίνεται όλο και περισσότερο διακριτός και αποτελεσματικός, να διευκολύνει τον απεγκλωβισμό δυνάμεων από τη μέγκενη της απάτης και αυταπάτης των κομμάτων της κυρίαρχης πολιτικής και των συνοδοιπόρων τους στον αντιλαϊκό κατήφορο. Καθήκον των κομμουνιστών, η στενή παρακολούθηση των εξελίξεων και διεργασιών, γενικά και ειδικά, κεντρικά και τοπικά, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από τη μαζική πολύπλευρη πολιτική δράση σε όλους τους χώρους και από όλους μας, με σύσφιξη των δεσμών μας με όλο και περισσότερους εργαζόμενους, θέτοντας σε κίνηση τους ανθρώπους της δουλιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ