Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΑΕΕ
Μισή... συγχώνευση

Δεν έχει ψηφιστεί ακόμα ο κανονισμός λειτουργίας

Παρά τη συγχώνευση των ταμείων ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΤΑΕ και τη δημιουργία του ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) δεν έχει ψηφιστεί ακόμα ο κανονισμός λειτουργίας του νέου οργανισμού. Προβλεπόταν να ψηφιστεί στις αρχές του 2001! Αποτέλεσμα: ενιαία διοίκηση και υπάλληλοι «σκόρπιοι». Χωρίς να είναι τακτοποιημένοι στο νέο φορέα (και στην περιφέρεια) και να έχουν διασφαλιστεί οι θέσεις τους, χωρίς... παρενέργειες!

Να σημειωθεί ότι στο ΤΕΒΕ, εκτός των μόνιμων υπαλλήλων, υπάρχουν και εργαζόμενοι με σχέση ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου και με άλλες εργασιακές μορφές (κατ' αποκοπήν, συμβάσεις έργου). Ετσι, με το νέο καθεστώς του ΟΑΕΕ, από τη στιγμή που δεν εξασφαλιστεί ενιαία εργασιακή σχέση, θα προκύψουν ανισότητες στα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων. Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν επίσης στο ΤΕΒΕ, σε ειδικές θέσεις, σε επιστήμονες, σε εργαζόμενους πανεπιστημιακής τεχνολογικής εκπαίδευσης, γιατρούς, ελεγκτές γιατρούς. Αυτό δε διασφαλίζει τον έλεγχο των παροχών του ταμείου (έλεγχοι σε εργαστήρια, παρακλινικές).

Να υπογραμμιστεί ότι παρά την υποδομή μηχανογράφησης του ΤΕΒΕ, προκύπτει η ανάγκη, με τη συγχώνευση και τη δημιουργία του ΟΑΕΕ, επέκτασης και πανελλαδικής μηχανογράφησης σε όλες τις υπηρεσίες υπό ένταξη και σε όλους τους τομείς.

Επιπρόσθετα, η οικονομική κρίση των επαγγελματοβιοτεχνών και η εισβολή μεγάλων υποκαταστημάτων έχουν άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στο ΤΕΒΕ (προβληματική λειτουργία) και σ' επέκταση στον ΟΑΕΕ. Πολλά μαγαζιά κλείνουν ή δεν πληρώνουν. Αρχίζει και φαίνεται τα τελευταία χρόνια, και λόγω της ανεργίας των επιστημόνων, προβληματική σχέση ασφαλισμένων και συνταξιούχων(1 συνταξιούχος - 3,29 ασφαλισμένοι). Παράλληλα, το χρέος του κράτους προς το ΤΕΒΕ (πάνω από 125 δισ.) και γενικότερα στον ΟΑΕΕ παραμένει τεράστιο, χωρίς να εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις. Ενώ, τέλος, οι ασφαλισμένοι του οργανισμού καλούνται από την κυβέρνηση να πληρώσουν το κόστος, είτε με αύξηση των εισφορών είτε με αλλαγή κατηγοριών, που σημαίνει αύξηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων στο ΤΕΒΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ