Σάββατο 4 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟικές νάρκες - κίνδυνος στο Ιόνιο

Θαλάσσια νάρκη «ξεβράστηκε» σε παραλία της Κεφαλονιάς!

Μια θανατηφόρα - αδέσποτη νάρκη βυθού από την εποχή του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ(;) ενάντια στη Γιουγκοσλαβία ξεβράστηκε πριν μια βδομάδα στην παραλία της Μούντας στην Κεφαλονιά και απενεργοποιήθηκε μόλις χτες από πυροτεχνουργό.

Η συγκεκριμένη νάρκη - και κανείς εκτός από το ΝΑΤΟ δε γνωρίζει αν υπάρχουν κι άλλες - δε συλλέχτηκε, όπως φαίνεται, μετά τη λήξη του βρώμικου πολέμου, με αποτέλεσμα να παραμένει εν ενεργεία και όλα αυτά τα χρόνια να αποτελεί κίνδυνο - θάνατο για κάθε πλεούμενο που περιδιαβαίνει στα νερά της Αδριατικής και του Ιονίου.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως σε επικοινωνία του «Ρ» με τις αρμόδιες στρατιωτικές αρχές οι τελευταίες δεν έδιναν σαφείς απαντήσεις, ούτε για το ποιος ανέλαβε την ευθύνη για την απενεργοποίησή της, ούτε, φυσικά, για τον τύπο της συγκεκριμένης νάρκης. Ενώ απέφευγαν να εξηγήσουν πώς και πότε μπορεί να τοποθετήθηκε αυτή - και άλλες ίσως τέτοιες νάρκες - στην περιοχή και από ποιους συγκεκριμένα.

Ψαράδες της περιοχής Κεφαλλονιάς, πάντως, εκφράζουν έντονη διαμαρτυρία, αντιμετωπίζοντας σοβαρούς κινδύνους από την τοποθέτηση και παραμονή τέτοιων ναρκών στη θαλάσσια περιοχή τους. Οι ίδιοι, μάλιστα, ανέφεραν ότι στο προηγούμενο διάστημα είχε «εκβραστεί» και άλλη νάρκη στα παράλια της περιοχής, που προερχόταν, όμως, από την περίοδο του 1940. Τα ερωτήματα των κατοίκων των νησιωτικών αυτών περιοχών κυρίως έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι κανένας δεν ενημερώνει για την ενδεχόμενη ύπαρξη επικίνδυνων περιοχών. Κι αυτό, ενώ είναι γνωστό ότι τα αμερικανοΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά, που για διάφορους λόγους δεν κατάφερναν, τελικά, να «αδειάσουν» το θανατηφόρο φορτίο των βομβών που έφεραν κατά των στόχων στο γιουγκοσλαβικό έδαφος την περίοδο της εγκληματικής επίθεσης στη χώρα αυτή, άδειαζαν τις βόμβες τους - με απεμπλουτισμένο ουράνιο, όπως αποδείχτηκε - στη θάλασσα του Ιονίου, πριν προσγειωθούν στα αεροδρόμια της Ιταλίας (Αβιάνο κλπ.). Ολα αυτά εντείνουν τις ανησυχίες του τοπικού πληθυσμού και των ψαράδων των νησιών του Ιονίου. Ποιος αρμόδιος θα απαντήσει στις ανησυχίες αυτές;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ