Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι μάχες

Οπου φύγει - φύγει οι Ισπανοί...

Associated Press

Οπου φύγει - φύγει οι Ισπανοί...
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι αμερικανικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν χτες, με μικρά διαλείμματα, από αέρος τη σουνιτική Φαλούτζα, ενώ αλλόφρονες άμαχοι προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο σε όσα σπίτια έχουν μείνει όρθια ή να εγκαταλείψουν την πόλη τους. Την ίδια ώρα, αργά αλλά σταθερά, οι αμερικανικές δυνάμεις αρχίζουν να αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τη βάση τους στη Νατζάφ, δημιουργώντας την αίσθηση ότι επίκειται κάποιου είδους μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση.

«Επικεντρωμένες», επιμένει η αμερικανική κατοχική διοίκηση, είναι οι αεροπορικές της επιθέσεις, για δεύτερο 24ωρο, στη Φαλούτζα. Σύμφωνα με τις ελάχιστες πληροφορίες που δίνονται στα ΜΜΕ, το βράδυ της Τρίτης βομβαρδίστηκαν καταιγιστικά στόχοι στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης, στη συνοικία Γιολάν, ως «απάντηση» για επίθεση που υποστηρίζουν ότι δέχτηκαν οι πεζοναύτες από ένα μιναρέ της περιοχές. Μετά από μερικές ώρες ηρεμίας, χτες, οι βομβαρδισμοί ξανάρχισαν καθώς οι πολιορκητές κατηγορούν τους εξεγερμένους ότι δεν τήρησαν την προθεσμία για κατάθεσή των όπλων τους.

Την ίδια στιγμή, στη Νατζάφ, όπου αμερικανικές δυνάμεις έχουν πλέον στρατοπεδεύσει στη βάση όπου κρατούσαν μέχρι πρότινος οι Ισπανοί, άρχισαν να αναπτύσσονται στη γύρω περιοχή. Από το εσωτερικό της Νατζάφ, εκπρόσωπος του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, προειδοποιούσε τους Αμερικανούς να μην τολμήσουν να εισβάλουν στις ιερές πόλεις «γιατί η απάντηση που θα πάρουν θα είναι εξαιρετικά βίαιη». Ο αξιωματούχος της οργάνωσης του Σαντρ κατηγόρησε τους Κούρδους μαχητές, Πεσμεργκά, ότι συνεργάζονται με τους Αμερικανούς στην πολιορκία της Φαλούτζα και τους προειδοποίησε με αντίποινα.

Από τους βομβαρδισμούς στη Φαλούτζα

Associated Press

Από τους βομβαρδισμούς στη Φαλούτζα
Στη γειτονική Κουτ, το πρωί χτες, έγινε γνωστό ότι ουκρανική αυτοκινητοπομπή έπεσε σε ενέδρα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ουκρανός στρατιώτης και να τραυματιστούν 2. Αργότερα, ο εκπρόσωπος των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, Μαρκ Κίμιτ, δήλωνε ότι δύο στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων υπέκυψαν σε τραύματά τους, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει την εθνικότητά τους.

Τέλος, πέντε Ιρακινοί σκοτώθηκαν από επίθεση καμικάζι στη Χαλίντιγια, όπως μετέδιδε αργά χτες το Γερμανικό Πρακτορείο. Επίθεση από ενόπλους δέχτηκε επίσης άλλο ένα αστυνομικό τμήμα στη Μοσούλη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 Ιρακινοί αστυνομικοί και να τραυματιστούν άλλοι 2.

«Ελέγχουμε την κατάσταση»

«Ειρηνική επίλυση της κρίσης» τόνιζε, χτες, ο εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων ότι αναζητιέται στη Φαλούτζα. Ο Μαρκ Κίμιτ, όπως και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, επέμεινε ότι γίνεται προσπάθεια «να προστατεύονται οι άμαχοι και οι ιεροί τόποι», παρά τις περί του αντιθέτου καταγγελίες αλλά και ειδησεογραφικές και φωτογραφικές αποδείξεις.

Ανάλογου περιεχομένου δηλώσεις έκανε χτες και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους εκτιμώντας, μάλιστα, ότι το μεγαλύτερο μέρος της Φαλούτζα «έχει επιστρέψει στην ομαλότητα». Την τακτική που ακολουθούν οι κατοχικές δυνάμεις στην πολιορκημένη πόλη υπεράσπισε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ σχολιάζοντας τη γενική κλιμάκωση στο Ιράκ, ο Τζον Νεγκροπόντε, που διορίστηκε πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα, δήλωνε ότι «είναι απαραίτητη γιατί στο νέο Ιράκ δεν έχουν θέση οι ένοπλες ομάδες».

Αντίθετα, ο Σύρος Πρόεδρος, σε συνέντευξή του, εκτιμούσε ότι «η αντίσταση στην κατοχή που εκδηλώνεται στο Ιράκ είναι απολύτως αναμενόμενη και νόμιμη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ