Σάββατο 1 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Αναμένοντας

Υποθέτω ότι κάθε φορά που θίγεται δυσμενώς, για να είμαστε επιεικείς προς το παρόν, κάποια κοινωνική πτυχή, η εμπιστοσύνη των πολιτών στις αρχές και τις δομές ενός έθνους - κράτους, τουλάχιστον, υποχωρεί.

Ειρωνικά αυτή τη φορά συνέπεσε με τις εκπτώσεις.

Πιθανόν κάποιοι, άγνωστος ο αριθμός τους, που βρίσκονται στις διάφορες περιφέρειες τις πιο κοντινές στον πυρήνα ή τις πιο απόμακρες, να ήξεραν τα γεγονότα πριν την αποκάλυψή τους διά μέσου των ΜΜΕ που προηγούνται άλλων πιο επίσημων καναλιών.

Ετσι μάθαμε και για τους εκβιασμούς, που, βέβαια, σχετίζονται με εκατομμύρια δραχμές ή ευρώ. Από ποιον σε ποιον, πόση σημασία έχει; Πότε η ενέργεια και πότε η αποκάλυψη έχει σημασία;

Φαντάζομαι πως οι νομικοί έχουν τις απαντήσεις, όχι μόνο σε απλά ερωτήματα, αλλά σε ουσιαστικά και καίρια, που διαβρώνουν ή υποστηρίζουν τα θεμέλια μιας οργανωμένης κοινωνίας.

Προς το παρόν, το μόνο που διαφαίνεται είναι ο κερματισμός των πολιτών της χώρας μας.

Κάποιοι ενδιαφέρονται άμεσα, κάποιοι το διασκεδάζουν σαν κακοφτιαγμένη ή πετυχημένη ταινία που παίζεται κατ' αντιγραφή άλλων προτύπων στην τηλεόραση, και άλλοι αδιαφορούν εντελώς εξαιτίας της επικρατούσας αντίληψης «και αν τα μάθουμε τι θα γίνει;».

Τίποτα ή το πολύ πολύ περισσότερες ώρες στον καναπέ.

Υπάρχουν και άλλοι σε αναμονή. Είναι αυτοί που περιμένουν τις αποκαλύψεις για τις μίζες. Από ποιον σε ποιον και με πόσα. Αυτοί που δε βιάζονται, λένε «περίμενε και θα δεις». Ολοι βλέπουμε και ακούμε. Ε, και λοιπόν; Λέμε τη λέξη διαφθορά και καθαρίζουμε.

Ομως, δε θα έπρεπε να ξεχάσουμε κι εκείνους που η αμφισβήτησή τους για την επίσημη και ανεπίσημη ενημέρωση συνεχώς μεγαλώνει και εδραιώνεται και δεν είναι πια ατομικό ή εθνικό χαρακτηριστικό.

Θα αμφισβητήσουν και άλλα, μόνο που τα άλλα είναι λιγότερο επιζήμια, ανώδυνα, περιορισμένα και κυρίως δεν αντανακλώνται στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά είναι εμπορικά τρικ.

Δηλαδή το τοπ τεν (οι δέκα πρώτοι δίσκοι), οι χρυσοί δίσκοι πριν την κυκλοφορία της πρώτης εμφάνισής τους στα δισκάδικα, τα μπεστ σέλερ πριν φτάσουν στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων, οι συνεντεύξεις διανοουμένων και καλλιτεχνών των ιδίων κατ' επανάληψη, η αξιοπιστία των εμφανιζομένων και ξαναεμφανιζομένων στα παράθυρα της τηλεόρασης ή έστω γύρω από ένα τραπέζι, οι επιτυχημένες θεατρικές παραγωγές, τα κινηματογραφικά βραβεία, τα συστατικά των εμπορευμάτων, τα υλικά των κατασκευών, οι αμοιβές των αοιδών στα νυχτερινά κέντρα, όλα σε αμφισβήτηση.

Το μόνο που μας μένει είναι η αξιολόγησή τους. Αλλά αυτό είναι το σωστό; Τον εκβιασμό τον καθορίζει το απαιτούμενο ποσό ή ένα άλλο είδος ή κάποια ανταλλαγή;

`Η, μήπως, ο εκβιασμός είναι εκβιασμός, είναι εκβιασμός, είναι εκβιασμός, όπως είπε η συγγραφέας Γερτρούδη Στάιν, ένα ρόδο είναι ένα ρόδο, είναι ένα ρόδο, είναι ένα ρόδο;


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ