Κυριακή 18 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΡΟΚΟ
Βομβαρδισμένο τοπίο η Καζαμπλάνκα

Associated Press

ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Βομβαρδισμένη πόλη η Καζαμπλάνκα από τις επιθέσεις σε πέντε στόχους. Οι επιθέσεις που συντάραξαν αρκετά σημεία της πόλης (απ΄ όπου και η φωτογραφία), έγιναν ταυτοχρόνως, μεταξύ 9.30 και 10.00 το βράδυ της Παρασκευής.

Οι πληροφορίες παρέμεναν μέχρι και χτες το μεσημέρι συγκεχυμένες. Το αραβικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» χτες το πρωί έκανε λόγο για τουλάχιστον 39 νεκρούς και 70 τραυματίες, κατά το νέο απολογισμό από τον υπουργό Εσωτερικών του Μαρόκου, Μουσταφά Σαχέλ, ο οποίος χωρίς να κατονομάζει κάποια οργάνωση είπε «ότι οι επιθέσεις παραπέμπουν σε δράση δικτύων διεθνούς τρομοκρατίας».

Λίγο νωρίτερα, το Γερμανικό Πρακτορείο έκανε λόγο για 31 νεκρούς ενώ τα υπόλοιπα διεθνή πρακτορείο επιβεβαίωναν το θάνατο 24 ανθρώπων και το τραυματισμό τουλάχιστον 60. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και οι δέκα δράστες, οι οποίοι ήταν Μαροκινοί, όπως και τα περισσότερα από τα θύματα. Η αστυνομία έχει συλλάβει από τρία έως έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και έναν από τους δράστες που επέζησε και είναι σοβαρά τραυματισμένος.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, εξερράγησαν τουλάχιστον τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα και 10 καμικάζι ζωσμένοι με εκρηκτικά, στο ξενοδοχείο «Σαφίρ», στο Εβραϊκό Κέντρο στην καρδιά της παλιάς πόλης, σ' ένα εβραϊκό κοιμητήριο σε πολυσύχναστη συνοικία, στο βελγικό προξενείο και στην ισπανική λέσχη Κάσα δε Εσπάνια, όπου θεωρείται ότι έγινε και η πιο πολύνεκρη επίθεση. Η ισπανική λέσχη είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των Ισπανών επιχειρηματιών και διπλωματών.

Κατά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών Ντιντιέ Σεούς, στο πρακτορείο «Belga», το προξενείο έχει υποστεί μεγάλες ζημίες από την επίθεση με τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα, αν και άφησε αμφιβολίες εάν ο στόχος ήταν το προξενείο ή ένα ιταλικό εστιατόριο που γειτνιάζει με το πενταώροφο κτίριο ή το αμερικανικό προξενείο που βρίσκεται επίσης κοντά.

Τέλος, ο Αμπουμπάκρ Τζαμάι, δημοσιογράφος, δήλωσε προς το BBC, ότι «οι δρόμοι είναι γεμάτοι διαμελισμένα πτώματα» εκφράζοντας φόβους ότι «οι νεκροί είναι πολλοί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδίκη των επιθέσεων και εκκλήσεις «συμφιλίωσης» (2007-04-18 00:00:00.0)
Η CIA και... (2004-09-17 00:00:00.0)
Ανθρωποκυνηγητό στις παραγκουπόλεις (2003-05-20 00:00:00.0)
«Αποκαλύψεις» πολλαπλών συνεπειών (2002-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ