Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Επανάσταση των Γαριφάλων: 30 χρόνια μετά

Διεθνές σεμινάριο οργανώθηκε στη Λισαβόνα με τη συμμετοχή 18 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων και εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων

Το Σάββατο, 24 Απρίλη, οργανώθηκε στη Λισαβόνα, με πρωτοβουλία του Πορτογαλικού ΚΚ, μεγάλο διεθνές σεμινάριο, με θέμα «30 χρόνια από την Πορτογαλική Επανάσταση - η διεθνής επικαιρότητα των μετασχηματισμών και των ιδανικών του Απρίλη», με συμμετοχή 18 κομμουνιστικών και άλλων κομμάτων και εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων από την Αγκόλα, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, το Πράσινο Ακρωτήρι, τη Χιλή, την Κύπρο, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γουινέα - Μπισάου, την Ινδία, την Ιταλία, τη Μοζαμβίκη, την Παλαιστίνη και την Τσεχία. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Λισαβόνας και το παρακολούθησαν πολλοί παράγοντες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, εκπρόσωποι φορέων, εργαζόμενοι και φοιτητές.

Η «Επανάσταση των Γαριφάλων», όπως είναι γνωστή στη χώρα μας, ξέσπασε στις 25 Απρίλη 1974, μετά από την ανατροπή της δικτατορίας που διαρκούσε από το 1926 από το «Κίνημα των Ενόπλων Δυνάμεων». Με τη μαζική είσοδο των λαϊκών μαζών στο προσκήνιο πήρε χαρακτηριστικά λαϊκής επανάστασης και πυροδότησε βαθιούς μετασχηματισμούς που μεταμόρφωσαν την πορτογαλική κοινωνία, υπέσκαψαν την κυριαρχία των μονοπωλίων και σήμαναν την απελευθέρωση των αποικιών. Η επαναστατική διαδικασία, που είναι η πιο πρόσφατη στην Ευρώπη, μετά από μια σύνθετη πάλη για την εξουσία ανακόπηκε στις 25 Νοέμβρη του 1975 με την επικράτηση της αντεπανάστασης.

Στο επίκεντρο του σεμιναρίου βρέθηκαν οι σημαντικοί μετασχηματισμοί που έφερε η επανάσταση στη χώρα (εθνικοποιήσεις, αγροτική μεταρρύθμιση, η τοπική αυτοδιοίκηση, αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών κ.ά.) όσο και διεθνώς με το τελικό πλήγμα στο αποικιακό σύστημα, τα διδάγματα από την επανάσταση και αντεπανάσταση και η επικαιρότητά τους.

Από την Ελλάδα συμμετείχε το ΚΚΕ, το οποίο εκπροσώπησε ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ. Μιλώντας στο σεμινάριο, μεταξύ άλλων, είπε:

«Αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής στους εργάτες και αγρότες που πάλεψαν ενάντια στο φασιστικό καθεστώς του Σαλαζάρ, στους κομμουνιστές και δημοκράτες που δεν υπέκυψαν μπροστά στους καταπιεστικούς μηχανισμούς της PIDE (μυστικής αστυνομίας της δικτατορίας), στην πορτογαλική εργατική τάξη και τους συμμάχους της που μαζί με τους δημοκράτες στρατιωτικούς έχτισαν τη συμμαχία Λαού - Κινήματος των Ενόπλων Δυνάμεων και ανέτρεψαν την εξουσία των μονοπωλίων και των μεγαλοτσιφλικάδων, ανοίγοντας το δρόμο όχι μόνο για την απελευθέρωση του πορτογαλικού λαού, αλλά και για την εθνική απελευθέρωση των λαών των αποικιών».

Μιλώντας γι' αυτή την επαναστατική διαδικασία, που σημάδεψε τον 20ό αιώνα στην Πορτογαλία, δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε το ρόλο του Πορτογαλικού ΚΚ: Οι κομμουνιστές δικαιολογημένα αισθάνονται περήφανοι για τη συμβολή του.

Η συζήτηση για την επανάσταση του Απρίλη εμπεριέχει ορισμένα εξαιρετικά επίκαιρα ζητήματα που αφορούν στο ευρύτερο κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα όπως: Ο ρόλος της εργατικής τάξης και του οργανωμένου ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, η σχέση των δημοκρατικών αντιιμπεριαλιστικών μετασχηματισμών και της σοσιαλιστικής προοπτικής, τα ζητήματα της εξουσίας και της μονοπωλιακής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, το θέμα της επαναστατικής νομιμότητας, η πολιτική των συμμαχιών, η σχέση της αντεπανάστασης με τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς της ΕΟΚ και του ΝΑΤΟ, οι δεσμοί μεταξύ του ιμπεριαλισμού και του αριστερίστικου τυχοδιωκτισμού, της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού, και πάνω απ' όλα την αναγκαιότητα και το ρόλο του ΚΚ ως οργανωμένης πρωτοπορίας της εργατικής τάξης».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισήμανε πως «η επανάσταση του Απρίλη επιβεβαίωσε την επαναστατική θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, την εγγενή σχέση πατριωτισμού και διεθνισμού, τη διαλεκτική εθνικού - διεθνικού», ενώ σημείωσε πως «η ιστορία δε δικαίωσε τις αυταπάτες για μια "ειρηνική εξέλιξη", ούτε τις θεωρίες που αργότερα συστηματοποιήθηκαν κάτω από την έννοια του "ευρωκομμουνισμού"», οι οποίες πρότειναν μια στάση αναμονής και συμβιβασμού.

Παράλληλα, η ΚΝ Πορτογαλίας φιλοξένησε την τρίτη Συνάντηση Ευρωπαϊκών Νεολαιών, με τη συμμετοχή της ΚΝΕ. Οι αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συμμετείχαν, επίσης, στη μεγάλη λαϊκή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα ανήμερα της επετείου της Επανάστασης, την Κυριακή 25 Απρίλη, με κεντρικό σύνθημα «Ζήτω η 25η Απρίλη - ποτέ πια φασισμός». Αξίζει να σχολιάσουμε πως το Βατικανό και η πορτογαλική κυβέρνηση του κ. Μπαρόσο της «συμμορίας των 3 των Αζορών», ο οποίος να σημειωθεί ότι το 1974 ήταν μαοϊκός και συμμετείχε στις επιθέσεις κατά του Πορτογαλικού ΚΚ και των γραφείων του (!), επέλεξε την ημέρα της επετείου για την ανακήρυξη σε άγιο της καθολικής εκκλησίας κάποιον απίθανο Πορτογάλο!


Ν.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ