Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανελλαδική κινητοποίηση την Παρασκευή 7 Φλεβάρη

Εκκληση σε σωματεία της στεριάς και της θάλασσας για έμπρακτη αλληλεγγύη

Με πανελλαδική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, μεθαύριο Παρασκευή το πρωί, οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) κλιμακώνουν τον πολυήμερο αγώνα που δίνουν πάνω από τρεις βδομάδες για να ανακόψουν την έφοδο που εξαπέλυσαν εφοπλιστές και κυβέρνηση σε βάρος του ναυτεργατικού επαγγέλματος, επίθεση που προδιαγράφεται μέσα από το νομοσχέδιο - εξάμβλωμα του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για τη ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση. Το κάλεσμα για την πανελλαδική κινητοποίηση έχει απευθύνει ο Σύλλογος των σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου, της μεγαλύτερης Ακαδημίας της χώρας, ο οποίος ταυτόχρονα με χτεσινό δελτίο Τύπου κάνει έκκληση προς όλα τα σωματεία στεριάς και θάλασσας να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράταξή τους προς το δίκαιο αγώνα των σπουδαστών.

Στο ίδιο δελτίο υπογραμμίζεται ακόμα: «Οι σπουδαστές της Σχολής Ασπροπύργου αποδεικνύουμε στην πράξη πως μόνο όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στη δουλιά και τη μόρφωση». Ενώ απευθυνόμενοι στους σπουδαστές των άλλων Ακαδημιών της χώρας τούς καλούν να συνεχίσουν «αταλάντευτοι τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις» και «αμετακίνητοι από τα δίκαια αιτήματά μας». Για την ενημέρωση της κοινής γνώμης ο Σύλλογος των σπουδαστών Ασπροπύργου αύριο Πέμπτη στις 10 το πρωί θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις εγκαταστάσεις της σχολής, την οποία έχουν καταλάβει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Τον αγωνιστικό δρόμο των σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου έχουν ακολουθήσει και οι περισσότερες ΑΕΝ της χώρας. Οι σπουδαστές της ΑΕΝ Θεσσαλονίκης διανύουν τη δεύτερη βδομάδα κατάληψης της σχολής. Στην ΑΕΝ της Χίου συνεχίζεται η αποχή από τα μαθήματα, ενώ αύριο το πρωί θα γίνει πορεία των σπουδαστών στους δρόμους στο κέντρο του νησιού, με σταθμούς στο δημαρχείο και τη νομαρχία. Την αποχή από τα μαθήματα συνεχίζουν και οι σπουδαστές στην ΑΕΝ Οινουσσών και από χτες οι σπουδαστές της ΑΕΝ Κρήτης εντάχθηκαν ξανά στον αγώνα, με κατάληψη της σχολής τους.

Οι σπουδαστές των ΑΕΝ, απέναντι στο νομοσχέδιο του ΥΕΝ που υποβαθμίζει ραγδαία τη ναυτική εκπαίδευση, καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις, οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων αποκλειστικά ενιαία δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο για όλους τους νέους, η ναυτική εκπαίδευση να ενταχθεί στο υπουργείο Παιδείας, στο ενιαίο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και να περιλαμβάνει όλες τις ειδικότητες των ναυτεργατών, οι ΑΕΝ να ενταχθούν ουσιαστικά στην ενιαία δημόσια δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, αποστρατικοποίηση των σχολών, αναγνώριση και ισοτιμία των διπλωμάτων σε στεριά και θάλασσα, κατοχύρωση των δημοκρατικών ελευθεριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ