Τετάρτη 18 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εξαγορά και χειραγώγηση των συνειδήσεων

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η διάρκεια της σύμβασης «δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις μήνες», αλλά «νέα σύμβαση, με τον ίδιο απασχολούμενο, μπορεί να καταρτιστεί μόνο μετά την πάροδο διμήνου από τη λήξη της προηγούμενης». Ετσι, δημιουργείται ένας μηχανισμός εξαγοράς και χειραγώγησης των συνειδήσεων καθώς ο εργαζόμενος, προκειμένου να εξασφαλίσει την ανανέωση της σύμβασής του θα είναι αναγκασμένος να «σκύψει το κεφάλι» στις εκάστοτε κυβερνητικές και εργοδοτικές επιλογές.

Αυτός ο μηχανισμός ενισχύεται ακόμα περισσότερο από την επισήμανση του υπουργού Εσωτερικών ότι τα κριτήρια των προσλήψεων δε θα είναι ενιαία. Συγκεκριμένα είπε: «Δεν μπορούσαμε να πάμε με μια διαδικασία ενιοποίησης όλων των κριτηρίων, γιατί είναι πολύ διαφορετικές οι θέσεις εργασίας που περιγράφονται από φορέα σε φορέα και από δουλιά σε δουλιά». Ενώ το ίδιο το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα και την αλλαγή των κριτηρίων σύμφωνα με τις επιθυμίες της εκάστοτε κυβέρνησης: «Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων» μπορεί «να καθορίζεται ο τρόπος, η διαδικασία και τα ειδικότερα κριτήρια πρόσληψης». Ανάλογη απόφαση μπορεί να επανακαθορίσει τα ποσοστά πρόσληψης από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, τα οποία καθορίζονται στο νομοσχέδιο (35% από ανέργους, εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, 20% νέους μέχρι 30 ετών κλπ.).

Με άλλα λόγια, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε κυβέρνηση να καθορίζει τα κριτήρια πρόσληψης και σε ποιες κοινωνικές ομάδες απευθύνεται ανάλογα με το αναμενόμενο πολιτικό ή άλλο όφελος που υπολογίζει ότι θα έχει.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το παρόν νομοσχέδιο σε συνδυασμό με το χρόνο που αναμένεται να εφαρμοστεί το μεγαλύτερο μέρος του (ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, είπε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, αλλά η μεγαλύτερη έκταση εφαρμογής θα είναι το έτος 2004) δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τις τρέχουσες ψηφοθηρικές προεκλογικές προετοιμασίες της, εμπορευόμενη το δικαίωμα του άνεργου στην εργασία με αντάλλαγμα την ψήφο του, ποδοπατώντας κάθε ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ