Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα διαδικασία θα προτείνουν οι Τούρκοι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι μετά τις εκλογές στα Κατεχόμενα θα αρχίσει μια νέα διαδικασία για το Κυπριακό και ότι η τουρκική πλευρά θα εργαστεί με ειλικρίνεια για λύση. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Γκιούλ, μιλώντας στη Νεάπολη της Ιταλίας, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της διακυβερνητικής διάσκεψης, είπε ότι συζήτησε το Κυπριακό με όλους τους Ευρωπαίους υπουργούς με τους οποίους συναντήθηκε και πρόσθεσε ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη. Επίσης, υπενθύμισε τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι η μη λύση δεν είναι λύση.

Ο Τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, αφού έχει εξασφαλίσει την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στα Κατεχόμενα, ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου επανέλαβε ότι το σχέδιο Ανάν είναι καταστροφή για τους Τουρκοκυπρίους και δήλωσε ότι μόνο με την αποδοχή της οντότητας των δύο κρατών είναι δυνατόν να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.

Ο Ερογλου είπε ότι οι λεγόμενες εκλογές του Δεκέμβρη θα διεξαχθούν μεταξύ εκείνων που υπερασπίζονται το λεγόμενο κράτος και εκείνων που επιθυμούν να το ξεπουλήσουν.

Ο Κ. Μαυρονικόλας

Ο υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η κατοχή μιας ευρωπαϊκής χώρας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και ότι το όποιο ευρωπαϊκό της μέλλον περνά πλέον από την κατακρήμνιση του κατοχικού τείχους στην Κύπρο.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης Ολυμπιάδας Νεαπόλεως στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα, ο κ. Μαυρονικόλας τόνισε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι και σταθεροί στις επιδιώξεις μας, θα συνεχίσουμε με θετικό και δημιουργικό τρόπο να ενθαρρύνουμε την επανέναρξη των συνομιλιών κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών». Σημείωσε παράλληλα, ότι «η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ