Κυριακή 25 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Το σκάνδαλο της (ν)τροπολογίας

Με την αποπομπή του υφυπουργού Οικονομικών, Χρ. Πάχτα, και των εννέα εμπλεκόμενων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, για τη (ν)τροπολογία -σκάνδαλο της Σιθωνίας, η κυβέρνηση επιχείρησε να αποποιηθεί των τεράστιων πολιτικών ευθυνών της. Η παραίτηση - αποπομπή του Χρ. Πάχτα από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, σε συνδυασμό με την προχτεσινή δήλωση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου, σύμφωνα με την οποία «οι βουλευτές Γ. Ανθόπουλος, Σπ. Βούγιας, Κ. Διαμαντής, Θ. Κατσανέβας, Γ. Κίρκος, Π. Κουρουπλής, Χρ. Πάχτας, Ν. Στρατηλάτης, Ν. Φλώρος και Αλ. Χρυσανθακόπουλος, δε θα είναι υποψήφιοι του κόμματος στις εκλογές», απλά δείχνουν την προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να σώσει τα προσχήματα και να αποσείσει από πάνω του τις πολιτικές ευθύνες.

Εξάλλου, ο Χρ. Πάχτας στις δηλώσεις του μετά την «παραίτηση», έκανε λόγο για προσπάθεια «συκοφάντησής» του από τη ΝΔ. «Επιχειρήθηκε και στο παρελθόν να συκοφαντηθώ από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά είναι η πρώτη φορά που θίγεται η τιμιότητά μου», είπε ο παραιτηθείς υφυπουργός, ο οποίος μάλιστα έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει την ουσία της τροπολογίας και να ισχυρίζεται ότι «όσα γράφηκαν για την περίπτωση της τροπολογίας για το "Πόρτο Καρράς" είναι ανακρίβειες»...

Ούτε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου... διέγνωσε πολιτικές ευθύνες και δήλωσε «ως πολίτης, απογοητευμένος για τη για την τροπολογία ορισμένων συναδέλφων», τους οποίους κάλεσε να «αναλάβουν τις ευθύνες τους»...

Η (ν)τροπολογία

Η σκανδαλώδης υπόθεση ξεκίνησε την προηγούμενη Τετάρτη 21/01/2004, όταν οι εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσαν τροπολογία στο νομοσχέδιο «Ενισχύσεις Ιδιωτικών Επενδύσεων για την οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας», την οποία αποδέχτηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας Χρ. Πάχτας και έδιναν τη δυνατότητα ανέγερσης στην κατασκευαστική εταιρία «Ολυμπιακή Τεχνική» του μεγαλοεργολάβου Στέγκου, ιδιοκτήτη του «Πόρτο Καρράς», να χτίσει χιλιάδες τουριστικές κατοικίες στην περιοχή.

Την επόμενη μέρα ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης «ανακάλυψε» το «λάθος» και προχώρησε στην απόσυρσή της, επικαλούμενος ότι δεν έχει καμία σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο και για να περισώσει την κατάσταση υποστήριξε ότι θα καταργηθεί με το αμέσως επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή πριν τις εκλογές. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πλευρά της ΝΔ. Βέβαια την επόμενη μέρα(!) ο ΓΓ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Δ. Σιούφας, διαμαρτυρήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και του ζήτησε να παρεμβεί, προκειμένου να αποσυρθεί η τροπολογία.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη και για την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου επιχειρηματία, η κυβέρνηση και οι βουλευτές της δε δίστασαν να επαναφέρουν σε ισχύ ανατριχιαστικούς νόμους της χούντας, αναιρώντας μια σειρά από δασικούς και πολεοδομικούς νόμους που ψηφίστηκαν μετά τη μεταπολίτευση! Δε δίστασαν στην εισηγητική έκθεση να αναφέρουν ότι για την έκταση του «Πόρτο Καρράς δε συντρέχει λόγος να τηρείται η διαδικασία χαρακτηρισμού του δασικού κώδικα»! Το δάσος που χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο, προφανώς για τους βουλευτές αποτελεί... οφθαλμαπάτη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ