Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΑΝΘΗ - GMC ABEE
Εκβιάζει με 50 απολύσεις

Τις απολύσεις 50 εργαζομένων μεθοδεύει η διεύθυνση της επιχείρησης GMC ABEE από το εργοστάσιο της Ξάνθης. Σαν λόγο των επικείμενων απολύσεων η επιχείρηση επικαλείται προβλήματα που προέκυψαν στη διάθεση της παραγωγής, λόγω κυρίως κάποιων επιλογών της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ.

Η GMC ABEE λειτουργεί στην Ξάνθη χυτήρια και οι δύο βασικοί πελάτες της είναι οι ένοπλες δυνάμεις, που αγοράζουν στρατιωτικό υλικό (εξαρτήματα για διάφορα οχήματα), και η ΔΕΗ. Τελευταία η ΔΕΗ, υποκείμενη σαν ΑΕ στους νόμους της αγοράς, ματαίωσε μεγάλες παραγγελίες προς την επιχείρηση της Ξάνθης, γιατί βρήκε να αγοράσει τα ίδια υλικά από την Τουρκία σε φθηνότερη τιμή.

Να σημειωθεί ότι η εργοδοσία της συγκεκριμένης επιχείρησης πήρε δάνεια και κρατικές επιδοτήσεις (όπως οι περισσότεροι εργοδότες), για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, αλλά μόλις είδε να απειλούνται με σχετική μείωση τα κέρδη της, το πρώτο που κάνει είναι να απειλεί ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις. Πιστεύει ότι έτσι θα μπορέσει, από τη μία, να χρησιμοποιήσει τους εργαζόμενους ως μοχλό πίεσης στη ΔΕΗ για τη διασφάλιση της διάθεσης της παραγωγής και τη διατήρηση και ενίσχυση των κερδών της και, από την άλλη, να εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων που θα δουλεύουν υπό την απειλή της άμεσης απόλυσης.

Το Σωματείο Εργαζομένων της επιχείρησης, με ομόφωνη απόφασή του, ζητά τη ματαίωση των απολύσεων.

Η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στο δίκαιο αίτημα των εργαζόμενων και καλεί τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς του νομού να εκφράσουν έμπρακτα την εργατική τους αλληλεγγύη και να αγωνιστούν, για να αποτρέψουν το αντεργατικό ενδεχόμενο των μαζικών απολύσεων.

Επίσης, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι ο αγώνας των εργαζόμενων δεν πρέπει να περιοριστεί στα δίκαια άμεσα αιτήματα, όπως αυτό της αποτροπής των απολύσεων. Αντίθετα, «πρέπει να στραφεί κατά της πολιτικής που γεννά την ανεργία και τις απολύσεις. Και προοπτικά οι εργαζόμενοι να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις στα συνδικάτα, να στηρίξουν αποφασιστικά την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, που αποτελεί τη μόνη διέξοδο για τα λαϊκά συμφέροντα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το πέρασμα της εξουσίας στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της και την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής προς το συμφέρον του εργαζόμενου λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ