Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κυβερνητικός εμπαιγμός

Η κυβερνητική εισοδηματική πολιτική φέτος παρουσιάζεται και εξαγγέλλεται από τον υπουργό Οικονομίας με έναν πρωτότυπο τρόπο, που μέσα από μια πρωτοφανή σαφήνεια της ασάφειας, δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο εισόδημα θα αφαιρεθεί από τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Το σίγουρο είναι βέβαια ότι θα έχουμε μεγάλες εισοδηματικές μειώσεις, που επειδή περιπλέκονται με τη συμμετοχή της κυβέρνησης στον επερχόμενο πόλεμο στο Ιράκ, με τις κυβερνητικές αντεργατικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και με τις προεκλογικές κυβερνητικές σκοπιμότητες, παίρνουν στα κυβερνητικά χείλη τραγελαφικές διαστάσεις.

Αυτό εκφράστηκε και στη χτεσινή συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη όπου ο υπουργός, αφού εμφάνισε μια εικονική πραγματικότητα της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων στο δημόσιο, λέγοντας ότι ήδη τον περασμένο χρόνο με εισοδηματική πολιτική 2,5% πήραν οι δημόσιοι υπάλληλοι αύξηση 9% (!!!), προέβη σε νέες ταχυδακτυλουργίες για τη φετινή εισοδηματική πολιτική. Ετσι, με διάφορα τερτίπια και αλχημείες και με μια μπακαλίστικη λογική της απάτης, του γνωστού «τρεις το λάδι τρεις το ξίδι και έξι το λαδόξιδο», προσπάθησε να μας πείσει ότι και φέτος θα έχουμε γενναίες αυξήσεις. Στα πλαίσια αυτά, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι οι νέες ασφαλιστικές κρατήσεις του νέου αντιασφαλιστικού νόμου θα είναι συνολικά για όλα τα ταμεία στο ύψος των 12.000 δραχμών μηνιαίως, επιδόθηκε σε μια φιλότιμη προσπάθεια για να μπαλώσει αυτή τη μεγάλη χασούρα για όλους τους δημόσιους υπάλληλους.

Ετσι, όπως ο ίδιος είπε, συμψηφίζοντας τις ωριμάνσεις των μισθών, δηλαδή τη φυσιολογική αύξησή τους με βάση τα χρόνια της υπηρεσίας, προσθέτοντας και τη μείωση της παρακράτησης φόρου, αλλά και ολίγη μείωση φόρου και μετά βλέποντας πόση χασούρα παραμένει για κάθε μισθολογικό κλιμάκιο, δίνει αντίστοιχα ένα ποσό στο επίδομα εξομάλυνσης (επίδομα που κάθε χρόνο μειώνεται μέχρι τον τελικό μηδενισμό του), ώστε να καλυφθεί αυτή η χασούρα και να μη φανεί η ονομαστική μισθολογική μείωση.

Οσον αφορά δε στα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος, (επίδομα που αυθαίρετα η κυβέρνηση περιέκοψε εδώ και 19 χρόνια από τον ένα σύζυγο δημόσιο υπάλληλο), αυτά ο υπουργός τα συμψηφίζει με το νέο μισθολόγιο (!!!) που θα αρχίσει -κατά τα λεγόμενά του- να εφαρμόζεται από το 2004. Αφού αυτό το περιβόητο μισθολόγιο το πρότεινε η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ και αφού το χρησιμοποίησε, αυτή η ίδια πλειοψηφία και η κυβέρνηση, για να παραπέμπουν τις αναγκαίες ετήσιες αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων στις ελληνικές καλένδες, τώρα για άλλη μια φορά αξιοποιείται «διά πάσα νόσον» «χωνεύοντας» και τα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος. Πρόκειται για ένα μισθολόγιο που, όπως είπε ο υπουργός, θα εφαρμοστεί με σταδιακότητα σε βάθος χρόνου, αλλά και με τη λογική της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας θα συνδεθεί με κίνητρα παραγωγικότητας, τουτέστιν με τη σύνδεση μισθού αξιολόγησης - αποδοτικότητας, δηλαδή με τις κυβερνητικές σκοπιμότητες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων. Ετσι θέλουν να κάνουν πράξη και το σχετικό αντιδημοσιοϋπαλληλικό σχέδιο «πολιτεία».

Πάνω σε ένα τέτοιο εμπαιγμό και σε μια τέτοια αντεργατική πολιτική συμφώνησε η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ να αναλωθούν με την κυβέρνηση, ως καλοί εταίροι, σε έναν εξαμηνιαίο διάλογο μέχρι το τέλος της κυβερνητικής ευρωπροεδρίας. Και ενώ θα βρίσκονται σε έναν τέτοιο διάλογο, παράλληλα για το θεαθήναι αυτοί οι κοινωνικοεταιρικοί συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, θα βαράνε και καμιά άσφαιρη ντουφεκιά μέσα από το γνωστό ανώδυνο κοινωνικό φόρουμ της ενσωμάτωσης στην κυβερνητική και ευρωενωσιακή αντιλαϊκή πολιτική, και με περίσσιο θράσος θα επιχειρήσουν να παρακρατήσουν και 5 ευρώ από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους γι' αυτό το «θεάρεστο» έργο τους.

Μετά από όλα αυτά είναι φανερό ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να τους παραμερίσουμε όλους αυτούς και να ενταχθούμε δυναμικά στο εξαμηνιαίο αγωνιστικό πρόγραμμα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, για σύγκρουση και ρήξη με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής που γεννά και οξύνει όλα τα προβλήματά μας. Στην κατεύθυνση αυτή μέσα από τέτοιους αγώνες μπορούμε να δημιουργήσουμε τους όρους για την κατάκτηση των αιτημάτων των σύγχρονων αναγκών μας.


Του
Δημήτρη ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ*
*Ο Δημήτρης Αγκαβανάκης είναι μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ