Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο Μπους, ο Χάουαρντ και το Φαρ Ουέστ...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αυτή τη φορά ο Τζ. Ου. Μπους δεν έκανε γκάφα. Εξέφρασε απροκάλυπτα τις σκέψεις του για τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Τζον Χάουαρντ, και σε δεύτερο επίπεδο αποκάλυψε την «ποιότητα» με την οποία προσεγγίζει τις διεθνείς σχέσεις... Κάπως σαν κακέκτυπο του Φαρ Ουέστ. Με τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους σε ρόλο πιστολάδων - εκτελεστών και τους λαούς στη θέση των Ινδιάνων.

Στο προχτεσινό φύλλο της αυστραλέζικης εφημερίδας «The Australian» - ενόψει μάλιστα και της επικείμενης περιοδείας του Προέδρου Μπους στη Νοτιοανατολική Ασία, λόγω της διάσκεψης του APEC στην Ταϊλάνδη - καταγράφεται ο ακόλουθος διάλογος που έγινε στο Λευκό Οίκο μεταξύ Αυστραλού δημοσιογράφου και Προέδρου:

-(Δημοσιογράφος) Βλέπετε την Αυστραλία σαν το βοηθό σερίφη των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ασία;

-(Τζ. Ου. Μπους) Οχι. Δεν τη βλέπουμε σαν βοηθό σερίφη. Τη βλέπουμε ως σερίφη. Υπάρχει διαφορά... Τέλος πάντων, είμαστε ισότιμοι εταίροι, φίλοι και σύμμαχοι. Δεν υπάρχει τίποτε αναφορικά με «βοηθό σερίφη» σ' αυτή τη σχέση.

Για την ιστορία, ο ίδιος ο Χάουαρντ πριν τρία χρόνια είχε προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις μεταξύ ηγετών ασιατικών χωρών (ανάμεσά τους ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός που τον παρομοίασε με «μαριονέτα και εμφύτευμα της Δύσης στην περιοχή»...), όταν χαρακτήρισε την κυβέρνηση της χώρας του «βοηθό σερίφη των ΗΠΑ» στη Νοτιοανατολική Ασία.

Βέβαια, ο Μπους «ξέχασε» μία σημαντική λεπτομέρεια. Στη γειτονιά υπάρχουν και άλλοι «παίχτες», που μάλλον δε θα χαρούν διόλου με τον... προβιβασμό του Χάουαρντ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ