Παρασκευή 7 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απορρίφθηκαν οι δύο πρώτες ενστάσεις

«Νόμιμο το δικαστήριο» - «Εξω οι κάμερες»

Τις δύο ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των 19 κατηγορουμένων σχετικά με τη σύνθεση του δικαστηρίου και της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης της δίκης απέρριψε χτες το δικαστήριο. Ετσι, ο νόμος 3090/02 τίθεται πλέον σε εφαρμογή και αυτό σημαίνει συρρίκνωση δύο βασικών αρχών της ποινικής δικονομίας: Το δικαίωμα του φυσικού δικαστή και της δημοσιότητας της δίκης.

Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε ότι η νέα διάταξη του νόμου 3090/02 δεν παραβαίνει την αρχή του φυσικού δικαστή, καθώς θέτει κριτήρια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικαστηρίου Μ. Μαργαρίτη, γενικά και αφηρημένα για τον τρόπο επιλογής των δικαστών και των εισαγγελέων, που δικάζουν τόσο τη συγκεκριμένη υπόθεση όσο και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις στο μέλλον.

Σχετικά με την προεπιλογή των δικαστών, το δικαστήριο θεωρεί ότι η προεπιλογή έχει γίνει και θα γίνεται σε όλες τις παρόμοιες υποθέσεις από το ανώτερο δικαστικό του όργανο, την Ολομέλεια Εφετών, ενώ η κλήρωση γίνεται σε δημόσια συνεδρίαση.

Οσον αφορά τη δεύτερη ένσταση για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη, το δικαστήριο έκρινε συνταγματικό το νόμο που προβλέπει την απαγόρευσή της. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου που ανέγνωσε ο πρόεδρος, Μ. Μαργαρίτης, ο θεσμός της δημοσιότητας δεν έχει την έννοια της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά τη δυνατότητα προσέλευσης του κοινού στην αίθουσα του δικαστηρίου. «Η δημοσιότητα αφορά τη δυνατότητα παρακολούθησης της δίκης στη δικαστική αίθουσα, είπε. Επομένως, ουδόλως θίγεται, κατά τη γνώμη του δικαστηρίου, το δικαίωμα στην πληροφόρηση και η πληροφόρηση του κοινού δεν αντίκειται στο Σύνταγμα έτσι όπως την έχει θέσει ο συγκεκριμένος νόμος, ούτε προς την αρχή της αναλογικότητας».

Ο Δ. Κουφοντίνας ανάμεσα στους αδελφούς Ξηρούς, κατά την τέταρτη μέρα της δίκης

Eurokinissi

Ο Δ. Κουφοντίνας ανάμεσα στους αδελφούς Ξηρούς, κατά την τέταρτη μέρα της δίκης
Προηγούμενα, υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου 3090/02 είχε ταχθεί ο εισαγγελέας της έδρας Χρ. Λάμπρου και ο αναπληρωτής Β. Μαρκής.

Ο τακτικός εισαγγελέας Χρ. Λάμπρου χαρακτήρισε άδικη την αμφισβήτηση της σύνθεσης του δικαστηρίου και ότι «αυτό πρέπει να πάψει».

Παράνομη η σύνθεση κατά την υπεράσπιση

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων στις αγορεύσεις τους μίλησαν για φωτογραφική διάταξη και επιλεκτική ρύθμιση που συνιστά παράβαση της αρχής της ισότητας και νομοθετική παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

Οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής ανέφεραν ότι η προεπιλογή έγινε από τους φυσικούς δικαστές με σαφέστερα και ειδικά κριτήρια σε σχέση με αυτά που θα εξασφάλιζε μια γενική κλήρωση.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο εισαγγελέας Χρ. Λάμπρου είχε ζητήσει να συζητηθούν όλες μαζί οι ενστάσεις και μετά να αποφασίσει το δικαστήριο.

Και ανώνυμοι μάρτυρες

Στο μεταξύ πρόβλημα δημιουργήθηκε στο τέλος της χτεσινής ακροαματικής διαδικασίας, όταν ο συνήγορος των αδερφών Ξηρού, Γ. Αγιοστρατίτης, δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι η δίκη βιντεοσκοπείται για ιστορικούς λόγους, ενδεχομένως και από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Μαργαρίτης στο σημείο αυτό αντέδρασε άμεσα, δηλώνοντας ότι μια τέτοια πράξη αποτελεί αυτόφωρο αδίκημα και πως ο νόμος ισχύει για όλους και από αυτό δεν εξαιρείται ούτε το κράτος και ζήτησε από τον εισαγγελέα της έδρας να το διερευνήσει και να επιληφθεί της υπόθεσης ως ο καθ' ύλην αρμόδιος και υποσχέθηκε ότι θα διερευνήσει το θέμα και αν γίνεται παράνομη βιντεοσκόπηση θα επιληφθεί το δικαστήριο.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να κατατεθούν νέες ενστάσεις από την υπεράσπιση, μία εκ των οποίων αφορά το χαρακτηρισμό των αδικημάτων της «17Ν» ως πολιτικά. Επίσης, διέρρευσαν πληροφορίες ότι όταν θα αρχίσουν οι καταθέσεις μαρτύρων θα καταθέσουν και δύο μάρτυρες ανώνυμα, από σκοτεινή αίθουσα που βρίσκονται σε πρόγραμμα προστασίας, ο ένας εκ των οποίων φέρεται να δηλώνει μέλος της 17Ν.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Δικαιοσύνης διαψεύδει ότι γίνεται οποιαδήποτε βιντεοσκόπηση, ούτε για ιστορικούς λόγους ούτε για καμιά άλλη αιτία και πως δεν υπάρχουν τα σχετικά μηχανήματα στο χώρο των φυλακών για τέτοια βιντεοσκόπηση.

Τέλος, μετά από παρέμβαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ η δίκη θα περατώνεται καθημερινά στις 3 το απόγευμα, αφού ο πρόεδρος Δ. Παξινός έδωσε εντολή στους δικηγόρους να μη συνεχίζουν πέραν της ανωτέρω ώρας. Να σημειωθεί ότι η απόφαση του ΔΣ του ΔΣΑ είναι δεσμευτική για τους δικηγόρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ