Παρασκευή 7 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΛΤΑ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ - ΑΞΙΟΥ
Οχι σε βάρος των αγροτών το Εθνικό Πάρκο

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Η δημιουργία Εθνικού Πάρκου στην ευρύτερη περιοχή των εκβολών των ποταμών Γαλλικού, Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα και της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου βάζει σε κίνδυνο την ενδοχώρα της περιοχής έκτασης 200.000 στρεμμάτων που χρησιμοποιείται από τους κατοίκους για καλλιεργητικούς σκοπούς.

Το θέμα που έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, επικαλούμενος τη σχετική μελέτη που υπάρχει, συζητήθηκε χτες και η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ρ. Ζήση ισχυρίστηκε ότι οι εκτάσεις που καλλιεργούνται στην ενδοχώρα δε θα θιγούν. Είπε ότι όλες οι σχετικές μελέτες έγιναν με τους απαιτούμενους περιβαλλοντικούς όρους και ανέφερε ότι σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, οι γύρω περιοχές προβλέπονται ως γεωργική καλλιέργεια και θα αποτελούν την περιφερειακή ζώνη του εθνικού πάρκου.

Ο Α. Τζέκης είπε ότι είναι σημαντικό ζήτημα η συγκεκριμένη τοποθεσία να χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο, αφού μάλιστα περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα ΝΑΤΟΥΡΑ 2000. Τόνισε δε, ότι οι φορείς της περιοχής δε διαφωνούν με το Εθνικό Πάρκο αλλά δεν πρέπει να μπουν μια σειρά περιοριστικοί όροι που θα είναι αποτρεπτικοί για τη γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα. Απαιτείται, τόνισε, να εξαιρεθεί η συγκεκριμένη ζώνη και να επιτρέπεται η καλλιέργεια της γης και η μεταποιητική βιομηχανία μικρής όχλησης, όπως γίνεται μέχρι σήμερα χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην περιοχή.

Ο βουλευτής κατέληξε τονίζοντας ότι τα αναφέρει όλα αυτά γιατί η πολιτική κατεύθυνση που υπάρχει πλέον από την ΕΕ είναι μέσα από τα προγράμματα οικοτουρισμού να περιορίσει τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή και να μειώσει τον αγροτικό πληθυσμό που είναι στη συγκεκριμένη περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι σε άλλες περιπτώσεις οικοτουριστικών προγραμμάτων είχαμε ακόμα και την αυτοκτονία ενός διευθυντή γεωργίας στην Ηπειρο, αφού υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα που επιδιώκουν να πάρουν τα σχετικά προγράμματα από την ΕΕ για ίδιο όφελος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ