Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

Οι ηγέτες της ΕΕ θωπεύουν το Ισραήλ και επιτρέπουν στον Σαρόν να βομβαρδίζει αμάχους...

Eurokinissi

Οι ηγέτες της ΕΕ θωπεύουν το Ισραήλ και επιτρέπουν στον Σαρόν να βομβαρδίζει αμάχους...
(Του ανταποκριτή μας

ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Το διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών (16/17 Οκτώβρη) διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα στους γεωστρατηγικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη, με την επίσημη υποστήριξη της Βρετανίας στη γαλλο-γερμανική «ευρωπαϊκή άμυνα», γεγονός που εξανάγκασε τις ΗΠΑ, να καλέσουν για την ερχόμενη Τρίτη έκτακτη «ειδική συνάντηση» στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα, προώθησε τη μυστική διαπραγμάτευση επί του σχεδίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, που εκτός από την άμυνα, αφορά, σ' αυτό το στάδιο, σε κρίσιμες συνομιλίες για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα Συμβούλια Υπουργών, καθώς και στη δομή και τη λειτουργία της Κομισιόν στη μελλοντική Ευρώπη. Η Σύνοδος Κορυφής επανέφερε και την «ανάγκη» προώθησης της ριζικής ανατροπής του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού «ευρωπαϊκού μοντέλου», παρ' όλο που το ζήτημα αυτό ανήκει, προς το παρόν, «στην ευθύνη των κρατών - μελών» και όχι στις εντολές της ΕΕ. Οι αποφάσεις για τις «εξωτερικές σχέσεις» απειλούν το Ιράν, θωπεύουν το Ισραήλ και «χαιρετίζουν» την «ομοφωνία» για το Ιράκ στον ΟΗΕ.

Η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής χαρακτηρίστηκε από την κλιμάκωση του «διατλαντικού» ρήγματος και την «επαναπροσέγγιση» του Λονδίνου στο «σύστημα ευρωπαϊκής άμυνας», που προωθεί ο γαλλο-γερμανικός άξονας στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

Πρόκειται για τη θέσπιση ενός ιμπεριαλιστικού πολεμικού διευθυντηρίου εντός της ΕΕ, που αποκλείει διά νόμου την «κοινή άμυνα» και ανατρέπει όλες τις ψευδαισθήσεις περί «ασφαλείας» στην Ευρώπη και στον πλανήτη.

Τη δεύτερη μέρα, την «παράσταση» έκλεψε η, έστω και ολιγόωρη, «παραχώρηση κυριαρχίας» από τη Γερμανία προς τη Γαλλία, αφού, με εξουσιοδότηση του Βερολίνου, τη γερμανική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες «εκπροσώπησε» η Γαλλία. Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ «εγώ ήμουν ο εκπρόσωπος Τύπου του απόντος καγκελάριου, όπως, βέβαια θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο και σ' εκείνον (...) Περιορίστηκα στο αίτημά του να κάνω στο Συμβούλιο τις παρατηρήσεις που μου ζητήθηκαν στο όνομα της Γερμανίας. Εξάλλου, δε συνάντησα καμιά δυσκολία στο να εκφράσω τα αιτήματα του καγκελάριου, αφού συμπίπτουν απόλυτα με τις γαλλικές θέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ