Σάββατο 7 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 62
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Η ανεργία απαιτεί αγώνες και σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική

Σύσκεψη του ΠΑΜΕ για την ανεργία και την απασχόληση

Από παλιότερη συγκέντρωση ανέργων στο Μαντούδι
Από παλιότερη συγκέντρωση ανέργων στο Μαντούδι
Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλης ανοχής. Η θηλιά της ανεργίας, της μερικής απασχόλησης, της συρρίκνωσης δικαιωμάτων και κατακτήσεων, θα σφίγγει συνεχώς και πιο πολύ. Για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους της πόλης και του χωριού, την εργαζόμενη και σπουδάζουσα νεολαία, ο δρόμος του αγώνα, της σύγκρουσης και της ρήξης με την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική και τους εκφραστές της, σε πολιτικό, συνδικαλιστικό και κοινωνικό επίπεδο, είναι μονόδρομος. Η οργάνωση και συσπείρωση δυνάμεων στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο ΠΑΜΕ, ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό, είναι η απάντηση.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα της εκδήλωσης με θέμα: «Το δικαίωμα στην εργασία και την απασχόληση, η οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων στο νομό, ενάντια στην ανεργία και την υποαπασχόληση», που έγινε σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Χαλκίδας, με πρωτοβουλία της Τοπικής Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ, με συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων, συνδικαλιστών, εργαζομένων και νεολαίας. Στην εκδήλωση προβλήθηκαν 10 προτάσεις άμεσης εφαρμογής για την άμβλυνση των επιπτώσεων στους άνεργους του νομού. Αφού το πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να βρει τη λύση του στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, που αποτελεί, εξάλλου, τη χρυσή εφεδρεία του, όπως τόνισε στην εισηγητική του ομιλία ο Γιώργος Αργύρης, μέλος της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ.

Ο ομιλητής παρουσίασε στοιχεία για την ανεργία στη χώρα και στην Εύβοια με τη διαπίστωση ότι στο νομό είναι υπερδιπλάσια (23%) από το σύνολο της χώρας, ενώ σε περιοχές όπως Μαντούδι, βορειοκεντρική Εύβοια υπερβαίνει το 50%. Παράλληλα, είπε, έχει αυξηθεί και το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων που πλήττει ιδιαίτερα τις ηλικίες από 38 χρόνων και πάνω. Ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών και των νέων.

Ειδικότερα για τη Χαλκίδα, σημείωσε, η εφαρμογή των αντιλαϊκών - αντεργατικών πολιτικών από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, το κλείσιμο μιας σειράς μεγάλων επιχειρήσεων (Σκαλιστήρης - Παπαστρατής - Π-Π, Μυτιληναίος κ.ά.) η συνεχής συρρίκνωση σε άλλες μονάδες (ΑΓΕΤ Ηρακλής, Τσιμέντα Χαλκίδας, ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ, ΝΕΟΣΕΤ κ.ά.). Η εφαρμογή και επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τα 3ωρα και 4ωρα στα σούπερ μάρκετ και σε εργοστάσια ή τα 4ήμερα (ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ) και οι άθλιες συνθήκες εργασίας, επέφεραν σοβαρές επιπτώσεις στην εργατική τάξη του νομού και του συνδικαλιστικού κινήματος - η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) στο Εργατικό Κέντρο, συμμετείχε στην εφαρμογή των πιο αντεργατικών, πιο αντιδραστικών μέτρων. Ετσι, ενώ τη δεκαετία του 1980 οι συνδικαλισμένοι εργάτες ήταν 25.000 περίπου, σήμερα δεν ξεπερνούν τις 10.000 περίπου.

Καταλήγοντας το στέλεχος του ΠΑΜΕ σημείωσε: Είναι γεγονός ότι η καθημερινή αγωνιστική στάση για τη βελτίωση των όρων πώλησης της εργατικής δύναμης και την παρεμπόδιση των αντεργατικών μέτρων, πρέπει να «βλέπει» μπροστά. Να οικοδομεί τις προϋποθέσεις εκείνες για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της. Σ' αυτόν τον ιερό αγώνα το ΠΑΜΕ στέκεται αταλάντευτα διεκδικητικά και απαιτητικά.

Ταυτόχρονα όμως, ξεκαθαρίζει στους εργαζόμενους ότι η ανεργία, οι απολύσεις, οι «οικειοθελείς αποχωρήσεις», η ελαστικοποίηση, τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής - ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, δεν είναι μπόρα που θα περάσει. Το σύστημα γεννά και ξαναγεννά τον εφεδρικό στρατό της ανεργίας κλπ. Γι' αυτό, σήμερα, οι εργάτες, οι εργάτριες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Στην εκδήλωση, παρέμβαση έγινε και από τον Βαγγέλη Σταματούκο, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Αγωνιστική Συμπαράταξη» με θέμα «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης», νέος «θεσμός» αντίστοιχος των ξοφλημένων ΤΣΑ, που ποδοπατούν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, τις συλλογικές συμβάσεις. Μέσω της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που θα περάσει η εφαρμογή τους, αυτοί οι μηχανισμοί αξιοποιούνται, ως μέσα πελατειακών σχέσεων, συντήρησης και αναπαραγωγής της ανεργίας, ιδεολογικής και πολιτικής χειραγώγησης, διαπίστωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ