Παρασκευή 7 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΗΕ ΠΡΟΣ ΘΙΑΣΩΤΕΣ ΤΗΣ ΝΑΡΚΩ-ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ
Ρώσικη ρουλέτα η αποποινικοποίηση

Αρχισαν στο Ζάππειο Μέγαρο οι εργασίες του συνεδρίου που γίνεται στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας

Μαχητική είσοδος στο Ζάππειο των φορέων κατά των ναρκωτικών και «μαζική» αντιμετώπιση απ' την αστυνομία... Ποιος τελικά φοβάται και ποιος μάχεται τα ναρκωτικά;
Μαχητική είσοδος στο Ζάππειο των φορέων κατά των ναρκωτικών και «μαζική» αντιμετώπιση απ' την αστυνομία... Ποιος τελικά φοβάται και ποιος μάχεται τα ναρκωτικά;
«Απέναντι στο λόμπι εκείνων που ασκούν πίεση για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, απέναντι σ' αυτούς που θέλουν να παίξουν ρώσικη ρουλέτα στις πλάτες των παιδιών μας, εμείς λέμε ότι η ώρα της αλήθειας εντοπίζεται στη λύση των πραγματικών προβλημάτων που γεννούν την τοξικομανία. Δεν πρέπει να υποκύψουμε στο τραγούδι των Σειρήνων ότι η κατάργηση των διεθνών συμβάσεων ελέγχου των ναρκωτικών θα λύσει δήθεν το πρόβλημα. Η εμπειρία δείχνει ότι η αποποινικοποίηση διόγκωσε το πρόβλημα, χωρίς καμία εξαίρεση».

Με αυτά τα λόγια, ο Μπερνάρ Λερουά, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βιέννη, απάντησε στις επιθέσεις συνέδρων που εκτοξεύτηκαν χτες, πρώτη μέρα του Συνεδρίου, κατά των Διεθνών Συμβάσεων των ετών 1961, '71, '88 για τον έλεγχο των ναρκωτικών, οι οποίοι ζητούν ουσιαστικά την κατάργησή τους. Είναι το συνέδριο που συνδιοργανώνουν τα υπουργεία Εξωτερικών, Υγείας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με θέμα: «Προς μια αποτελεσματική πολιτική για τα ναρκωτικά: Επιστημονική τεκμηρίωση, καθημερινή πράξη και πολιτικές επιλογές». Το συνέδριο γίνεται ενόψει της Συνόδου της Επιτροπής Ναρκωτικών του ΟΗΕ στη Βιέννη (Απρίλης 2003), για την αξιολόγηση του Σχεδίου Δράσης 1998 -2008.

Οι θέσεις των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης εκφράστηκαν, σε γενικές γραμμές, απ' τη λογική: Περιθάλπω τον «τραυματία» αντί να σταματήσω τον πόλεμο. Ετσι, ήταν επόμενο να αναλωθούν σε προτάσεις διαχείρισης και κοινωνικού ελέγχου του προβλήματος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, επανέλαβε, για άλλη μια φορά, την «ανάγκη» για διαχωρισμό διαφορετικών ουσιών και επέμεινε στην άποψη ότι ο εξαρτημένος είναι ασθενής. Από τη μεριά του, ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, χαρακτήρισε το θέμα της πρόληψης «βεβαρημένο με πολλή ιδεολογία» και τόνισε την επιδίωξη της Ελληνικής Προεδρίας για συμμετοχή του συστήματος Υγείας στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Από τη μεριά του ο Φ. Πετσάλνικος, υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στην απόφαση για μείωση του προβλεπόμενου ανώτατου ορίου ποινής φυλάκισης για τους χρήστες από τα 5 χρόνια που είναι σήμερα στο 1 έτος.

Στο συνέδριο δεν είχε προγραμματιστεί καμιά συμμετοχή κοινωνικού, επιστημονικού ή συνδικαλιστικού φορέα κατά των ναρκωτικών.

Ομως, χτες, μετά από δυναμική κινητοποίηση και παράσταση στους διοργανωτές του συνεδρίου, το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) διασφάλισε από σήμερα τη συμμετοχή του στις εργασίες του συνεδρίου.

Το ΕΣΥΝ οργάνωσε χτες συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΗΕ, στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, των συλλόγων γονέων του «18 Ανω», της «Ιθάκης» και του Συλλόγου Αντιμετώπισης Τοξικομανίας. Στη συγκέντρωση εγκρίθηκε ψήφισμα με το οποίο εκφράζεται η πλήρης αντίθεσή τους σε κάθε πρόταση που περιορίζεται στη μείωση της βλάβης και δε στοχεύει στην πλήρη θεραπεία των τοξικομανών. Ακολούθησε συνάντηση με εκπρόσωπο του ΟΗΕ, ο οποίος χαρακτήρισε αξιέπαινη την προσπάθεια των φορέων και τους παρότρυνε να συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση.

Στη συνέχεια έγινε πορεία προς το Ζάππειο, όπου κυριάρχησε το σύνθημα: «Τα νιάτα θέλουν όμορφη ζωή, όχι υποκατάστατα και υποταγή». Ιδιαίτερα προκλητική ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, που είχαν περικυκλώσει ασφυκτικά τους διαδηλωτές, στους οποίους δεν επέτρεψαν να πλησιάσουν ούτε καν στα σκαλιά του Ζαππείου!

Η στάση τους αυτή εξόργισε περισσότερο πολλούς γονείς που φώναζαν αγανακτισμένοι πως «η νεολαία μας καταστρέφεται», ενώ χλεύαζαν τη στάση της κυβέρνησης με σχόλια του τύπου: «Τουλάχιστον δε μας φέρνουν καμιά γλάστρα με χασίς;»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ