Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Μόνο ο αποφασιστικός αγώνας μπορεί να φρενάρει τις απολύσεις

Σε απολύσεις ακόμα 10 εργαζομένων προχώρησε χτες η εργοδοσία της ΣΟΦΤΕΞ, μία μέρα μετά την απόφαση που είχε πάρει το σωματείο για να προχωρήσει σήμερα σε κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας ενάντια στους εκβιασμούς της επιχείρησης, που ζητούσε να απολυθούν περίπου 40 εργαζόμενοι με «οικειοθελείς αποχωρήσεις». Να σημειώσουμε ότι ήδη από τις γιορτές μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί με αυτό τον τρόπο 230 εργαζόμενοι.

Ετσι οι σημερινές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί παίρνουν ακόμα μεγαλύτερη αξία για τους εργαζόμενους, ώστε να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην τακτική της εργοδοσίας. Συγκεκριμένα, σήμερα θα γίνουν δίωρες στάσεις εργασίας στο εργοστάσιο της Αθήνας 10 με 12 στην πρωινή βάρδια και 6 με 8 στην απογευματινή και στο Μεγάλο Πεύκο 10.30 με 12.30 και 6.30 με 8.30, με ταυτόχρονες συγκεντρώσεις μέσα στους χώρους δουλιάς. Επίσης αποφασίστηκε να γίνει Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη στη 1 το μεσημέρι για να αποφασιστεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και πρόγραμμα δράσης.

Η εργοδοσία, κάνοντας ξεκάθαρο και χτες ότι μοναδική της πολιτική είναι η ακόμα παραπέρα συρρίκνωση της μεγαλύτερης χαρτοβιομηχανίας που υπήρχε στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ εκβιασμών και τρομοκρατίας απέναντι στους ελάχιστους πλέον εργαζόμενους που έχουν απομείνει. Για τις χτεσινές απολύσεις η επιχείρηση επικαλέστηκε το όριο του 2% που της δίνει τη δυνατότητα ο νόμος. Δύο μέρες πριν όμως είχε εκβιάσει ανοιχτά ότι θα απολύσει μέσα σε 48 ώρες περίπου 40 εργαζόμενους από αυτούς που είχε ανακοινώσει ονομαστικά ότι θα φύγουν με «οικειοθελή έξοδο» και είχαν αρνηθεί να τις δεχτούν, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους στην εργασία. Χτες, όμως, η εργοδοσία έκανε ένα βήμα παραπέρα, καθώς οι 10 εργαζόμενοι που απολύθηκαν δεν ήταν μόνο από τους 40, αλλά από όλα τα τμήματα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και τον επόμενο μήνα να κάνει και πάλι με τον ίδιο τρόπο απολύσεις. Αυτό μάλιστα που επισημαίνουν συνδικαλιστές του χώρου είναι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει και στο κλείσιμο του τμήματος Χ1 παραγωγής χαρτιού, για το οποίο συνεργαζόταν με τον Γ. Βουλγαράκη, επίδοξο αγοραστή του εργοστασίου της Δράμας πριν αυτό κλείσει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από 75 εργαζόμενους που απασχολούσε εκεί πριν ένα μήνα, πλέον έχουν απομείνει μόνο 27, καθώς τους υπόλοιπους τους έδιωξε με τις οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Εδώ αποδεικνύονται οι μεγάλες ευθύνες τόσο της κυβέρνησης που ξεπούλησε τη μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία στο μεγάλο κεφάλαιο, επιτρέποντας ταυτόχρονα τη σταδιακή της συρρίκνωση, αλλά και της πλειοψηφίας του σωματείου (ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ - ΑΠ) που όλο αυτό το διάστημα απαντούσε με διαλόγους και συναντήσεις, αποδεχόμενη κάθε φορά τις όποιες απολύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και αυτές τις ετεροχρονισμένες κινητοποιήσεις δεν τις έχει ψηφίσει ο συνδυασμός του ΣΥΝ και ο επικεφαλής του Μ. Κολιγιάννη, συνεχίζοντας με πείσμα αυτή την τακτική.

Ολοι αυτοί κυριολεκτικά χλεύαζαν την ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ όταν καλούσε σε αγώνα και συνεχή δράση τους εργαζόμενους από την αρχή της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, προβλέποντας τα σημερινά αποτελέσματα και μιλούσε για κλαδική πολιτική στο χαρτί με κορμό τη ΣΟΦΤΕΞ. Είχε προβλέψει και τη συνέχιση των απολύσεων όταν ανακοινώθηκαν οι τελευταίες εθελούσιες έξοδοι και καλούσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν. Τότε όμως η πλειοψηφία του σωματείου παρακάλαγε το υπουργείο Εργασίας να τους βγάλει επιδοτούμενα προγράμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ