Κυριακή 11 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ «ΑΝΙΕΡΕΣ» ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

Ερώτηση: Το επιχείρημα που διατυπώθηκε και από τη ΝΔ πως δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα αλλά η πολιτική, ήταν αρκετό για να ωθήσει κάποιους να μιλήσουν για ταύτιση της κριτικής που ασκεί η ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ με αυτήν του ΚΚΕ. Συγχρόνως, στην πορεία προς τις εκλογές επανέρχονται τα περί «ανίερων συμμαχιών». Ενα σχόλιό σας.

Απάντηση: Καταρχήν, υπάρχουν κάποια ζητήματα της κοινής λογικής, τα οποία μπορούν να τα επικαλούνται όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα από τα προγράμματα, τις θέσεις τους κλπ. Για παράδειγμα: Δεν παίζουν ρόλο τα πρόσωπα, παίζει ρόλο η πολιτική. Αυτό είναι κοινή λογική. Αυτό το είπαν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που λέμε ότι ο ρόλος των προσώπων είναι σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με το ρόλο ενός κόμματος είναι κοινή λογική, την καταλαβαίνει ο καθένας και μπορούμε να την επικαλεστούμε όλοι. Από 'κει και πέρα ουδέν. Κι εδώ που τα λέμε η ΝΔ δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς. Η ΝΔ αναγκαστικά λέει ό,τι λέει γιατί δεν μπορεί να θίξει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, για την οποία αυτό που μπορεί να πει είναι μόνο ότι εκείνη θα την ασκούσε καλύτερα. Τα περί ανίερων συμμαχιών είναι ένα κόλπο, ας το πω έτσι, του ΠΑΣΟΚ που το χρησιμοποιεί για διάφορους λόγους. Πρώτα πρώτα, για να ασκήσει ιδεολογική βία και πίεση πάνω σε ανθρώπους αριστερούς, που είναι υπέρ της ρήξης και δεύτερο γιατί θέλει να διαιωνίζει την αντίληψη ότι ανάμεσα σ' αυτήν και τη ΝΔ υπάρχει χάσμα ιδεολογίας και χάσμα πολιτικής. Μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

  • Στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΝΔ θα ρίξετε το βάρος της προεκλογικής αντιπαράθεσης;


-- Το ΠΑΣΟΚ είναι πολλά χρόνια στην κυβέρνηση και πέρα από αισθήματα δυσαρέσκειας έχει δημιουργήσει και αγανάκτηση στο λαό και για την αλαζονεία και για το λαθρεμπόριο αριστερών ιδεών, σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν πρέπει να αδυνατίσει την αντίθεση και αντιπαράθεση με τη ΝΔ. Η λογική που λέει τιμωρώ το ΠΑΣΟΚ, πηγαίνοντας στη ΝΔ είναι επικίνδυνη και δεν πρέπει κανείς άνθρωπος με κόκκο προοδευτικής σκέψης να την υιοθετήσει. Και με αυτή την έννοια, εμείς θεωρούμε ότι στην εκλογική μάχη, βεβαίως από πλευράς ποιος θα είναι στην κυβέρνηση συγκρούονται το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να αναμετρηθεί η πολιτική η συντηρητική, η φιλελεύθερη, η πολιτική της ΕΕ, που υιοθετείται και εφαρμόζεται από τα δύο κόμματα, και η πολιτική αντίθεσης με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και ρήξης.

  • Η κριτική του ΚΚΕ απέναντι στη ΝΔ είναι εξίσου έντονη όσο και απέναντι στο ΠΑΣΟΚ που είχε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας τα τελευταία χρόνια. Είναι τελικά δύο πανομοιότυπα κόμματα;

-- Εμείς μιλάμε για δικομματισμό, για τα δύο κόμματα σήμερα που υπηρετούν την πολιτική του κεφαλαίου, που στηρίζουν τη στρατηγική του καπιταλιστικού συστήματος. Από τη στιγμή που είναι δύο τα κόμματα θα υπάρχουν βεβαίως και διαφορές. Σε κάποιες θέσεις ενδεχομένως, αλλά και ιστορικές διαφορές. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα που προέρχεται απευθείας από τη μήτρα της αστικής τάξης, το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε σαν ένα κόμμα που εξέφραζε τα μικροαστικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας με ταλάντευση από τα δεξιά προς τα αριστερά και αντίστροφα. Τελικά, αυτή η ταλάντευση σταθεροποιήθηκε προς τα δεξιά. Εμείς, λοιπόν, κρίνουμε τα δύο κόμματα με βάση τις τελικές θέσεις, τα προγράμματα που διαμόρφωσαν και φυσικά από τη συγκεκριμένη πρακτική τους και την κυβερνητική του ΠΑΣΟΚ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΝΔ. Δε μιλάμε για κόμματα αδοκίμαστα, για νέα κόμματα. Τα ίδια συμφέροντα εκπροσωπούν και εξυπηρετούν. Βέβαια, μπορεί στο ΠΑΣΟΚ να έχουν διατηρήσει, για ιστορικούς λόγους, μια μεγαλύτερη ευελιξία, ενώ η ΝΔ να εμφανίζεται πιο δογματική σε συντηρητικές ιδέες. Αυτές, όμως, είναι περισσότερο σημειολογικές διαφορές και όχι πραγματικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ