Τετάρτη 21 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Δεν «πτωχεύουν» τ' αφεντικά

Ο όρος «πτώχευση» είχε, χτες, την τιμητική του στις περισσότερες πολιτικές και οικονομικές εφημερίδες, οι οποίες - σχολιάζοντας την επικαιρότητα - διαπίστωναν από την 1η σελίδα: «Κύμα πτωχεύσεων», «ντόμινο πτωχεύσεων», «πτώχευσε η Ελλάδα», «πτωχεύσεις - λουκέτα - ανεργία - ακρίβεια» κλπ. Αφορμή για την ανάδειξη του θέματος των πτωχεύσεων και της ανεργίας από την 1η σελίδα ήταν ο τρόπος που είδαν και σχολίασαν οι αρμόδιοι και αναρμόδιοι την απόφαση των αφεντικών των «Palco», «Υβόννη» και «Αφοι Αντωνόπουλοι» (ενώ έπεται συνέχεια), να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να πετάξουν στο δρόμο 720 εργαζόμενες και εργαζόμενους! Με τον τρόπο αυτό εξέφρασαν τη «συμπόνια» τους στους 720 εργαζόμενους, που ξαφνικά βρέθηκαν στο δρόμο της ανεργίας. Αφησαν, όμως - σκόπιμα - στο απυρόβλητο τόσο τις αιτίες («πτώχευσης» των επιχειρήσεων, αλλά όχι των επιχειρηματιών) όσο και τις διάφορες προτάσεις για τη διέξοδο από το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την αύξηση της ανεργίας, που διατυπώθηκαν από μεγαλοεπιχειρηματίες, υπουργούς, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλπ.

Ετσι φιλοξενήθηκαν, στην ουσία ασχολίαστες:

  • Οι προκλητικές θέσεις που διατύπωσε το «αφεντικό» της ΠΑΛΚΟ ότι βάζει λουκέτο στο εργοστάσιο της Αθήνας και μεταφέρει τις δραστηριότητες στη Βουλγαρία, με το επιχείρημα ότι εκεί τα μεροκάματα είναι πολύ χαμηλότερα από τα ελληνικά και άρα η επιχείρηση θα έχει μεγαλύτερα κέρδη. Ο ίδιος, απέρριψε μάλιστα σαν «ασύμφορη» την προσφορά που του έκανε ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, να αναλάβει το ελληνικό δημόσιο την επιδότηση μέχρι 15% στα μεροκάματα των 500 εργατριών της ΠΑΛΚΟ, αρκεί η πολυεθνική να συνεχίσει τη λειτουργία του εργοστασίου στην Αθήνα!
  • Η προαναγγελία της ηγεσίας του ΣΕΒ, για μαζικές απολύσεις στη βιομηχανία και άλλων επιχειρήσεων, με το επιχείρημα πως αν δεν παρθούν γενναία μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η ανεργία θα εκτιναχτεί μετά το 2004 στο 18% με 20%!
  • Η θέση του πρώην προέδρου της ΝΔ Μ. Εβερτ ότι στην Ελλάδα «οι επιχειρήσεις δυστυχούν» (!) όπως επίσης και η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ (και «σκιώδους» υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη) ότι για τα λουκέτα που βάζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα και την έκρηξη της ανεργίας «φταίει η στρεβλή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης»...
  • Η προχτεσινή υπόσχεση της κυβέρνησης στο μεγάλο κεφάλαιο - που διατυπώθηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών, Απ. Φωτιάδη, σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου - για πρόσθετη μείωση των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις, προκειμένου να μειωθεί το κόστος εργασίας και να γίνουν ανταγωνιστικότερα τα ελληνικά προϊόντα...

Ολοι αυτοί, που σήμερα κλαίνε για την έκρηξη της ανεργίας και την αποδίδουν στις πτωχεύσεις επιχειρήσεων, προσπαθούν να κρύψουν από τους χτεσινούς και αυριανούς ανέργους την εξής απλή - πικρή - αλήθεια. Οτι αυτό που «χρεοκόπησε» και «πτώχευσε» δεν είναι τα αφεντικά της ΠΑΛΚΟ ή της «Υβόννη» κλπ. Αλλωστε, τα συμφέροντά τους, τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας στο σύνολό της, στηρίζει η αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της. Η αλήθεια είναι ότι το φαινόμενο είναι σύμφυτο του συστήματος που πολιτικά στηρίζουν και απ' αυτό χαμένοι είναι οι εργάτες. Ετσι, για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα στους απλήρωτους της «ΠΥΡΣΟΣ» (2016-06-03 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση «κλείδωσε» το λουκέτο (2005-07-14 00:00:00.0)
Ούτε «Πετρόλα» ούτε «Μότορ Οϊλ»! (2003-06-08 00:00:00.0)
Ξαφνιάζονται ή κάτι θέλουν; (2003-05-25 00:00:00.0)
Ο κατάλογος μακραίνει επικίνδυνα (2003-05-20 00:00:00.0)
Σε υψηλά επίπεδα οι δείκτες ασφυξίας (1999-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ