Κυριακή 18 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Χτύπησαν φλέβα!

«

Χτυπήσαμε φλέβα»! Φράση υπουργού - χωρίς ντροπή - στη «γιορτή» του 3ου Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών. Χτύπησε, πράγματι, φλέβα και αυτός και οι άλλοι υπουργοί και η κυβέρνηση, και σαν τους παλιούς χρυσοθήρες, όλοι μαζί, έπεσαν πάνω στα παιδιά, τραβώντας μέσα από τις ψυχές τους ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουν οι νέοι άνθρωποι. Την επιθυμία τους να εκφραστούν. Την επιθυμία τους να επικοινωνήσουν - και - μέσα από την τέχνη.

Πού να φανταστούν οι μαθητές, αθώοι ως νέοι, αντίθετοι στις καχυποψίες και στις επιφυλάξεις, ότι τα κοράκια που σκόρπισαν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Μόναχο, στα Γιάννενα, στη Σύρο... άλλα είχανε στο μυαλό τους; Δεν τους ενδιέφερε ο πόθος των παιδιών για την τέχνη, αλλά το πανηγύρι που συσκοτίζει τα πράγματα, που φέρνει ψήφους. Και μόνον ο τίτλος του προγράμματος, «πάμε σινεμά», τους εκθέτει. Σε ποιον σινεμά να πάνε τα παιδιά, κύριε υπουργέ, που η μισή - και παραπάνω - επαρχία δε διαθέτει σινεμά; Οι αίθουσες έγιναν super market. Αλλά και όπου υπάρχουν κινηματογράφοι τα έργα που παίζονται είναι «ακατάλληλα διά ανηλίκους». Αφού είναι πνιγμένα στη βία και στη χυδαιότητα. Αφού είναι στεγνά εμπορικά προϊόντα τυλιγμένα, τις περισσότερες φορές, για να εξαπατούν, με την κορδέλα της «τέχνης». Αφού κυριαρχεί η λογική των villages.

Πού να ξέρουν τα παιδιά ότι η νεολαία της χώρας μας - που η κυβέρνηση υποκριτικά τη «στέλνει σινεμά» - είναι η μόνη νεολαία στον πολιτισμένο κόσμο που το κράτος της δε διαθέτει σχολή κινηματογράφου; Σχολή πανεπιστημιακή για να σπουδάζει σωστά την 7η Τέχνη αυτός που αγαπάει το σινεμά. Πού να ξέρουν τα παιδιά ότι η κυβέρνηση, χρόνια τώρα, εξαπατάει τους κινηματογραφιστές - και την ελληνική νεολαία, πρωτίστως - εξαγγέλλοντας κάθε χρόνο την ίδρυση της σχολής και η σχολή ποτέ δεν ιδρύεται;! Πού να ξέρουν οι μαθητές ότι έχουμε να κάνουμε με ψεύτες; Με πανηγυριτζήδες;! Με φαμφαρόνους; Με λογιστές που παραθέτουν αριθμούς; Λες και οι αριθμοί, από μόνοι τους, είναι υποδομή. (Οι δάσκαλοι και οι γονείς - με ό,τι αυτό κι αν σημαίνει - ξέρουν)!

Ολοι αυτοί οι αναψοκοκκινισμένοι κύριοι του Πολιτισμού, της Παιδείας, των Εξωτερικών... που βγάλανε ανόητους λόγους ελπίζοντας ο ένας να φανεί εξυπνότερος του άλλου, όλοι αυτοί οι «χρυσοθήρες» που δώσανε βραβεία και συχαρίκια στα παιδιά, όλοι αυτοί οι ψυχροί τεχνοκράτες που είπανε τσιτάτα περί του πολιτισμού, για να φανούν πως ξέρουν από τέχνη, είχαν συνείδηση της απάτης. Αντί να δώσουν στη νεολαία τις βάσεις, τα θεμέλια, τους δώσανε την ταράτσα. Από την πλήρη άγνοια τούς πήγαν κατ' ευθείαν στα Οσκαρ. Στις τελετές και στους ανταγωνισμούς. Προσπάθησαν να κάνουν τη νεολαία σαν τα μούτρα τους.

Φλέβα χρυσού η νεολαία. Μέταλλο ακριβό για εκμετάλλευση. Απάνω της, λοιπόν, να την αποπροσανατολίσουμε. Η τέχνη, για τα άδεια μυαλά τους, είναι «ένα παιχνίδι». Ο Μπρεχτ, όμως, που παραποίησες κύριε υπουργέ, δεν άφησε το «παιχνίδι» μετέωρο όπως σκόπιμα το άφησες εσύ. Είπε πως είναι ένα «χαρούμενο παιχνίδι γνώσης» που μέσα απ' αυτό «μαθαίνεις τον κόσμο». Και δεν τον μαθαίνεις από «εγκυκλοπαιδική περιέργεια». Τον μαθαίνει για να τον αλλάξεις, «σύμφωνα με τις επιθυμίες σου και τις ανάγκες σου». Η τέχνη, κύριε υπουργέ, δεν είναι ένα «παιχνίδι» για να περνάει η ώρα, για να γελάσουμε, για «να περνάμε καλά, όπως λένε στην τηλεόραση οι διάφορες κοκότες. Ούτε βέβαια μια ευκαιρία για να κάνουν δημόσιες σχέσεις οι υπουργοί, όπως κάνουν, ας πούμε, στην Παναγία τη Σουμελά.

Εγώ όμως δεν τα βάζω με τους υπουργούς, ούτε με την κυβέρνηση. Οι άνθρωποι απέδειξαν, για μια ακόμα φορά, πως είναι επικίνδυνοι. Ομως, νιώθω θλίψη για τα αστέρια και τα αστεράκια, για τους ανθρώπους της τέχνης, που «πλαισίωσαν» τη «γιορτή». Που έδωσαν άλλοθι στους πανηγυρτζήδες!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ