Σάββατο 7 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ
Ελλείψεις σε εξοπλισμό και εργαζόμενους

Μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Ιστιαίας Εύβοιας, το οποίο λειτουργεί χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού, χωρίς όμως να μπορεί να καλύψει την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας που έχει 25.000 μόνιμους κατοίκους και περίπου 100.000 παραθεριστές κάθε καλοκαίρι.

Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση καταγγέλλει με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Δήμου Αρτεμισίου, που συνεδρίασε γι' αυτό το θέμα και ζητεί από το υπουργείο Υγείας την άμεση λήψη μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης.

Οπως επισημαίνει το ΔΣ του Δήμου Αρτεμισίου υπάρχει στο ΚΥ μεγάλη έλλειψη έμπειρων και ειδικευμένων γιατρών, με αποτέλεσμα να εφημερεύουν συνεχώς αγροτικοί γιατροί, αλλά και έλλειψη κτιριακής και τεχνικής υποδομής για τα αγροτικά ιατρεία. Οι δυο ειδικευμένοι γιατροί γενικής ιατρικής τρέχουν και δε φτάνουν, ενώ είναι αδύνατον να εφαρμόσουν αγωγή υγείας, οικογενειακό προγραμματισμό, πρόληψη ατυχημάτων, λοιμωδών νοσημάτων κ.ά.

Καθημερινή ταλαιπωρία με τεράστιο οικονομικό κόστος και στην υγεία τους, υφίστανται και οι νεφροπαθείς της περιοχής που ξεπερνούν τους 40, αφού διανύουν απόσταση δύο και δυόμισι ωρών μέχρι τη Χαλκίδα για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση. Η περιοχή έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά πληθυσμού με μεσογειακή αναιμία και πολλά νέα παιδιά μετακινούνται εκατοντάδες χιλιόμετρα για τις θεραπείες τους.

«Η βελτίωση των υπηρεσιών, τονίζεται στην απόφαση, πρέπει να είναι άμεση και να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και όχι υποσχέσεις». Ετσι, το ΔΣ του Δήμου διεκδικεί τη λειτουργία κινητής μονάδας του ΕΚΑΒ, την πρόσληψη δυο παθολόγων, παιδιάτρου, ψυχιάτρου, καρδιολόγου και ορθοπεδικού. Ζητάει ακόμα την επισκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΚΥ, την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, κατασκευή νέων αγροτικών ιατρείων και ενίσχυσή τους με αγροτικούς γιατρούς. Τη λειτουργία κατ' οίκον περίθαλψης σε συνεργασία με τους δήμους, να σχεδιαστεί η μετατροπή του ΚΥ σε νοσοκομείο και να κατασκευαστεί άμεσα Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ