Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιδιώκεται λύση πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ», αντέκρουσε ισχυρισμούς ότι θα παρεμβάλει εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Αγκυρα και η τουρκοκυπριακή πλευρά φράξουν το δρόμο προς την επανένωση της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος, Τ. Παπαδόπουλος, επισήμανε, στη συνέντευξή του, ότι η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα και δε διαθέτει τη δύναμη να ασκήσει τέτοιου είδους πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Επιθυμούμε την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, νοουμένου βέβαια ότι θα συμπεριφέρεται και ως ευρωπαϊκή χώρα», είπε ο Τ. Παπαδόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την επιθυμία του για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τόνισε ότι το «σχέδιο Ανάν» μπορεί να λειτουργήσει, εάν η Αγκυρα και ο Ντενκτάς αναθεωρήσουν την αρνητική στάση τους.

Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι οι εκλογές του Δεκέμβρη στα Κατεχόμενα θα διεξαχθούν μεταξύ αυτών που, κατά την έκφρασή του, στοχεύουν να καταλύσουν το κράτος και αυτών που το υπερασπίζονται. Οι εκλογές, είπε, δεν είναι μεταξύ όσων επιθυμούν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εκείνων που αντιτίθενται. Επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στο παρελθόν, είπε ότι όσα έθνη αξιολογούν καλά το παρελθόν, πατούν σε στερεό έδαφος.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένει τις αποφάσεις των κομμάτων σχετικά με τις ευρωεκλογές, ώστε να αρχίσει η προετοιμασία για τη διεξαγωγή τους. Ο υπουργός Εσωτερικών, Ανδρέας Χρίστου, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε το θέμα με τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ, όπως είπε, δεν αποκλείεται συζήτησή του και σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου. Ο Α. Χρίστου ευχήθηκε στις ευρωεκλογές να λάβουν μέρος και Τουρκοκύπριοι.

Συμπαράσταση από τη Συρία

Τη σταθερή υποστήριξη της Συρίας στις ελληνοκυπριακές θέσεις και την αμέριστη συμπαράστασή της προς την Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασιάρ αλ Ασαντ, σε συνάντησή του με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Ιακώβου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του Γ. Ιακώβου στη Συρία. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Ασαντ αναφέρθηκε στους «παραδοσιακούς και στενούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Κύπρου και Συρίας».

Σύλληψη Ελληνοκύπριου

Στο μεταξύ, σε νέα σύλληψη Ελληνοκύπριου που επισκεπτόταν τα Κατεχόμενα προχώρησαν οι δυνάμεις κατοχής στη Βόρεια Κύπρο. Παράλληλα, απελευθέρωσαν έναν δεύτερο που είχαν συλλάβει προχτές. Σύμφωνα με τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ο Σάββας Τερζής συνελήφθη χτες καθώς χρησιμοποίησε το διαβατήριο του πατέρα του για να επισκεφτεί τις βόρειες περιοχές. Ο δε απελευθερωθείς Κώστας Ιωάννου συνελήφθη προχτές κατά την επιστροφή του από το χωριό Καντάρα. Οι κατοχικές αρχές ισχυρίζονται πως έσπασε την κλειδαριά μπαλκονόπορτας σπιτιού, όπου διαμένει Τουρκοκύπριος, λέγοντας ότι είναι δικό του.

Γενικά για το ζήτημα των επισκέψεων Ελληνοκυπρίων στο ψευδοκράτος, η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας προσυπογράφει την έκκληση των βουλευτών Αμμοχώστου προς τους Ελληνες της Κύπρου να μην επισκέπτονται τα Κατεχόμενα σε ένδειξη συμπαράστασης στους σκλαβωμένους κατοίκους της Καρπασίας. Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή εκφράζει ικανοποίηση «για την ομόφωνη στάση των βουλευτών της Επαρχίας Αμμοχώστου όλων των κομμάτων στο θέμα των τουρκικών ενεργειών σε βάρος των εγκλωβισμένων και των εμποδίων, που προβάλλει η Τουρκία στη μόρφωση των Ελληνόπουλων της κατοχής».

Ειδικά για την Αμμόχωστο και τα σενάρια που αναπτύσσει η τουρκοκυπριακή ηγεσία - περί επανεγκατάστασης Ελληνοκυπρίων στην Αμμόχωστο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση - χτες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την άποψη της κυβέρνησης ότι δε θα υπάρξει ανταπόκριση από τους Ελληνοκυπρίους. Η κυβέρνηση - πρόσθεσε - παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και απαιτεί η περιοχή να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Απεργία Τουρκοκυπρίων εργαζομένων

Πάντως, όλο και περισσότεροι Τουρκοκύπριοι ενδιαφέρονται να εργαστούν στις ελεύθερες περιοχές. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Μάκης Κεραυνός, καθημερινά δεκάδες αποτείνονται στα επαρχιακά γραφεία εργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ζητώντας πληροφορίες. Το τελευταίο πεντάμηνο τετρακόσιοι από αυτούς βρήκαν εργασία - κύρια στις οικοδομές - και εγγράφηκαν στο σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για όλους. Ετσι, σαράντα Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι στην ελληνοκυπριακή εταιρία «Φρόιπερ Λίμιτεδ» κήρυξαν από χτες απεργία διαρκείας. Υποστηρίζουν ότι η εταιρία αρνείται να εφαρμόσει τους όρους της συλλογικής σύμβασης που ισχύουν στην οικοδομική βιομηχανία. Οτι παραβιάζει την περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων νομοθεσία και δεν εμβάζει εισφορές για όλο το προσωπικό. Την απεργία κήρυξε η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, της οποίας οι Τουρκοκύπριοι είναι μέλη.

Υπηρεσία ασύλου

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ανδρέας Χρίστου, ανακοίνωσε ότι δημιουργείται υπηρεσία ασύλου και αναθεωρητική αρχή, για να εξετάζουν αιτήσεις αλλοδαπών που ζητούν πολιτικό άσυλο.

Η υπηρεσία ασύλου θα στελεχώνεται από 15 άτομα, ενώ η αναθεωρητική αρχή θα αποτελείται από 20 άτομα, τρία από τα οποία θα έχουν προσόντα επιπέδου δικαστή. Σύμφωνα με τον Α. Χρίστου, στην Κύπρο εκκρεμούν 2.600 αιτήσεις. Μέχρις ότου να εξεταστούν, οι αιτούντες λαμβάνουν δημόσιο επίδομα που ανέρχεται για το 2002 σε 1.400.000 λίρες. Τα περισσότερα άτομα που ζητούν πολιτικό άσυλο προέρχονται από το Ιράν, την Τουρκία, το Πακιστάν, την Παλαιστίνη και τη Ρωσία.

Το θέμα της παραχώρησης ασύλου είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως προς την εναρμόνισή της προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιστολή Γιούνκερ για διασφάλιση «ευρωπαϊκής λύσης» (2017-07-28 00:00:00.0)
Σαν σήμερα (2011-12-21 00:00:00.0)
«Νέες ιδέες» έφερε ο Μ. Μπράιζα (2006-07-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-12-21 00:00:00.0)
Δεν αποκλείουν προβοκάτσια... (2002-12-28 00:00:00.0)
Στο παιχνίδι των "επικρίσεων" (1997-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ