Τετάρτη 10 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Νέα πρόσωπα «παλιά» πολιτική
  • Ορκίζεται το μεσημέρι το... «λιτό και ευέλικτο σχήμα» των 46 υπουργών και υφυπουργών
  • Στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης του προέδρου της ΝΔ σε πόστα - κλειδιά
  • Οι Ολυμπιακοί Αγώνες «σφραγίζουν» το κυβερνητικό σχήμα

Κυβέρνηση συνέχειας της ίδιας πολιτικής, που εφάρμοσε η κυβέρνηση Σημίτη, από νέα πρόσωπα σηματοδοτεί ουσιαστικά η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, που ορκίζεται σήμερα το μεσημέρι.

Το πολυπληθές σχήμα (46 υπουργοί και υφυπουργοί), παρά τα αντιθέτως προαναγγελθέντα από τον Κ. Καραμανλή, είναι της απολύτου εμπιστοσύνης και επιλογής του, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει «τολμηρά αλλά και προσεκτικά» στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματός του.

Φανερή είναι η επιδίωξη του προέδρου της ΝΔ να φέρει σε πέρας με επιτυχία τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στόχος που βάζει τη σφραγίδα του συνολικά στο κυβερνητικό σχήμα, σε βαθμό που να γίνεται λόγος για «μεταβατική κυβέρνηση» που έχει ημερομηνία λήξης το φθινόπωρο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής ανέλαβε προσωπικά το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του οποίου θα συντονίζει την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή είναι η μετεξέλιξη της «σκιώδους κυβέρνησης» που είχε συγκροτήσει όταν βρισκόταν η ΝΔ στην αντιπολίτευση μέσα από το σχήμα των τομεαρχών. Τα στελέχη αυτά που είχαν δοκιμαστεί και γνώριζαν τα θέματα, αναλαμβάνουν βασικά υπουργεία, σηματοδοτώντας τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Ειδικότερα:

-- Στα οικονομικά υπουργεία μπαίνουν επικεφαλής στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή (Αλογοσκούφης, Σιούφας, Σουφλιάς, Λιάπης), ώστε να προχωρήσουν συντονισμένα και πειθαρχημένα οι νεοφιλελεύθερες «διαρθρωτικές αλλαγές» (απελευθερώσεις αγορών, ιδιωτικοποιήσεις) και η «δημοσιονομική σταθερότητα». Στα υπουργεία αυτά τοποθετούνται ως υφυπουργοί γνωστά για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις τους στελέχη, όπως οι Γ. Παπαθανασίου, Χρ. Φώλιας, Π. Δούκας, Αν. Νεράτζης). Η «εγνωσμένη αφοσίωση και εμπιστοσύνη» των παραπάνω στελεχών θεωρήθηκε βασικό προσόν, καθώς θα διαχειριστούν τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ, τη μοιρασιά της πίτας των μεγάλων έργων και των προμηθειών κ.ο.κ. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση δεν προτίθεται να ακολουθήσει τη «θεραπεία σοκ», καθώς ο Κ. Καραμανλής φέρεται να απορρίπτει το θατσερικό μοντέλο και αντίθετα να υιοθετεί τις «μεταρρυθμίσεις με συναίνεση». Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιήσει τις ταυτόσημες θέσεις του ΠΑΣΟΚ στην οικονομική πολιτική και τη συναίνεση των συνδικάτων που ελέγχονται από το δικομματισμό.

-- Επίδειξη «κοινωνικής ευαισθησίας» μέσω της τοποθέτησης εκφραστών της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς» στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας (Ν. Κακλαμάνης και Π. Παναγιωτόπουλος). Παράλληλα η μετονομασία των υπουργείων αυτών - το Υγείας και Πρόνοιας μετατρέπεται σε Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας - υποδηλώνει τη «φιλελευθεροποίηση» των πολιτικών που θα ασκηθούν στους τομείς αυτούς.

-- «Επανίδρυση του κράτους», μέσω «συναινετικών» τομών και μεταρρυθμίσεων, αλλά και (κομματικός) έλεγχος του κρατικού μηχανισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πρ. Παυλόπουλο, Απ. Ανδρεουλάκο και Αθ. Νάκο.

-- Επιβολή των αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία, όπως προωθούνται μέσα και από τις οδηγίες και αποφάσεις της ΕΕ, με την ανάθεση του υπουργείου Παιδείας στη Μαριέτα Γιαννάκου, που διακρίνεται για τον «ευρωπαϊσμό» της. Οι «χαμηλοί τόνοι» της υπουργού θα βοηθήσουν τον «εθνικό διάλογο» και τη «συναίνεση», που θέλει ο Κ. Καραμανλής στον τομέα αυτό.

-- «Εθνική πολιτική» στα θέματα εξωτερικής πολιτικής με πρώτο σταθμό το Κυπριακό, με τους Μολυβιάτη και Βαλληνάκη. Θεωρείται μάλιστα πιθανό να ενεργοποιηθεί άμεσα το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

-- Αλλαγές επέρχονται και στον τομέα της ενημέρωσης, ενώ «δοκιμάζονται» οι σχέσεις με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Το υπουργείο Τύπου καταργείται και «όλα τα παίρνει πάνω του» ο Θ. Ρουσόπουλος, ως εκπρόσωπος των πρωθυπουργού. Ερωτηματικά πάντως προκαλεί η ειλημμένη, σύμφωνα με πληροφορίες, απόφαση για κατάργηση της καθημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Η ορκωμοσία του πρωθυπουργού θα γίνει σήμερα στις 11.00 το πρωί, ενώ αμέσως μετά θα ορκιστούν οι υπουργοί και οι υφυπουργοί. Ο Κ. Καραμανλής θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, ενώ η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για τις 12.30 το μεσημέρι.

Μαζί με την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης ο Θ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε ότι ο Κ. Καραμανλής ζήτησε από τον Στ. Δήμα να αναλάβει τη θέση του επιτρόπου στην ΕΕ, στη θέση της Αννας Διαμαντοπούλου, πρόταση που έκανε αποδεκτή αργότερα με δήλωσή του ο Κορίνθιος πολιτικός, ο οποίος ανέμενε μάλλον να αναλάβει το υπουργείο Αμυνας. Ανακοινώθηκε επίσης ότι η ΝΔ θα προτείνει για πρόεδρο της Βουλής την Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, η οποία θα είναι και η πρώτη γυναίκα που θα τοποθετηθεί στο αξίωμα αυτό.

Δεν έλειψαν βέβαια και οι δυσαρέσκειες στελεχών της ΝΔ που δεν περιελήφθησαν στο κυβερνητικό σχήμα. Ο Κ. Καραμανλής χρειάστηκε να πάει ο ίδιος στο σπίτι του Μ. Εβερτ, προκειμένου να τον κατευνάσει επειδή δεν του ανέθεσε κανένα υπουργείο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ επικαλέστηκε παλιότερη δέσμευσή του πως στην κυβέρνηση θα ήταν «άνθρωποι της γενιάς του». Μετά από αυτό ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι δεν αισθάνεται λύπη που βρίσκεται εκτός κυβέρνησης, γιατί αυτό «γίνεται για το καλό του κόμματος». Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε ο «αποκλεισμός» του Αρη Σπηλιωτόπουλου, ενώ για τον Β. Πολύδωρα από τη Ρηγίλλης λεγόταν ότι «πλήρωσε ένα ατόπημά του».

  • Επιστολή προς τον Κ. Καραμανλή απέστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης με αφορμή την απόφασή του να αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς -όπως αναφέρει- «αν και συνδέεται με την επιτακτική ανάγκη επιτυχούς διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας έχει μεγάλη σημασία». Ο Μ. Θεοδωράκης ευχήθηκε στον Κ. Καραμανλή κάθε επιτυχία στο έργο του, σημειώνοντας: «θέλω να πιστεύω ότι η ανάληψη του υπουργείου Πολιτισμού, πρόκειται για μια πράξη συμβολική, που σκοπό έχει να δείξει ότι η πολιτεία αντιλαμβάνεται τη βαθιά πολιτική φύση του πολιτισμού και την ευρύτερη σημασία του για την πορεία του τόπου και του ελληνικού λαού».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ