Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Απαράδεκτο..!

Απαράδεκτο... Ενώ επιτρέπουν σε κάθε ξένο επιτετραμμένο, τοποτηρητή και τουρίστα... Αφαίρεσαν από τη μαρτυρική γενιά της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης το δικαίωμα κατάθεσης στεφανιού κατά την επέτειο της ημέρας της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, στο χώρο που συμβολίζει τον αιώνιο θρίαμβο κάθε μαχόμενης ελληνικής γενναιότητας.

Προφανώς, πρώτα έπρεπε να καταθέσουν στεφάνι οι απόντες και όχι οι πραγματικοί πρωτεργάτες και αγωνιστές. Κι όμως, έγινε κι αυτό. Δεν ξέρω πώς να το χαρακτηρίσω. Απρεπές, πρωτάκουστο; Απάνθρωπο; Τέλεια απαξίωση. Χωρίς ίχνος ντροπής μιας κυβέρνησης «σοσιαλιστικής».

Μέρα μνήμης, ευλογημένη, η 12η Οκτώβρη του '44. Μέρα της μεγάλης δικαίωσης του αγώνα της τιμημένης ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που πανηγύριζε στους δρόμους το φευγιό του καταπονημένου από τα χτυπήματα κατακτητή. Μια θάλασσα ασπρόμαλλα κεφάλια, όχι πια αρματωμένοι σταυραετοί και καβαλάρηδες, στο θηκάρι των αναμνήσεων οι αρμαθιές, τα τσαπράζια και τα φισεκλίκια, όχι όμως τα οράματα, μα με την πίστη ακέραιη και την καρδιά της λεβέντικης εκείνης γενιάς, που σήκωσε τ' ανάστημά της στον ξένο και ντόπιο φασισμό κι απομυθοποίησε το θηρίο.

Τώρα, ορθοστατούντες κι ορθοβαδίζοντες, με τα πρόσωπα σκαμμένα από το ανελέητο χτύπημα του χρόνου, απ' τα βάσανα και τις κακουχίες, τις φυλακές και τα ξερονήσια, όσοι απόμειναν, όσοι επέζησαν, ανήμποροι και σημαδεμένοι, όσοι επέμειναν και όσοι επιμένουν, κρατώντας τα ματωμένα λάβαρα του αγώνα, στεφανωμένα μετερίζια τιμής και δόξας, ξαναζωντάνεψαν λαμπρές θύμησες.

Σεμνοί και περήφανοι, όπως ταιριάζει στην ιστορία, τη μεγαλοσύνη και ωριμότητά τους, με τα βήματα αργά και κουρασμένα, μα σταθερά και σίγουρα, με το συναίσθημα απλωμένο ν' αγκαλιάσει τ' αντάμωμα της συντροφικότητας, όταν οι παλάμες σφίγγουν, έτσι όπως αυτοί ξέρουν, έτσι όπως αυτοί έζησαν, χαμόγελα που ανθούν και μάτια που σπιθίζουν.

Ετσι, απλά κι όμορφα, οι τελευταίοι ήρωες, οι τελευταίοι εναπομείναντες αγωνιστές, τιμώντας την επέτειο της μέρας, κίνησαν οργανωμένοι σαν μια γροθιά να καταθέσουν ένα δάφνινο στεφάνι μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη... Ε, λοιπόν, έγινε το ανήκουστο, έγινε το θλιβερό. Τους το αρνήθηκαν... Τους το ΑΠΑΓΟΡΕΨΑΝ.

Ποιοι είχαν το θράσος και το μπόι να το κάνουν; Ποιοι είπαν το όχι; Ποιοι πάτησαν, ποιοι σφετερίστηκαν τους αγώνες και τις θυσίες τους και τώρα το παίζουν εξουσία; Και είναι αυτοί μέσα και οι πραγματικοί αγωνιστές απ' έξω;

Ετσι, σεμνοί και περήφανοι όπως ήρθαν, έτσι σεμνά, περήφανα, με ευλάβεια, συναισθανόμενοι το μεγαλείο της στιγμής, κατέθεσαν τα στεφάνια τους στο πεζοδρόμιο μπροστά στον Αγνωστο, λαμπρύνοντας το χώρο κι αφού έψαλαν το πένθιμο εμβατήριο και τραγούδησαν τον Εθνικό μας Υμνο, αποχώρησαν πικραμένοι, μα με την πεποίθηση πως όσο ακόμα υπάρχουν δε θα πάψουν ποτέ ν' αγωνίζονται.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ