Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ
Αξιώνουν πλήρη και μόνιμη απελευθέρωση του ωραρίου

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Αποκαλυπτικοί ήταν χτες οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), δηλαδή των πολυκαταστημάτων, οι οποίοι δεν έκρυψαν ότι στόχος τους είναι οι όποιες ρυθμίσεις γίνουν για επέκταση του ωραρίου, στο πλαίσιο που οι ίδιοι βαφτίζουν «εξυπηρέτηση των καταναλωτών», στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, να έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Οπως είπαν, για τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς τη συγκεκριμένη περίοδο ζητούν συνεννόηση τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τον «2004». Ειδικότερα, δε, για το θέμα των όποιων προσλήψεων πραγματοποιηθούν - με τους γνωστούς, βεβαίως, όρους για τους εργαζόμενους - αξιώνουν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να τους εξασφαλίσει ότι αυτές δε θα περιοριστούν μόνο στο τρίμηνο της προετοιμασίας και της διεξαγωγής των αγώνων.

Τα κρούσματα καταστρατήγησης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, που οδηγούν στην παραπέρα χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών. Ενώ επισημαίνονται οι κύριες ευθύνες της κυβέρνησης, που με την πολιτική της επιτρέπει την ασυδοσία των εργοδοτών.

Το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:

«Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα κρούσματα καταστρατήγησης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Η κυβέρνηση φέρει την κύρια ευθύνη για την κατάσταση αυτή αφού με την πολιτική της ουσιαστικά επιτρέπει την ασυδοσία των μεγαλοεργοδοτών, ενώ το τελευταίο διάστημα, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προωθεί τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ενδεικτική της κυβερνητικής κάλυψης που έχουν οι μεγαλοεργοδότες στις επιδιώξεις τους είναι η περίπτωση της Ανατολικής Αττικής, όπου, αν και παράνομα ο νομάρχης έδωσε άδεια λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή και τις αργίες (π.χ. των Θεοφανίων κλπ.), το υπουργείο Εργασίας δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ανάκληση της απόφασης και την προστασία των εργαζομένων.

Η καταπάτηση του ωραρίου λειτουργίας και της αργίας της Κυριακής θα παίξει σημαντικό ρόλο για την παραπέρα χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, με τις ελαστικές μορφές που εφαρμόζονται κύρια στα σούπερ μάρκετ που απασχολούν το 60% έως 70% των εργαζομένων. Αλλά θα αποτελέσει πλήγμα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου ήδη προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό απασχολούν τους ίδιους εργαζόμενους 9-11 ώρες ημερησίως, χωρίς την τήρηση ούτε των στοιχειωδών συνθηκών εργασίας.

Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων στο χώρο, που διεκδικούν: Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και καμιά διεύρυνση των ορίων λειτουργίας των καταστημάτων, Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο το απόγευμα κλειστά τα μαγαζιά. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και εφαρμογή της πλήρους απασχόλησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ