Κυριακή 11 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Το «νέο περιτύλιγμα »της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής

Με τον Γιώργο Παπανδρέου να χαμογελά μπροστά στις κάμερες που θα τον ακολουθήσουν το επόμενο δίμηνο σε κάθε του βήμα και να μην ανεβάζει, για κανένα λόγο, τον τόνο της φωνής του, με την «εικόνα» της ήρεμης δύναμης που κατεβαίνει έως τον απλό πολίτη για να συνδιαμορφώσει μαζί του την κοινωνία στη «νέα εποχή», το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να πείσει γι' αυτό, που πάντα έκανε προκειμένου να εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις στην αντιλαϊκή πολιτική. Να εμφανίσει την ικανότητά του να εμφανίζει ως νέα πολιτική μπροστά στις προκλήσεις των εξελίξεων αυτήν που πάντα εφάρμοζε. Την πολιτική υπέρ της πλουτοκρατίας. Την ικανότητά του, λοιπόν, να μεταλλάσσεται παραμένοντας πάντα το ίδιο, ως κόμμα αντιλαϊκό, προβάλλει ως ισχυρό προεκλογικό χαρτί. Με τη βοήθεια βεβαίως ενός τεράστιου σε έκταση και δύναμη μηχανισμού, που κυριαρχεί στα ΜΜΕ της χώρας, που ήδη έχει αναλάβει δράση από την περασμένη βδομάδα.

Με τη δρομολόγηση των εξελίξεων αλλαγής σκυτάλης στο ΠΑΣΟΚ από τον πρωθυπουργό, ξεκίνησε η καλλιέργεια της εντύπωσης στην κοινή γνώμη πως υπάρχει κάποιος ακόμη «καταλληλότερος» από τον ...καταλληλότερο. Με την προβολή του ανύπαρκτου οράματος της «νέας εποχής» δικαιολογούν την επιλογή του ακόμη «καταλληλότερου», ως του μόνου ικανού να τη διαχειριστεί.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως σημειώνουν στενοί του συνεργάτες, έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος από τις έως τώρα εξελίξεις. Γνωρίζει πως πήρε στα χέρια του το κόμμα ...εγκαίρως. «Πριν και όχι μετά τις εκλογές», όπως σημειώνει στενός του συνεργάτης.

Ο στενός πυρήνας των συνεργατών του Γ. Παπανδρέου μπορεί να διαρρέει υπεραισιόδοξα μηνύματα για την εκλογική αναμέτρηση. Δεν παραλείπει, ωστόσο, να επισημαίνει ότι «υπό την ηγεσία του Γιώργου το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να παλεύει μια χαμένη υπόθεση, άρα ο Παπανδρέου είναι κερδισμένος από την εξέλιξη».

Η «δύναμη» της εικόνας

Ο υπουργός και οι συνεργάτες του είναι βαθύτατα πεπεισμένοι για τη δύναμη της εικόνας. Δεν είναι μακριά από την αλήθεια ότι η τεχνική της δημιουργίας και της αξιοποίησης της «εικόνας» πρόσφερε στον Γ. Παπανδρέου, ως έπαθλο, ένα ολόκληρο κόμμα. Τώρα, αυτός και οι συνεργάτες του, ευελπιστούν να ακολουθήσουν την ίδια συνταγή, προκειμένου το κόμμα, με μια «νέα εικόνα», να κερδίσει τις εκλογές.

Ετσι, λοιπόν, την περασμένη Παρασκευή, ο Γιώργος Παπανδρέου κοινοποίησε την πρόθεσή του να περιοδεύσει σε όλη τη χώρα, «προκειμένου να ακούσει τα αιτήματα και τις προτάσεις των πολιτών». Μετά το τέλος της συνεργασίας του με τον Κώστα Σημίτη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα προεκλογικά, δήλωσε στις κάμερες: «Θέλουμε μια παράταξη ανοιχτή στην κοινωνία». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό, το περιέγραψε στη συνέχεια της δήλωσής του. Είπε ότι στόχος του είναι να βρεθεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας: «Θέλω να ακούσω τον πολίτη, να αξιολογήσουμε μαζί το πολύ σημαντικό έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και να βάλουμε μαζί τους νέους και ωραίους στόχους για τη νέα τετραετία». Αυτό, όπως λένε οι συνεργάτες του, πρακτικά σημαίνει, «καφεδάκι και κουβεντούλα στα καφενεία με τον κόσμο», πάντα με τη συνοδεία της κάμερας, η οποία θα μεταφέρει την εικόνα του «απλού», «ήρεμου», «ευγενικού» και «πολύ κοντά στον πολίτη» νέου ηγέτη. Η αρχή αυτής της προσπάθειας για τη δημιουργία της εικόνας της «νέας ηγεσίας» του «νέου ΠΑΣΟΚ» ξεκίνησε ήδη χτες από την Αχαΐα.

Το ...πρόγραμμα

Τι επί της ουσίας αναμένεται να συνεισφέρει ο νέος πρόεδρος του κόμματος στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ; Θα υπάρξουν αλλαγές; Ο υπουργός Εξωτερικών και μοναδικός υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος στην ψηφοφορία της 8ης του Φλεβάρη, όταν ρωτήθηκε γι' αυτά τα ενδεχόμενα υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Προγράμματος έχει καταρτίσει πρόγραμμα. Φρόντισε, ωστόσο, να αφήσει χώρο και για την ...κοινωνία. Αφησε να εννοηθεί ότι αυτό θα πάρει την τελική του μορφή μετά το διάλογο με τους πολίτες. «Ο διάλογος είναι πάρα πολύ σημαντικός», είπε, προσθέτοντας παράλληλα ότι «από το διάλογο θα φανεί ποια θεωρεί ως βασικά θέματα ο πολίτης, ώστε αυτά να αναδειχτούν ως πρωτεύοντα για την επόμενη τετραετία».

Μάλλον ο Γ. Παπανδρέου απουσίαζε πολύ καιρό εκτός Ελλάδας και δε γνωρίζει ποια είναι τα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο...

Ο Κ. Σημίτης

Οσο ο υπουργός Εξωτερικών θα γνωρίζει την Ελλάδα και θα μαθαίνει «τα προβλήματα του κόσμου», ο πρωθυπουργός θα επιδεικνύει το έργο των κυβερνήσεών του. Οπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, η περιοδεία του Κ. Σημίτη στην Κρήτη θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 15 και 16 του Γενάρη, όπως και η αντίστοιχη στη Θεσσαλία στις 23 του ίδιου μήνα.

Ο πρωθυπουργός στις περιοδείες του θα ψηφοθηρήσει, παρουσιάζοντας την «Κοινωνική Χάρτα», ενώ το ενδεχόμενο να συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών διαψεύστηκε την περασμένη Παρασκευή από τον υφυπουργό Τύπου, Τ. Χυτήρη. Σύμφωνα με τον Τ. Χυτήρη, οι όποιες κοινές προεκλογικές εμφανίσεις των Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου θα πραγματοποιηθούν μετά την εκλογή του υπουργού Εξωτερικών ως νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο υφυπουργός Τύπου επιβεβαίωσε, επίσης, ότι ο Κ. Σημίτης θα είναι και πάλι υποψήφιος στην Α` εκλογική περιφέρεια του Πειραιά.


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απολογία Τσουκάτου για τη «Ζήμενς» (2019-02-14 00:00:00.0)
Τα τετ - α - τετ συνεχίζονται (2001-04-12 00:00:00.0)
Αρνείται να λάβει τα μηνύματα της καταδίκης (1999-07-08 00:00:00.0)
Διαπλεκόμενα και διαπλεκόμενοι 1 (1996-09-24 00:00:00.0)
Φορέας του "καινούριου" ο... Κ. Σημίτης! (1996-06-14 00:00:00.0)
Υποψηφιότητα με κάλπικα "κεντροαριστερά" διαγγέλματα (1996-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ