Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αρχίζουν σήμερα με απεργία στα πορθμεία

Απεργούν από αύριο Πέμπτη στις 6 τα ξημερώματα και για 24 ώρες οι ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι στα πλοία των πορθμειακών γραμμών, Ρίου - Αντιρρίου, Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας και Θάσου - Καβάλας, για να υπερασπίσουν τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, που έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση από τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Την απεργία έχουν κηρύξει τα κατά τόπους σωματεία και οι Ενώσεις των μηχανικών και των θερμαστολαδάδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ναυτεργάτες αυτής της κατηγορίας πλοίων είναι τα μεγάλα θύματα της τροπολογίας του ΥΕΝ, που ψηφίστηκε στη Βουλή για την αναπροσαρμογή των συντάξεων του ΝΑΤ, καθώς είδαν ότι οι συντάξεις τους υπέστησαν δραστική μείωση! Ταυτόχρονα, η εφοπλιστική αυθαιρεσία σε βάρος τους έχει χτυπήσει κόκκινο. Οι εφοπλιστές ανενόχλητοι και μπροστά στα μάτια των λιμενικών και των άλλων αρμόδιων αρχών του ΥΕΝ, παραβιάζουν ασύστολα ωράρια εργασίας, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, νομοθεσία και κάθε εργασιακό δικαίωμα.

Χτες οι εφοπλιστές αποθρασυμένοι πλήρως ζήτησαν και τα ρέστα από τους ναυτεργάτες! Επιστρατεύοντας τη γνωστή τρομοκρατική τακτική κατέφυγαν στα δικαστήρια, αξιώνοντας να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη! Την προσφυγή κατέθεσε η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρία Θάσου (ΑΝΕΘ), με πρόσχημα τη δήθεν «οικονομική καταστροφή»(!) που θα υποστεί από την 24ωρη απεργία και τα... προβλήματα που θα προκληθούν στη συγκοινωνία του νησιού, όταν η εταιρία αυτή ευθύνεται για «κόψιμο» δρομολογίων!

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ενωση Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ» καταγγέλλει την προσπάθεια της ποινικοποίησης των αγώνων από την πλευρά των εφοπλιστών και επισημαίνει: «Στο δικαστήριο καταρρίφθηκαν όλα τα ψευτοεπιχειρήματα των εφοπλιστών και αποδείχτηκε ότι είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για την όξυνση των προβλημάτων. Με περίσσευμα θράσους επικαλέστηκαν τους μαθητές που πρέπει να μεταφερθούν, τη στιγμή που έκοψαν το δρομολόγιο που εξυπηρετούσε τους μαθητές και ο λαός της Θάσου είναι αγανακτισμένος από την ανάλγητη συμπεριφορά τους».

«Επικαλέστηκαν - συνεχίζει - ότι δε θα μπορεί να μεταφερθεί ασθενής σε περίπτωση ανάγκης, όταν όλοι γνωρίζουν ότι όποτε χρειάστηκε, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες, είμαστε σε ετοιμότητα και μεταφέρουμε τους ασθενείς. Ο λαός της Θάσου δεν ξέχασε ότι πλήρωνε υπέρογκα ποσά για τη μεταφορά ασθενή στις εταιρίες και αυτό σταμάτησε χάρη στην 8 ημερών απεργία που είχαμε κάνει πριν 2 χρόνια».

Η ναυτεργατική Ενωση κάνει σαφές ότι «η απεργία θα πραγματοποιηθεί» ακόμη και αν χαρακτηριστεί παράνομη, επειδή καλύπτεται και από τα σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ που είναι πανελλαδικά. Απαιτεί την ικανοποίηση των αιτημάτων των ναυτεργατών και υπογραμμίζει ότι «σε αντίθετη περίπτωση η κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας είναι μονόδρομος».

Για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας έχουν ήδη αποσταλεί συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες από την ΠΕΜΕΝ και τον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ σε όλα τα πορθμεία, ενώ σήμερα Τετάρτη στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών θα γίνει σύσκεψη ναυτεργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ