Τετάρτη 18 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Η λύση που προωθεί η κυβέρνηση οδηγεί σε νέες περιπέτειες

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκη στο Στρατώνι

Προϋπόθεση για την επαναλειτουργία των μεταλλείων στο Στρατώνι Χαλκιδικής, την εξασφάλιση και την παραπέρα ανάπτυξη των θέσεων εργασίας, αποτελεί η επαναφορά τους στο δημόσιο έλεγχο και η λειτουργία τους κάτω από κοινωνικό και εργατικό έλεγχο. Μόνο τότε μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ορθολογική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των εργατών και των κατοίκων, αλλά και οι συνθήκες μακρόχρονης ανάπτυξης ευρύτερα του νομού. Μόνο τότε θα μπορεί ο ορυκτός πλούτος να αξιοποιηθεί σε όφελος του λαού, του τόπου και γενικότερα της εθνικής οικονομίας.

Τα παραπάνω ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, μιλώντας στους μεταλλωρύχους της TVX στο Στρατώνι Χαλκιδικής όπου βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου συνοδευόμενος από πολυμελές κλιμάκιο στελεχών του Κόμματος.

Μάλιστα, κάλεσε τους εργαζόμενους που ακόμη και σήμερα παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλιά, να συνειδητοποιήσουν πως η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να συνδέσει την επαναλειτουργία των μεταλλείων με την επένδυση της μεταλλουργίας χρυσού, θα οδηγήσει σε νέους κλυδωνισμούς. Γι' αυτό τους κάλεσε να διεκδικήσουν άμεση λειτουργία των μεταλλείων μεικτών θειούχων, και αποσύνδεσή τους από την επιχείρηση επαναφοράς στο προσκήνιο της εξόρυξης του χρυσού που ήδη έχει κριθεί από το ΣτΕ πως δεν μπορεί να προχωρήσει.

Μάλιστα, ανέφερε πως η κυβέρνηση, μέσα από την επιχείρηση δημιουργίας νέου επενδυτικού σχήματος για την πακέτο αξιοποίηση χρυσού και μεικτών θειούχων, ουσιαστικά θέλει να κερδίσει χρόνο. «Εχει εκλογές μπροστά και δε θέλει να έχει άλλο ένα μέτωπο ανοιχτό. Ειδικά σήμερα που η Ελλάδα κατάντησε ένα απέραντο στρατόπεδο ανέργων».

Επίσης, μιλώντας για την επένδυση της μεταλλουργίας χρυσού, ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να περάσει στα χέρια ιδιωτών. Η εξόρυξη και η αξιοποίηση του χρυσού θα πρέπει να γίνει έτσι ώστε να μην έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων, των εργατών. Θα πρέπει να γίνει - αν γίνει- αποκλειστικά κάτω από τη διαχείριση του δημοσίου, με την άμεση συνεργασία των αρμόδιων επιστημονικών φορέων όπως π.χ. ΙΓΜΕ, Πανεπιστήμια κλπ. Μόνο έτσι μπορεί να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των εργατών, του τόπου και της εθνικής οικονομίας γενικότερα. «Μας ενδιαφέρει και το μετά και για τη δουλιά των μεταλλωρύχων και για την ανάπτυξη της περιοχής. Γι' αυτό διαφωνούμε με τις επιλογές της κυβέρνησης που βάζει πάνω από όλα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ντόπιου και πολυεθνικού κεφαλαίου, τη διασφάλιση υπερκερδών για τους λίγους», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ