Παρασκευή 7 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ
«Νίκη» θεωρεί τα ψίχουλα για τους μετανάστες

Ως... μεγάλη νίκη της Ελληνικής Προεδρίας παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) της οδηγίας για την οικογενειακή συνένωση, της δυνατότητας δηλαδή σε έναν οικονομικό μετανάστη να φέρει στη χώρα διαμονής του και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του. Την ώρα που απροκάλυπτα οι ηγέτες της ΕΕ ομολογούν τη βούλησή τους για κλείσιμο των συνόρων σε όσους μετανάστες δεν εξυπηρετούν τις τοπικές εθνικές οικονομίες, βούληση που αποτυπώνεται και στο νομοθετικό πλαίσιο της κάθε χώρας - μέλους, η ελληνική κυβέρνηση «έρχεται» να διεκδικήσει δάφνες για μια δήθεν ανθρωπιστικού περιεχομένου «επιτυχία».

Ακόμα όμως κι σ' αυτή την αυτονόητη υποχρέωση κάθε κράτους που παρουσιάζεται ως την «επιτυχία», μπαίνουν φραγμοί, όπως ακριβώς και στους όρους για την απόκτηση άδειας παραμονής από τους μετανάστες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η οδηγία για την οικογενειακή συνένωση είναι το πρώτο νομοθετικό κείμενο που υιοθετείται από την ΕΕ, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής. Για να καταφέρει ένας αλλοδαπός την οικογενειακή συνένωση, θα πρέπει: Να έχει συμπληρώσει δύο χρόνια παραμονής στη χώρα. Να έχει εισόδημα που να καλύπτει τις δαπάνες της οικογένειάς του (του ανειδίκευτου εργάτη). Να έχει εξασφαλίσει κατοικία. Η οικογενειακή συνένωση ισχύει για το ή τη σύζυγο και τα τέκνα και όχι για τους ηλικιωμένους ή ανήμπορους γονείς.

Σύμφωνα με τον Κ. Σκανδαλίδη, η αποδοχή της οδηγίας για την οικογενειακή συνένωση συνάντησε αρκετές αντιστάσεις, κυρίως από τη Γερμανία. Οι αντιστάσεις κάμφθηκαν με τη συμπλήρωση στην οδηγία διάταξης που επιτρέπει στο κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ να αποφασίσει ξεχωριστά σε ποιους τομείς μπορεί να εργάζονται τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας (αγροτικούς, κατασκευαστικούς, κλπ.), κάτι που βάζει περαιτέρω φραγμούς στην εξεύρεση δουλιάς από τους μετανάστες.

Ο Κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ακόμα την προώθηση από το υπουργείο Εσωτερικών δύο προγραμμάτων για τους δήμους. Το πρώτο προβλέπει την κατασκευή ποδηλατοδρόμων στις πόλεις, ύψους 11,8 εκατ. ευρώ, και το δεύτερο τη διαμόρφωση των αυλών των σχολικών κτιρίων, ύψους 35 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα εκταμιευτούν από τα κονδύλια του υπουργείου Εσωτερικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι θέσεις του ΚΚΕ (2009-12-24 00:00:00.0)
Ασφυκτικότερος ο κλοιός στους οικονομικούς μετανάστες (2008-06-06 00:00:00.0)
Οψιμη διαπίστωση (2006-08-10 00:00:00.0)
Μικροεπεισόδια με Βραχασιώτες (2003-04-12 00:00:00.0)
Μόνο όσοι έχουν διαβατήριο θα λάβουν άδεια παραμονής (2002-11-26 00:00:00.0)
Γραφείο ...«νομιμοποίησης» μεταναστών (2002-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ