Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιζητεί επιβεβαίωση ... ρόλων

Να επιβεβαιώσει το ρόλο της, που προκύπτει από το Σύνταγμα και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας (Ν. 590/1977) ως «ρυθμιστή των ενδοεκκλησιαστικών ζητημάτων», φαίνεται ότι ζητά η Εκκλησία της Ελλάδας. Με την πρόθεση ή την πράξη, να στείλει επιστολή ενημέρωσης στην πολιτική ηγεσία, φαίνεται ότι «πιέζει» την κυβέρνηση να πάρει, κατά κάποιο τρόπο, επίσημα θέση στη διαμάχη με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο για το ζήτημα του «ελέγχου» της μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Σε μια συγκυρία, μάλιστα, προεκλογικής περιόδου.

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της νέας Ιεράς Συνόδου κ. Θεόκλητος (Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων) χτες, πρώτη μέρα συνεδρίασης, αρνήθηκε αρκετές φορές ότι συζητήθηκε να σταλεί επιστολή σε πολιτικούς. Τόνισε ακόμα ότι η πολυσέλιδη επιστολή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο κινείται «στην προσπάθεια διαλεύκανσης. Δεν απαιτούμε ούτε ζητούμε κάτι, είπε, παρά μόνον τα δικαιώματα ως αυτοκέφαλη Εκκλησία. Εκτός από τα τρέχοντα ζητήματα της νέας ΔΙΣ, συζητήθηκε και το θέμα της ίδρυσης ισλαμικού τεμένους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η Εκκλησία της Ελλάδας δεν έχει αντίρρηση για την ίδρυσή του. Αναφέρθηκε, όμως, στις αντιδράσεις των κατοίκων της Παιανίας, που δε θέλουν να ιδρυθεί τέμενος στην περιοχή τους, με τα επιχειρήματα ότι δεν υπάρχουν μουσουλμάνοι στην περιοχή και τη μεγάλη απόσταση πρόσβασης από το κέντρο. Επισημάνθηκε, επίσης, η θέση του ισλαμικού τεμένους, κοντά στο αεροδρόμιο των Σπάτων και η «πρώτη εικόνα» που θα έχουν όσοι το επισκέπτονται. Υπογράμμισε, επίσης, την κάθετη αντίθεση της Εκκλησίας για «ίδρυση Κέντρου Ισλαμικών Σπουδών».

Τέλος, να πούμε ότι και ο οικουμενικός πατριάρχης μετά τις επισημάνσεις του στη Ζάκυνθο, περί πίστης στα κείμενα, στις πράξεις και στο Σύνταγμα της Ελλάδας μάλλον στην ίδια κατεύθυνση με την Εκκλησία της Ελλάδας θα κινηθεί, αφού, βάσει του Συντάγματος, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας είναι «αναπόσπαστα» ενωμένη με τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνστ/πολης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ