Σάββατο 4 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τ. ΜΙΛΕΡ
Σύμπτωση απόψεων και ενεργειών με την ελληνική κυβέρνηση...

Νέα συγχαρητήρια «εισέπραξε» η ελληνική κυβέρνηση από τους Αμερικανούς. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τ. Μίλερ από την Ουάσιγκτον, όπου βρέθηκε χτες και σε ομιλία του στο «Κέντρο Δυτικής Πολιτικής», έκανε λόγο για «σύμπτωση» απόψεων και ενεργειών και ...«πρόοδο στη συνεργασία» μεταξύ των δυο χωρών. Ο Αμερικανός πρέσβης ήταν ιδιαίτερα αναλυτικός και αναφέρθηκε στην Ολυμπιάδα του 2004, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το Ιράκ, καθώς και την τρομοκρατία.

«Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα, που είναι εμφανής σε σχέση με την εικόνα της χώρας κατά την προηγούμενη θητεία μου στην Αθήνα στα μέσα της περασμένης δεκαετίας», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, μοιράζοντας εύσημα ουσιαστικά στην κυβέρνηση Σημίτη, αλλά και σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, που με τις αποφάσεις και τη στάση τους δίνουν «γην και ύδωρ» στους Αμερικανούς.

Ο Τ. Μίλερ επαίνεσε την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ για την «εξαιρετική επίδοσή της υπό δύσκολες περιστάσεις», όπως είπε. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι βοήθησε τα μέγιστα κατά τη διάρκεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ. «Υπήρξε σύμπτωση σε ό,τι αφορά τους γενικούς στόχους», ήταν η χαρακτηριστική φράση του Τ. Μίλερ, για τη στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση την περίοδο του πολέμου στο Ιράκ. Βέβαια, θέλοντας προφανώς να μην «ξεγυμνώσει» τελείως την κυβέρνηση Σημίτη, υποστήριξε ότι «οι φίλοι μπορεί να έχουν διαφορές, αλλά παραμένουν φίλοι»... Εξάλλου, όταν οι «φίλοι» παρέχουν κάθε είδους διευκόλυνση, δεν μπορείς να τους κρατάς κακία!

Παράλληλα, ο ίδιος μίλησε για το Κυπριακό, τονίζοντας μάλιστα ότι «η αμερικανική κυβέρνηση κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την ελληνική». Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε ότι «μπορεί να μην έχουν επιλυθεί τα θέματα του Αιγαίου, αλλά σήμερα υπάρχει πολύ καλή και άμεση επικοινωνία Ελλάδας - Τουρκίας», σε αντίθεση με το παρελθόν, όπως ανέφερε, «όταν σε κρίσεις εζητείτο από την αμερικανική κυβέρνηση να εμπλακεί την τελευταία στιγμή».

Για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Τ. Μίλερ ξεκαθάρισε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση συνεργάζεται πολύ στενά με την ελληνική στο θέμα της ασφάλειας» και αποκάλυψε ότι «καθημερινά γίνονται δοκιμές και ασκήσεις, οι οποίες δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ώστε να υπάρξει η μεγίστη δυνατή ασφάλεια και προστασία και να μειωθούν οι κίνδυνοι».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δίκη της «17 Νοέμβρη», η οποία όπως είπε «πλησιάζει προς το τέλος της», αλλά ισχυρίστηκε ότι «δεν επιθυμεί να τη σχολιάσει, γιατί η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και πρέπει η νομική διαδικασία να ολοκληρώσει την πορεία της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ