Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέες μαζικές απολύσεις στους ΟΤΑ

Αντιμέτωποι με το αποτέλεσμα των αντεργατικών Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης βρίσκονται 183 εργαζόμενοι του Δήμου Περιστερίου που ύστερα από τρία χρόνια δουλιάς πετιούνται στο δρόμο. Τα ΤΣΑ αποτέλεσαν - αντικαταστάθηκαν από Τοπικές Επιτροπές Απασχόλησης - μία από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης για την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων μέσω της συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων (οι εργαζόμενοι αμείβονται πιο κάτω και από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας). Στα πλαίσια της μετατροπής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε φορέα υλοποίησης των αντεργατικών πολιτικών οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ έσπευσαν να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική.

Οι 183 εργαζόμενοι προσλήφθηκαν μέσω των ΤΣΑ από το Δήμο Περιστερίου και τώρα που αυτά τελείωσαν ο δήμος αποφάσισε να τους απολύσει. Αντιδρώντας οι εργαζόμενοι βρίσκονται από προχτές σε διαρκείς κινητοποιήσεις. Στο Δημοτικό Συμβούλιο που ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη απαίτησαν να τους δοθεί άμεση απάντηση για το αν θα συνεχίσουν να δουλεύουν. Ομως απάντηση δεν πήραν και προχώρησαν στην κατάληψη του Δημαρχείου. Χτες το μεσημέρι και ενώ το δημαρχείο βρισκόταν ακόμα σε κατάληψη, το Δημοτικό Συμβούλιο προσπάθησε και πάλι να συγκληθεί αλλά απέτυχε. Οι εργαζόμενοι συνέχιζαν μέχρι αργά χτες το βράδυ τις κινητοποιήσεις τους δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην σταματήσουν αν δε δικαιωθούν. Επιπλέον, βρίσκονται σε διαδικασία συντονισμού της αγωνιστικής τους δράσης με τον αγώνα άλλων εργαζομένων (Ανω Λιοσίων, Ταύρου, Ν. Ιωνίας) μπροστά στην έξαρση των μαζικών απολύσεων ενόψει της εφαρμογής της μερικής απασχόλησης.

Ο Γ. Καταχανάς, μέλος της Συντονιστικής Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και της Διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Περιστερίου δήλωσε στο «Ρ» ότι οι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν με ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής (ΠΑΣΟΚ) και με ευθύνη της σημερινής (ΝΔ) συνέχισαν να δουλεύουν. Ενώ, στην κατάσταση αυτή βρίσκονται με ευθύνη της κυβέρνησης που έδωσε την κατεύθυνση να προσληφθούν μέσω ΤΣΑ. Ολοι αυτοί ν' αναλάβουν και την ευθύνη για τη σταθερή και μόνιμη εργασία τους, με σταθερή και μόνιμη αμοιβή.

Επίσης, ο Π. Σοφός, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πρωτοβουλία Αγωνιστική Συμπαράταξη δηλώνει την αντίθεση της παράταξης σε κάθε απόλυση εργαζομένου που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης και αυτούς που την υλοποιούν. Ενώ επισημαίνει ότι πρόκειται, μεταξύ άλλων, για μια πολιτική ομηρίας των εργαζομένων. Στην ίδια θέση, τονίζει, βρίσκονται οι 45 εργαζόμενοι ΑμΕΑ που δουλεύουν στο δήμο και η σύμβασή τους έχει λήξει αλλά και οι 80 Σχολικοί Φύλακες. Οπως, σ' αυτή τη θέση θα βρεθούν και οι 93 εργαζόμενοι που ο δήμος θέλει να προσλάβει με όρους μερικής απασχόλησης αξιοποιώντας το πρόσφατο σχετικό νόμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικεί πιο αποφασιστικό ρόλο στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων(2008-01-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-04-18 00:00:00.0)
Απασχολησιμότητα και πολιτική ομηρία(2004-01-03 00:00:00.0)
Παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες(2003-07-25 00:00:00.0)
Μπροστάρης η Μαγνησία(2000-01-30 00:00:00.0)
Οι απασχολήσιμοι των ΤΣΑ(1998-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ