Σάββατο 4 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιδιώκεται λύση πριν την 1η του Μάη 2004

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Τάσος Παπαδόπουλος, επανέλαβε χτες ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει λύση του Κυπριακού στη βάση του «σχεδίου Ανάν» πριν από την 1η του Μάη του 2004, για να αποφευχθούν τα όποια προβλήματα με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Διευκρίνισε πάντως ότι οι δυσκολίες που θα προκύψουν δεν είναι ανυπέρβλητες και μπορούν να επιλυθούν με καλή θέληση και σωστή προετοιμασία.

Ο Πρόεδρος μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, από όπου αναχώρησε για τη Ρώμη για να συμμετάσχει στις εργασίες της νέας Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το Σύνταγμα της Ευρώπης.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πάουελ ότι οι όποιες αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν» πρέπει να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτή είναι και η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Οποιεσδήποτε αλλαγές θα γίνουν μονομερώς, μέσω διαπραγματεύσεων, στη βάση του σχεδίου Ανάν», είπε ο Τ. Παπαδόπουλος.

Ο Κύπριος Πρόεδρος σχολίασε και τις δηλώσεις Φερχόιγκεν με τις οποίες καλείται η Τουρκία να λύσει το Κυπριακό πριν από την 1η του Μάη, ώστε το ζήτημα να μην αποτελέσει εμπόδιο στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Επισήμανε ότι οι δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου συμπίπτουν με τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία επιθυμεί την εξεύρεση λύσης πριν από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει τη νέα δυναμική και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να καταβάλει προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού», τόνισε.

Στο μεταξύ, την ανάγκη να καταλήξει το Εθνικό Συμβούλιο στις αλλαγές που θα επιδιώξει η ελληνοκυπριακή πλευρά επί του «σχεδίου Ανάν» τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.

Ο Γ. Ομήρου επανέλαβε τη θέση του Κινήματος ότι πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση στην Κύπρο και στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η εσωτερική αντιπαράθεση δεν ωφελεί την εθνική υπόθεση.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα στον Τύπο, για εσωτερικές διαμάχες στην ΕΔΕΚ, ο Γ. Ομήρου απάντησε ότι το Κίνημα προχωρεί συντεταγμένα και αποφασιστικά στην υλοποίηση των στόχων και των επιδιώξεών του, όπως αποφασίζονται δημοκρατικά μέσα από τη συντεταγμένη λειτουργία του.

Καταδικάζονται οι απειλές κατά δημοσιογράφων

Το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ καταδικάζουν τις νέες απειλές εναντίον των Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων της «Αφρίκα» Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμαν, που εξαπέλυσε μέσω της εθνικιστικής εφημερίδας «Βολκάν» ο Χασάν Κεσκίν, ηγετικό στέλεχος του ακροδεξιού Εθνικού Λαϊκού Κινήματος και των «Γκρίζων Λύκων».

Τα δύο κόμματα καταγγέλλουν τις μεθόδους εκφοβισμού και τρομοκρατίας που χρησιμοποιεί το κατοχικό καθεστώς για να φιμώσει τον Τύπο, το οποίο με προκλητικές ενέργειες εμποδίζει την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού. Το ΑΚΕΛ ζήτησε από την Ομάδα της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προβεί στα αναγκαία διαβήματα.

Η ΕΔΕΚ ζήτησε παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ρόμπιν Κουκ, και του επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μπαρόν Κρέσπο.

Τις απειλές κατά της ζωής των δύο Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων καταδίκασε και η Ενωση Συντακτών, η οποία κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων να δράσουν άμεσα για να διασφαλιστεί η ζωή τους και το δικαίωμά τους για ελεύθερη έκφραση.

Στο μεταξύ, νέα εμπόδια στις συναλλαγές και στις επαφές μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρεί να επιβάλει το κατοχικό καθεστώς. Οπως γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», το κατοχικό καθεστώς προτίθεται να επιβάλει δασμούς ύψους 30% για τα είδη που αγοράζουν οι Τουρκοκύπριοι από τις ελεύθερες περιοχές.

Επιπλέον, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι οι κατοχικές αρχές σκέπτονται να μειώσουν κατά το ήμισυ το ποσό των 50 ευρώ που επιτρέπεται στους Τουρκοκυπρίους να χρησιμοποιούν για τις αγορές τους στις ελεύθερες περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ