Σάββατο 25 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΝΑΥΠΛΙΟ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Αρχή ενός μεγάλου αγώνα

Η συγκέντρωση είναι έτοιμη να ξεκινήσει και οι ξένοι συνδικαλιστές από χώρες της Ευρώπης, που συμμετείχαν στην εργατική αντισύνοδο της Πέμπτης και στη χτεσινή μαζική διαδήλωση του ΠΑΜΕ, ανέβηκαν μαζί με τους συναγωνιστές Ελληνες συνδικαλιστές στην εξέδρα εισπράττοντας ένα θερμό χειροκρότημα.

Ο Α. Βασιλείου, από την Επιτροπή Αργολίδας της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», ξεκίνησε την ομιλία του με το σύνθημα «Στοπ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» και κατάγγειλε την εγκληματική τους δράση στην περιοχή. Καταγγέλλουμε, συνέχισε, την κυβέρνηση για το ρόλο της στην πολεμική προετοιμασία. Απαιτούμε: Καμία συμμετοχή!

Μιλώντας για τις επιπτώσεις της επίθεσης του κεφαλαίου σε εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα είπε χαρακτηριστικά: «Το πορτοκάλι σαπίζει στα δέντρα. Οι μικρομεσαίοι πλήττονται από τη φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης, νέα αντεργατικά μέτρα συζητούν στη Σύνοδο - πρόκληση, που γίνεται στον ιερό βράχο της Ακροναυπλίας. Η κυβέρνηση καλλιεργεί το φόβο για να αποκόψει το λαό του Ναυπλίου από τους διαδηλωτές. Μας αντιτάσσουν το ρεαλισμό. Είναι ο σύγχρονος ραγιαδισμός. Δε βλέπουν το κίνημα. Μας προτείνουν έναν άλλο κόσμο "εφικτό", μέχρι εκεί που επιτρέπουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».

Εμείς όμως, είπε, όπως και λαός της Βενεζουέλας, είμαστε αποφασισμένοι να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο. Το δρόμο του αγώνα και της αντίστασης.


Eurokinissi

Ο Πολύβιος Τσίρκας, από την Εκτελεστική Γραμματεία ΠΑΜΕ, επισήμανε στην ομιλία του μεταξύ άλλων: «Καταγγέλλουμε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΕΕ που καταπατά τα δικαιώματα των εργατών και τις κατακτήσεις των λαών. Με αυτήν την πολιτική οξύνεται η ανεργία, χτυπιέται η κοινωνική ασφάλιση, εκποιείται ο δημόσιος πλούτος, εντείνεται η λιτότητα, μειώνονται οι συντάξεις και περικόπτονται οι δαπάνες για κοινωνική πρόνοια - υγεία - παιδεία - περιβάλλον - πολιτισμό». Μιλώντας για τα σχέδια των ιμπεριαλιστών είπε: «Καταγγέλλουμε το βρώμικο πόλεμο κατά του Ιράκ και της Παλαιστίνης. Αντιτάσσουμε μέτωπο αντίστασης των εργαζομένων, με μπροστάρη το ΠΑΜΕ. Καλούμε τα αγωνιστικά συνδικάτα σε συστράτευση ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση».

Ο Πέδρο Εουσέ, γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Βενεζουέλας, ξεκίνησε την ομιλία του μεταφέροντας το θερμό ταξικό και επαναστατικό χαιρετισμό από τον εργαζόμενο λαό της Βενεζουέλας στους Ελληνες εργαζόμενους. Στη συνέχεια μίλησε για τον αγώνα του λαού της χώρας του ενάντια στις προσπάθειες των δυνάμεων του κεφαλαίου και της αντίδρασης. Καταλήγοντας επισήμανε ότι αυτή η στιγμή είναι η πιο σημαντική που έχει να διασχίσει η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, γιατί θα καθοριστεί η νίκη των λαϊκών ελπίδων και η νεοφιλελεύθερη ατίμωση. Γι' αυτό ζητάμε από τα αδέρφια της τάξης μας στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο να εκδηλώσουν την εργατική τους αλληλεγγύη.


Eurokinissi

Ο Τ. Φωτόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στέλνοντας αγωνιστικό χαιρετισμό επισήμανε: «Τα αγωνιστικά μας ραντεβού γίνονται όλο και πιο μαζικά, όλο και πιο δυναμικά, όλο και πιο αποτελεσματικά». Οι εκπρόσωποι - υπουργοί του ευρωπαϊκού κεφαλαίου σχεδιάζουν νέες μορφές εκμετάλλευσης. Λογαριάζουν όμως, τόνισε, χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι ο ελληνικός λαός, ο οποίος αντιστέκεται στα ιμπεριαλιστικά, αντεργατικά και αντιλαϊκά σχέδιά τους. Καταλήγοντας σημείωσε ότι το ΠΑΜΕ «καλεί όλους όσοι ασφυκτιούν στα σημερινά αντεργατικά πλαίσια, να συσπειρωθούμε και να απαντήσουμε δυναμικά στις επιθέσεις που δεχόμαστε. Οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές και ο οικοδεσπότης τους - η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - θα μας βρίσκουν μπροστά τους σε κάθε τους βήμα».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε η Πάολα Παλμιέρη από το RdB - CUB Ιταλίας η οποία, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκε στη νέα επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στην Ιταλία.

Στη συνέχεια μίλησε ο Τζεφ Μπρούνσελ από το Βέλγιο, ο οποίος αναφερόμενος στην επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων και την επικείμενη ιμπεριαλιστική επίθεση στο Ιράκ σημείωσε: «Αρκετά οι πόλεμοι για τα κέρδη. Λέμε ΟΧΙ στην Ευρώπη των πολυεθνικών. Ζήτω η Ευρώπη των αγώνων των εργαζομένων. Ζήτω το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο».

Αμέσως μετά τραγούδησε ο Βασίλης Λέκκας και η συγκέντρωση έκλεισε με το χαιρετισμό του Γιώργου Μαυρίκου, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ. «Θέλουμε, είπε, να απευθυνθούμε στο λαό του Ναυπλίου, στους επαγγελματοβιοτέχνες, στους αγρότες της Αργολίδας και σε όλους εσάς εδώ για να σας πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη μεγάλη ανταπόκριση που δείξατε στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο». Σημείωσε, ακόμα, ότι η μαζική διαδήλωση του ΠΑΜΕ είναι ένα μεγάλο βήμα, αλλά είναι το πρώτο βήμα ενός μεγάλου αγωνιστικού δρομολογίου μέχρι τον Ιούνη του 2003 στη Θεσσαλονίκη. Και τόνισε: «Σας καλούμε όλους εσάς να προβάλλετε αποφασιστικά τις θέσεις του ΠΑΜΕ, να προβάλλεται τις θέσεις της «Δράσης: Θεσσαλονίκη 2003». Να οικοδομήσουμε, συνέχισε, ένα μέτωπο για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και των κυβερνήσεων. Να καταγγείλουμε την πολιτική της κυβέρνησης, να καταδικάσουμε την ΕΕ, τους ιμπεριαλιστές και το ΝΑΤΟ».

Καταλήγοντας κάλεσε τους διαδηλωτές να δώσουν μαχητικό μαζικό «παρών» στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15 Φλεβάρη, αλλά και να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας στις 20 Μάρτη που κήρυξε το ΠΑΜΕ.

Στη διαδήλωση παραβρέθηκαν οι αντιπροσωπείες: της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα, της ΚΠΕ του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, της ΟΓΕ. Ακόμα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Γραμματείας του ΔΗΣΕΚ.

Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης η πορεία συνεχίστηκε στους δρόμους της πόλης διαδηλώνοντας παντού τη θέληση των εργαζομένων και του λαού να αντισταθούν στα βάρβαρα σχέδια του ιμπεριαλισμού και στα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ