Κυριακή 18 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ
Στα χέρια των κερδοσκόπων

Γνωστή εδώ και καιρό είναι η άποψη του Νομαρχιακού Συμβούλου της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, Νίκου Στεφανίδη για τα σχέδια της κυβέρνησης. Γνωστή επίσης ήταν και η θέση της ΝΑΣ για όσα πρόκειται να συμβούν στον Σχοινιά και τη γύρω περιοχή. Μιλώντας στο «Ρ» τόνισε πως το πευκοδάσος του Σχοινιά, αλλά και η παραλία, καταλήγουν σε χέρια κερδοσκόπων.

«Είναι σαφές, επισημαίνει, πως μια ακόμα ελεύθερη παραλία, ένας ακόμα πνεύμονας πρασίνου, χωρίς αυτό να αφορά τον Σχοινιά ή τον Μαραθώνα μόνο, αλλά αφορά το σύνολο της Αττικής, με περισσότερο τα βόρεια προάστια που βρίσκει διέξοδο τους καλοκαιρινούς μήνες, καταλήγει σε λίγους και εκλεκτούς», είπε και συμπλήρωσε: «Αλλωστε, είναι γνωστό πως σε τέτοιους είδους περιπτώσεις, είναι συνηθισμένη η τακτική που ακολουθείται. Δεν είναι τυχαίο πως τα Λιμενικά Ταμεία της Ραφήνας και του Λαυρίου, έχουν γίνει Ανώνυμες Εταιρίες, πως τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα κλείνουν παραλίες κυρίως στη Δυτική Αττική. Από όλα αυτά καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως με όλα αυτά τα έργα, σε λίγα χρόνια, περίπου 4 εκατομμύρια κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, δε θα έχουν πρόσβαση σε ελεύθερη παραλία στην Αττική», τόνισε ο Ν. Στεφανίδης.

Για το πρόσχημα της προστασίας της περιοχής, η απάντηση είναι αυτονόητη σε τέτοιες περιπτώσεις. «Αλλωστε, πώς μπορούν να μιλούν για προστασία της περιοχής όταν μονιμοποιούν εγκαταστάσεις στην περιοχή και έχουν σκοπό να κάνουν αγώνες; Αρα πρώτος στόχος τους είναι το πώς θα κερδίσουν. Αλλιώς θα έφτιαχναν αλλού το Κωπηλατοδρόμιο για να "αναβαθμίσουν" όπως λένε τον Σχοινιά». Επίσης, αξίζει να τονίσουμε πως και μόνο από την έννοια του όρου «Εθνικό Πάρκο», το τερατούργημα που θα γίνει στην παραλία του Σχοινιά, απέχει τελείως. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία (ν. 1650/86) η οποία ορίζει ότι «ως Εθνικό Πάρκο νοείται εκτεταμένη χερσαία, υδάτινη ή μεικτή περιοχή που παραμένει ανεπηρέαστη ή έχει ελάχιστα επηρεαστεί από ανθρώπινες δραστηριότητες και ο χαρακτηρισμός της ως εθνικού πάρκου αποσκοπεί στη διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς και στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας». Πώς μπορεί να παραμείνει ανεπηρέαστη ή να είναι επηρεασμένη ελάχιστα από ανθρώπινες δραστηριότητες ο βιότοπος αυτός που θα κατασκευαστούν βαρέος τύπου αθλητικές εγκαταστάσεις;

Ενα επίσης σημαντικό θέμα που τίθεται είναι ο Φορέας Διαχείρισης του πάρκου που θέλουν να δημιουργήσουν. Το πλέον σίγουρο στην όλη ιστορία, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στους κατοίκους του Μαραθώνα και της γύρω περιοχής, είναι το γεγονός πως μαθηματικά, όλη η έκταση αυτή, θα περάσει σε χέρια ιδιωτών στο μέλλον. Για την περίπτωση του Κάτω Σουλίου, το θέμα είναι τελείως διαφορετικό. Εκεί οι εκτάσεις που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονται ως γεωργική γη, μεταβάλλονται σε οικολογικές καλλιέργειες, σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη που έγινε. Καταλήγοντας, ο Νίκος Στεφανίδης, τόνισε πως γεννάται το ερώτημα πώς θα μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να μετατρέψουν τις όποιες καλλιέργειες σε βιολογικές, όπως τους αναγκάζει το κράτος. «Αντικειμενικά, λοιπόν, δε θα μπορούν, αναγκάζοντας έτσι τους εαυτούς τους να τα εγκαταλείψουν στο μέλλον. Ετσι, μπορεί να ανοίξει η δίοδος στο "Εθνικό Πάρκο" να πάρει τις εκτάσεις αυτές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ