Παρασκευή 7 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρέμβαση Κουφοντίνα προκαλεί αντιδράσεις

Ενταση δημιουργήθηκε κατά τη χτεσινή τέταρτη μέρα της δίκης, όταν ο Δ. Κουφοντίνας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της ένστασης της υπεράσπισης μίλησε για «κακή σύνθεση του δικαστηρίου», ζήτησε την παραίτηση του προέδρου και χαρακτήρισε το δικαστήριο ειδικό.

«Πιστεύω -είπε- ότι μετά από όλα αυτά η μόνη συνεπής θέση, η μόνη πρόταση που θα έπρεπε να αποδεχτείτε είναι της παραίτησης. Αλλιώς θα τερματίσετε τη δικαστική καριέρα σας ως διορισμένος πρόεδρος ενός ειδικού δικαστηρίου, το οποίο είναι υποχρεωμένο να δικάσει και να επιβάλει βαρύτατες ποινές με ανύπαρκτα στοιχεία». Επίσης, ο Δ. Κουφοντίνας υποστήριξε ότι το δικαστήριο βρίσκεται «σ' ένα περιβάλλον τεραστίων πιέσεων από πολλές πλευρές» κι ότι υπάρχουν «πολλαπλές εξαρτήσεις».

Ο πρόεδρος Μ. Μαργαρίτης αντέκρουσε τους ισχυρισμούς αυτούς, λέγοντας ότι ούτε πιέσεις δέχεται ούτε εξαρτήσεις υπάρχουν, ότι αυτός διορίστηκε μία φορά πριν από τριάντα χρόνια όταν ανέλαβε δικαστικά καθήκοντα κι ότι το δικαστήριο δεν είναι ειδικό.

Νωρίτερα ο Δ. Κουφοντίνας ζήτησε να υπάρξει δημοσιότητα στη δίκη, ώστε να ενημερώνεται ο ελληνικός λαός. Επικαλέστηκε, μάλιστα, σφυγμομετρήσεις οι οποίες, όπως είπε, δείχνουν ότι 27% του ελληνικού λαού εκτιμά πως η δίκη δε θα είναι δίκαιη. «Είπατε ότι το 27% δε μας θεωρεί ότι θα κάνουμε δίκαιη δίκη και το προβλέπετε εκ των προτέρων», ήταν η απάντηση του προέδρου. Ο Δ. Κουφοντίνας όμως περιορίστηκε ν' ανταπαντήσει πως αυτό «θα φανεί και από τη διαδικασία και από την απόφασή σας».

Το περιεχόμενο των παρεμβάσεων του Δ. Κουφοντίνα προκάλεσαν την έκρηξη του εισαγγελέα Χρ. Λάμπρου, ο οποίος έκανε λόγο για προπαγάνδα από μέρους του κατηγορουμένου. «Κύριε Πρόεδρε -είπε- δεν μπορούν να ακούγονται αυτά τα πράγματα. Εδώ είναι δικαστήριο». Αντιδράσεις όμως προκλήθηκαν και σε άλλους κατηγορούμενους, ορισμένοι από τους οποίους θεώρησαν ότι δε θα ήταν καλό γι' αυτούς να φαίνεται ότι στοιχίζονται πίσω από τον επονομαζόμενο «Λουκά» της «17Ν». Ετσι λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ο κατηγορούμενος Σ. Κονδύλης δήλωσε από τη θέση του ότι «ο καθένας από εμάς εδώ εκφράζει μόνο τον εαυτό του με τις τοποθετήσεις του. Ούτε αρχηγό έχουμε, ούτε τίποτα. Τουλάχιστον εγώ».

Μετά από αυτά και λίγο πριν διακοπούν οι εργασίες της δίκης για σήμερα, ο Δ. Κουφοντίνας διευκρίνισε ότι η τοποθέτησή του δέσμευε τον ίδιο και τον Σάββα Ξηρό.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ένας άλλος κατηγορούμενος, ο Θ. Ψαραδέλης, σε διάλειμμα της δίκης απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους για να δηλώσει πως με όποιο δικαστήριο κι αν γίνει η δίκη, ο ίδιος θα υπερασπίσει τον τροτσκισμό που είναι κατά της τρομοκρατίας και που, όπως χαρακτηριστικά είπε, μετά την 11η Σεπτέμβρη έχει γίνει πολύ μεγάλη προπαγάνδα εναντίον του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ