Κυριακή 18 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές σελίδες

Η διατροφή του παιδιού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή του. Οι διατροφικές συνήθειες των γονιών, οι προτιμήσεις τους σε ορισμένες τροφές και ο αποκλεισμός μερικών άλλων από το διαιτολόγιό τους, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη διατροφική συμπεριφορά του παιδιού.

Αν, για παράδειγμα, το παιδί βλέπει τον πατέρα ή τη μητέρα να αποφεύγει να τρώει, π.χ., τα όσπρια, ή ψάρια, τότε και το παιδί, μιμούμενο τους γονείς, θα υιοθετήσει αυτήν τη συμπεριφορά.

Το καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού θα πρέπει να είναι εμπλουτισμένο με τις απαραίτητες βιταμίνες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, βασικό παράγοντα στην ανάπτυξη των οστών, άμυλο για ενέργεια και, φυσικά, πολλά φρούτα και βιταμίνες.

Το πρωινό, με γάλα και δημητριακά και ένα φρούτο, ή χυμό είναι ό,τι καλύτερο. Αλλοι συνδυασμοί είναι: Τοστ με τυρί και ζαμπόν και γάλα, ή μέλι και βούτυρο και ένα ποτήρι γάλα. Ενδιάμεσα, τα φρούτα είναι πολύ καλύτερα από τα κρουασάν και τα πατατάκια.

Το μεσημεριανό του θα πρέπει να περιλαμβάνει, δύο φορές τη βδομάδα ψάρι, κοτόπουλο, αυγό, όσπρια, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, μαύρο ψωμί και ξηρούς καρπούς, γιαούρτι σαν επιδόρπιο με μέλι και ξηρούς καρπούς ή δημητριακά και, φυσικά, δύο φορές τη μέρα γάλα σκέτο, όχι με ζάχαρη ή κακάο, μια φορά τη βδομάδα κόκκινο κρέας. Το βραδινό δεν πρέπει επίσης να παραλείπεται. Ενα ποτήρι γάλα και φρούτο, ή ένα τοστ με σαλάτα, η οποία πρέπει να συνοδεύει το μεσημεριανό φαγητό, θεωρείται πλήρες γεύμα.

Το φαγητό θα πρέπει να είναι μαγειρεμένο με ελαιόλαδο, το οποίο θα προσθέσουμε στο τέλος, αφού έχει ψηθεί το φαγητό, ενώ από από το καθημερινό διαιτολόγιο δε θα πρέπει να λείπουν τα φρούτα και τα λαχανικά.

Χρήσιμες συμβουλές:

  • Αν για οποιονδήποτε λόγο το παιδί αρνείται να φάει αυγό, κάντε το ομελέτα και βάλτε τη στο σάντουιτς που θα πάρει για το σχολείο, μαζί με ντομάτα και μαρούλι.
  • Αν δεν τρώει φακές ή φασόλια, βράστε τα και σερβίρετε σαν σαλάτα με καλαμπόκι, ρύζι και λαχανικά, ενώ τα ρεβίθια λιωμένα στο μπλέντερ γίνονται πολύ ωραίοι ρεβιθοκεφτέδες.

Η μαγειρική χρειάζεται φαντασία και η μεσογειακή κουζίνα παρέχει πολλές δυνατότητες για μια ισορροπημένη διατροφή. Ετσι και το παιδί τρώει από όλα και δε στερείται τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται για τη σωστή ανάπτυξή του.


Χ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιστολή φαντάρων από τον Εβρο (2017-09-13 00:00:00.0)
«Καίνε» οι ανατιμήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς (2008-01-11 00:00:00.0)
Μικρές σελίδες (2003-08-24 00:00:00.0)
Εν συντομία (2003-06-08 00:00:00.0)
Το υγρό στοιχείο (1998-02-22 00:00:00.0)
Η σωστή διατροφή αρχίζει από το πρωί (1996-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ