Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι αναδιαρθρώσεις προκαλούν τα προβλήματα στην Υγεία

Στο απυρόβλητο η συνολική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία των προβλημάτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, κατά τη χτεσινή ειδική συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ

Χωρίς την ανάλογη σοβαρότητα, που απαιτεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας και πολύ περισσότερο χωρίς τη συγκεκριμενοποίηση εκείνων των διεκδικήσεων για ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες έγινε χτες η Ειδική συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Οι όποιες γενικόλογες αναφορές στην υποχρηματοδότηση και ο εξορκισμός στα λόγια του ιδιωτικού τομέα δεν απαλλάσσουν τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών απ' τις ευθύνες τους για τη συνδρομή τους -με τις αποφάσεις και τη στάση τους- στην εφαρμογή της πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Στ. Κουτσιουμπέλης ανέφερε ότι η Ομοσπονδία διαφωνεί με έξι βασικά σημεία της «μεταρρύθμισης» του Αλ. Παπαδόπουλου, τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, τα ιδιωτικά συνεργεία στα νοσοκομεία, την εκχώρηση υπηρεσιών στους ιδιώτες. Αναφέρθηκε ακόμα στην υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και το πάγωμα των δαπανών, στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Στην εντατικοποίηση της δουλιάς και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τις σοβαρές ελλείψεις των νοσοκομείων σε εξοπλισμό και κτιριακή υποδομή.

Ο εκπρόσωπος της ΟΕΝΓΕ Π. Κοντολέων, είπε, ότι τα αιτήματα της Ομοσπονδίας είναι σχεδόν ίδια με αυτά της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά προέταξε το ζήτημα του ειδικού μισθολογίου για τους γιατρούς. Ανέφερε ότι το κύριο πρόβλημα της Υγείας είναι οι περιορισμένες δαπάνες που διατίθενται, υποστήριξε τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Υγείας, ενώ σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «μεταρρύθμιση», πρότεινε απλώς την αλλαγή στο σύστημα διοίκησης των ΠεΣΥ.

Την καθολική αντίθεση της ΕΙΝΑΠ στη «μεταρρύθμιση» Παπαδόπουλου στην Υγεία, τα αρνητικά αποτελέσματα της οποίας φαίνονται ήδη στα νοσοκομεία, μετέφεραν στη συνεδρίαση οι Χ. Ζαχαρόγιαννης και Στ. Τσούκαλος. Τα προβλήματα της Υγείας, τόνισε ο Χ. Ζαχαρόγιαννης δεν είναι ζητήματα επιλογής τεχνοκρατικού μοντέλου, αλλά πολιτικής βούλησης. Πιστεύουμε και στηρίζουμε το δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, επισήμανε.

Το ΠΑΜΕ

«Τα προβλήματα της Υγείας εντοπίζονται στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται και στην Υγεία, κατ' επιταγή των γενικότερων αναδιαρθρώσεων για το συμφέρον του κεφαλαίου. Στα πλαίσια της μείωσης του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» έχουμε δραστική περικοπή των δαπανών για την Υγεία, εκχώρηση πολλών υπηρεσιών στους ιδιώτες, απαξίωση του δημόσιου συστήματος, καίρια πλήγματα στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του», υπογράμμισε ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Γενεσιουργός αιτία αυτών των προβλημάτων, τόνισε, είναι η συνολική πολιτική της κυβέρνησης και επομένως στην κατεύθυνση της ανατροπής και της σύγκρουσης με αυτή την πολιτική πρέπει να κινηθεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η εργατική τάξη δικαιούται να έχει δημόσια δωρεάν Υγεία, στο επίπεδο των σύγχρονων αναγκών της και επομένως αυτό το δικαίωμα μπορεί να το κατακτήσει μέσα από μέτωπα ταξικών δυναμικών αγώνων με όλο το λαό».

Οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων στην ΑΔΕΔΥ κινήθηκαν στη λογική της εμβαλωματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων, χωρίς να θίγουν την ίδια την πολιτική που δημιουργεί τα προβλήματα. Στα πλαίσια αυτά, ελάχιστο βήμα, που πρέπει να πάρει δυναμικό ταξικό προσανατολισμό και συνέχεια, ήταν οι αποφάσεις που πάρθηκαν στη συνεδρίαση.

Αποφασίστηκε η κυκλοφορία ενημερωτικού υλικού για την κατάσταση στην Υγεία, η προώθηση πανδησιοϋπαλληλικής αγωνιστικής κινητοποίησης για την Υγεία, η παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι οργανώσεις θα ζητήσουν κοινή συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και θα οργανώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ